Antena 3 CNN Externe Ucraina, noi acuzații grave la adresa Rusiei

Ucraina, noi acuzații grave la adresa Rusiei

Ucraina, noi acuzații grave la adresa Rusiei
Sursa foto: foto: kremlin.ru
01 Feb 2016   •   20:49

Rusia continuă să trimită arme şi oameni în Ucraina, a denunţat luni la Berlin preşedintele ucrainean Petro Poroşenko, excluzând orice concesie 'unilaterală' a Kievului atâta timp cât Moscova nu va respecta acordurile de încetare a focului, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Poroşenko a acuzat în special Moscova că blochează încă accesul observatorilor internaţionali ai OSCE în toate zonele de conflict.

'Acest lucru nu este surprinzător, pentru că Rusia trimite mereu trupe, arme grele şi muniţii în Donbas, şi nu vrea să aibă martori la aceste activităţi', a spus el într-o conferinţă de presă susţinută alături de Angela Merkel.

Preşedintele ucrainean a estimat că Kievul nu poate fi singurul care respectă acordurile de la Minsk, care prevăd în primul rând o încetare a focului şi reforme în Ucraina.

'Numai respectarea strictă a acordurilor de pace va crea condiţiile pentru adoptarea unor decizii politice dificile dar necesare de către Parlamentul ucrainean', a spus el, părând să facă referire la proiectul de autonomie sporită pentru estul Ucrainei.

Acest subiect este unul dintre cele mai sensibile pentru preşedintele ucrainean, un prim vot în legislativ pe această temă în august ducând la proteste violente în care patru poliţişti au fost ucişi şi peste o sută au fost răniţi.

Angela Merkel a reamintit la rândul său că acordurile de la Minsk prevăd pe lângă o încetare a focului durabilă, accesul observatorilor OSCE în toate zonele şi reforme în Ucraina.

'Din nefericire, nu avem încă un armistiţiu durabil', a mai spus ea luni.

Angela Merkel a subliniat, de altfel, că sancţiunile economice împotriva Rusiei nu vor fi ridicate decât în caz de respectare a acordurilor semnate în februarie 2015 la Minsk, cu medierea sa şi a preşedintelui francez Francois Hollande. 'Nu am ajuns încă acolo', a remarcat ea.

Peste 9.000 de persoane au fost ucise şi alte 20.000 rănite în luptele din estul ţării din aprilie 2014, potrivit ONU.

Dacă situaţia militară din teren s-a calmat în mare parte de la semnarea acordurilor de la Minsk, au loc frecvent violenţe între trupele ucrainene şi cele proruse.

Rusia este acuzată de Kiev că ar avea în jur de 8.500 de oameni în teren, ceea ce Moscova dezminte, notează AFP.

×
Subiecte în articol: Ucraina Rusia Petro Porosenko
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close