Antena 3 CNN Externe Phoenix, sonda care a confirmat prezenţa apei pe Marte, şi-a încheiat misiunea istorică

Phoenix, sonda care a confirmat prezenţa apei pe Marte, şi-a încheiat misiunea istorică

Phoenix, sonda care a confirmat prezenţa apei pe Marte, şi-a încheiat misiunea istorică
11 Noi 2008   •   16:27

Phoenix, sonda marţiană americană, şi-a întrerupt comunicaţiile cu Terra, şi este aproape sigur inutilizabilă, a anunţat NASA. Inginerii nu au mai primit niciun semn de la sondă de duminică, 2 noiembrie, când a fost stabilită o scurtă legătură cu Pheonix, pentru ultima oară, anunţă BBC.
Barry Goldstein, coordonatorul acestui proiect NASA, este cel care a confirmat informaţia printr-un interviu telefonic. "Am declarat sfârşitul misiunii Phoenix", a precizat Goldstein, însă echipa de cercetători va continua să lase frecvenţele de comunicare deschise, pentru a intercepta orice semnal, în cazul în care Phoenix s-ar resuscita.
Această probabilitate este foarte redusă, potrivit inginerilor americani, din cauza deteriorărilor suferite de Phoenix datorită condiţiilor meteorologice vitrege de pe Marte. ?Totuşi, deoarece suntem surprinşi de robusteţea vehiculului, vom asculta în continuare. Vom deschide staţiile de emisie-recepţie constant, la fiecare două ore, pentru a încerca să comunicăm cu Phoenix?, a spus Barry Goldstein.

Phoenix a aterizat pe solul planetei Marte în luna mai. Cele cinci luni ale misiunii au depăşit cele 90 de zile la care se aşteptau cercetătorii iniţial, în această perioad fiind transmise numeroase date valoroase, care au permis, printre altele, confirmarea prezenţei apei îngheţate la polii planetei roşii. Phoenix s-a luptat în toată această perioadă cu temperaturile scăzute şi cu întunericul unei ierni avansate.
Temperaturile de pe Marte au trecut deja sub minus 95 de grade Celsius şi vor scădea şi mai mult pe timpul iernii. În plus, panourile solare ale sondei Phoenix nu pot să înmagazineze suficientă energie deoarece Soarele rămâne mult prea jos sub linia orizontului, în timpul zilei marţiene.
Chiar dacă sonda a încetat să mai funcţioneze, analiza bogatei colecţii de date ştiinţifice pe care aceasta le-a trimis către Terra abia a început.
Foto: BBC
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: sonda spatiala NASA
Parteneri
Tradiţii şi obiceiuri în prima zi de Paşte. Ce trebuie să faci astăzi
x close