Antena 3 CNN Externe Piramida cu rachete. Cum plănuiau americanii să riposteze în cazul unui atac nuclear din partea sovieticilor

Piramida cu rachete. Cum plănuiau americanii să riposteze în cazul unui atac nuclear din partea sovieticilor

Piramida cu rachete. Cum plănuiau americanii să riposteze în cazul unui atac nuclear din partea sovieticilor
de S.T.    |    14 Apr 2014   •   16:19

O piramidă din Dakota de Nord avea rolul de a intercepta şi a elimina orice ameninţare nucleară din partea Uniunii Sovietice, scrie Daily Mail.

Piramida americană se află în Complexul de Apărare Stanley R. Mickelsen, parte a programului de apărare antirachetă Safeguard, lansat în 1975. Principalul scop al acestuia era protejarea rachetelor balistice intercontinentale americane, astfel oferind Statelor Unite posibilitatea de a riposta, în cazul unui atac nuclear din partea sovieticilor.

Complexul militar Stanley R. Mickelsen, numit după generalul-locotenent Mickelsen, care a condus Comandamentul de Apărare Aeriană al SUA, până în 1957, avea rolul de a proteja rachetele balistice intercontinentale LGM-30 Minuteman, de la baza aeriană Grand Forks.

Acest complex găzduia 30 de rachete LIM-49A Spartan şi 70 de rachete Sprint. Construcţia bazei s-a încheiat în 1975 şi a început să funcţioneze la capacitate maximă în luna septembrie a aceluiaşi an.

Cele 30 de rachete LIM-49A Spartan erau proiectate să intercepteze focoase nucleare transportate de rachete balistice intercontinentale, la distanţă, cât timp aceastea se aflau încă în afara atmosferei, şi să le distrugă, folosind o încărcătură atomică de cinci megatone. Rachetele Sprint erau echivalentele cu rază scurtă de acţiune şi viteză mare ale LIM-49A Spartan.

În cazul unei ameninţări confirmate, acoperişul depozitului în care erau păstrate urma să fie detonat, pentru o lansare cât mai rapidă.

Departamentul Apărării din Statele Unite a decis închiderea Complexului Stanley Mickelsen, în luna iulie, 1976, la nici un an de la inaugurare. Daily Mail scrie că decizia a fost luată din cauza costurilor şi a faptului că noile rachete sovietice, echipate cu focoase nucleare multiple, ar fi străpuns, oricum, sistemul.

Clădirile au fost abandonate la scurt timp după aceea, astfel că piramida din nordul SUA a rămas doar un monument.

Vezi AICI mai multe imagini.

×
Subiecte în articol: Uniunea Sovietica

Philip Morris susține inovația

Care sunt cele 9 priorități strategice ale României în 2023 | Soluții pentru o economie profitabilă

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close