Antena 3 CNN Externe Piraţii somalezi au primit nouă milioane de dolari pentru eliberarea unei nave cu echipaj chinez

Piraţii somalezi au primit nouă milioane de dolari pentru eliberarea unei nave cu echipaj chinez

Piraţii somalezi au primit nouă milioane de dolari pentru eliberarea unei nave cu echipaj chinez
06 Noi 2010   •   16:40

Piraţii somalezi au anunţat că au primit o răscumpărare de nouă milioane de dolari pentru eliberarea cargoului Golden Blessing, sub pavilion singaporez, şi a celor 19 marinari chinezi aflaţi la bordul acestuia, capturaţi în iunie în largul Somaliei, relatează AFP.
   
"Nava a fost eliberată sâmbătă dimineaţă, după ce (piraţii) au primit nouă milioane de dolari", a declarat unul dintre liderii grupurilor de piraţi din portul Hobyo. "Banii au fost lansaţi din elicopter, iar grupul de piraţi i-a împărţit", a adăugat el, precizând că banii au fost predaţi în jurul orei locale 7.00 (6.00, ora României).
   
Ministerul chinez al Transporturilor anunţase în cursul dimineţii eliberarea navei, fără a oferi alte detalii.
   
Suma de nouă milioane de dolari a fost confirmată şi de alte surse somaleze de la Hobyo, principala bază a piraţilor care acţionează în zonă.
   
Răscumpărarea este cea mai importantă oferită până în prezent piraţilor somalezi, depăşind sumele plătite pentru eliberarea superpetrolierelor Sirius Star (ianuarie 2009 - între 3 şi 8 milioane de dolari) sau Maran Centaurus (ianuarie 2010, între 5,5 şi 9 milioane de dolari).
   
"De două săptămâni (piraţii) cereau circa 15 milioane de dolari, dar ni s-a spus că au acceptat în cele din urmă nouă milioane de dolari pentru eliberarea navei", a declarat Mohamed Haji Ali, unul dintre membrii consililui bătrânilor din Hobyo.
   
"Cei 19 marinari chinezi şi nava Golden Blessing au fost salvaţi la 1.03, ora Beijingului", a precizat Ministerul chinez al Transporturilor. "Cei 19 marinari chinezi sunt teferi şi nevătămaţi. În prezent, Golden Blessing se îndreaptă către zone sigure, cu escortă navală chineză", adaugă comunicatul.
   
Armatorul navei, Golden Pacific International Holdings, a refuzat să comenteze informaţiile.
   
Petrolierul MV Golden Blessing, care plecase din Arabia Saudită, se îndrepta către India în momentul capturării.
   

×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close