Antena 3 CNN Externe Piraţii somalezi vor primi 3,5 milioane dolari pentru a elibera o navă plină cu tancuri ruseşti

Piraţii somalezi vor primi 3,5 milioane dolari pentru a elibera o navă plină cu tancuri ruseşti

Piraţii somalezi vor primi 3,5 milioane dolari pentru a elibera o navă plină cu tancuri ruseşti
Sursa foto: pirat somalez MVFaina
05 Feb 2009   •   05:27

Piraţii somalezi ce au capturat o navă umplută cu tancuri ruseşti se pare că se pregăteau să elibereze vasul miercuri noaptea după ce au primit 3,5 milioane de dolari, cea mai mare răscumpărare plătită până acum.
Vasul MV Faina a fost ocupat acum mai bine de patru luni.
Între timp nave de război şi elicoptere americane au făcut de gardă în preajma acestuia de teamă că cele 33 de tancuri T72 ar putea ajunge în mâinile islamiştilor de pe continent.
Miercuri, Andrew Mwangura, de la Asociaţia maritimă est-africană, declara că au fost încheiate discuţiile pentru eliberarea ostaticilor şi a navei sub pavilion ucrainean.
?Ştiu că numără banii, dar nu vreau să spun mai multe până ce echipajul nu este pe uscat. Nava ar putea fi eliberată cel mai târziu dimineaţă?, declara acesta, citat de The Times.
În această acţiune ar putea fi implicaţi în jur de 50 de piraţi se arată în rapoarte. Acestea au mai menţionat că un mic vas aducea mâncare şi băutură de pe uscat pentru a hrăni echipajul format din ucraineni, ruşi şi un leton. De asemenea, în momentul încheierii ramadanului, piraţii au petrecut, făcând un grătar din carne de capră la bordul vasului.
După atacul iniţial al vasului, căpitanul navei a decedat din cauza unui stop cardiac, potrivit secundului său. Pe parcursul anului trecut, piraţii somalezi au capturat 42 de vase în Golful Aden şi Oceanul Indian. Drept răspuns, Europa, Rusia, India, China şi NATO au trimis nave de război în zonă.
De asemene, companiile de asigurări au ridicat primele pentru transporturile ce tranzitează aceste ape, în vreme au fost angajate şi echipe de securitate private pentru a apăra transporturile.
Luna trecută, piraţii au eliberat nava Sirius Star, ce transporta petrol în valoare de 100 de milioane de dolari, după ce au primit 3 milioane.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: pirati somalezi NATO
Parteneri
Incendiu puternic lângă Mănăstirea Voroneț! Există risc de extindere
x close