Planul de salvare a băncilor americane propus de administraţia prezidenţială americană a primit vineri aprobarea Congresului. Camera Reprezentanţilor SUA a votat planul cu 263 de voturi "pentru" şi 171 de voturi "împotrivă", după ce planul fusese aprobat miercuri şi de Senatul american. Preşedintele George W. Bush a dat asigurări poporului american că investiţiile care se fac acum vor fi plătite înapoi, dar a adăugat că punerea în aplicare a planului nu va da rezultate peste noapte.
Bursele europene au reacţionat pozitiv la semnalul dat de Senatul american. La fel şi bursa de la Bucureşti.
Wall Street a înregistrat însă scăderi de până la două procente în primele minute ale şedinţei de joi. Asta în ciuda aprobării de către Senatul Statelor Unite a planului de salvare a sistemului financiar propus de administraţia Bush. Varianta adoptată este una rectificată şi imbunătăţită după ce a fost respinsă iniţial de Camera Reprezentanţilor. Una dintre modificările prevăzute de lege este creşterea valorii depozitelor bancare garantate de stat. Acestea vor creşte, temporar, de la 100.000 la 250.000 de dolari.
Senatorii s-au arătat optimişti în privinţa efectelor pe care la va avea implementarea palnului de salvare.
?Senatul s-a reunit pentru a se confrunta cu una dintre cele mai serioase provocări economice care afectează ţara noastră. Şi vrem să transmitem un un mesaj foarte clar pentru America şi americani: nu vom permite ca economia noastră să se prăbuşească.? a declarat Harry Reid, un membru al Senatului.
Adoptarea planului a fost salutată şi de liderii Uniunii Europene. Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, a spus că este un pas în direcţia cea bună. Oficialul a subliniat că acum este cu adevarat necesar să se injecteze încredere în pieţele economice, şi speră că vor urma şi alţi paşi. Deşi planul a fost adoptat de data aceasta de Senat cu o majoritate confortabilă, adevăratul test va urma vineri, în Camera Reprezentanţilor.
Antena 3