Antena 3 CNN Externe Ploile artificiale, o nouă speranță pentru orașele poluate: ”Totul este foarte bine controlat!”

Ploile artificiale, o nouă speranță pentru orașele poluate: ”Totul este foarte bine controlat!”

Cea mai populată țară a lumii e la un pas sa realizeze unul dintre cele mai importante proiecte din istoria lumii, proiect care poate schimba viețile a mai multe sute de milioane de oameni si care poate servi drept model pentru multe alte țări. Vorbim aici de un mega-proiect chinezesc, de 227 de miliarde de dolari, prin care se va produce ploaie artificială pentru a "curăța" smogul care acoperă capitala chineza Beijing.

Ploile artificiale, o nouă speranță pentru orașele poluate: ”Totul este foarte bine controlat!”
Sursa foto: pixabay
de Laura Dinu    |    21 Iun 2021   •   15:02

Acest smog, o combinație de fum si nori specifică zonelor industriale foarte poluate, cu multe fabrici, blochează efectiv soarele, astfel încât locuitorii aproape ca nu vad cum arată cerul senin. Ploaia – artificiala sau nu – "spală" particulele care formează smogul, ceea ce, dincolo de faptul ca elimină din poluare, lasă lumina soarelui sa treacă.

Desigur, se pune întrebarea de ce are China nevoie de un asemenea proiect. Chiar nu poate scăpa de smog și iriga regiuni altfel? Teoretic, ar putea. Dar asta ar însemna să renunțe la industrializarea sa accelerată și extrem de poluantă. Aceasta oferă însă locuri de muncă oamenilor și asigură stabilitatea economică și socială a țării, astfel încât le este cam greu sa renunțe la ea.

Reversul medaliei înseamnă orașe acoperite de smog, diferite boli produse de poluare, dispariția florei și faunei și chiar deșertificare în unele regiuni. De aceea chinezii consideră că ploaia artificială e ceva în care trebuie investit.

”Povestea asta cu clima artificială, cu ploaia artificială, nu este atât de nouă. Ea este de zeci de ani. Primii care au experimentat-o au fost rușii. Dar ei au făcut-o pe vremea celui de-al doilea război mondial. Sigur, într-o formă mai empirică, nu atât de tehnicizată, pe care au experimentat-i cu nemții.

Poluarea din China nu este atât de diferită de la noi. Important este să se creeze o anumită acumulare statică de aer, care nu se mișcă de sus în jos, care sunt niște tehnologii, și atunci se acumulează din sol apă, care se ridică până la un anumit nivel și începe să plouă. Treaba asta este extrem de bine controlată, pentru că se poate face climă controlată pe anumite zone” a declarat parapsihologul Lucian Iordănescu, la Antena 3.

×
Subiecte în articol: China
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close