Antena 3 CNN Externe Polonia a cerut Statelor Unite să găzduiască arme nucleare americane pe teritoriul său

Polonia a cerut Statelor Unite să găzduiască arme nucleare americane pe teritoriul său

Polonia a purtat discuții cu SUA despre găzduirea de armament atomic pentru a contracara amenințarea tot mai mare din partea Rusiei.

Polonia a cerut Statelor Unite să găzduiască arme nucleare americane pe teritoriul său
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    05 Oct 2022   •   16:28

O declarație în acest sens a fost făcută de președintele țării, Andrzej Duda, citat de presa internațională.

"Problema este, în primul rând, că nu avem arme nucleare. Există întotdeauna o oportunitate potențială de a participa la 'partajarea' armelor nucleare", a spus Duda într-un interviu pentru ziarul Gazeta Polska, publicat miercuri și citat, între alții, de Bloomberg.

"Am discutat cu liderii americani dacă SUA iau în considerare o astfel de posibilitate, ca Polonia să partajeze aceste arme. Subiectul este deschis", a dezvăluit el.

În aprilie, liderul de facto al Poloniei, Jaroslaw Kaczynski, șeful Partidului Lege și Justiție, de guvernământ, a declarat pentru ziarul german Welt am Sontag că Polonia este "deschisă" ideii de a găzdui arme nucleare americane.

Cel mai mare membru NATO din Europa de Est, Polonia și-a intensificat cheltuielile militare în urma invaziei Rusiei asupra Ucrainei, însă până afirmațiile președintelui polonez oficialii de la Varșovia nu au indicat că au vorbit cu aliații despre găzduirea de arme nucleare pe teritoriul național, ca mijloc de descurajare.

Ce ar însemna implicarea Poloniei în "partajarea" nucleară

"Partajarea nucleară" invocată de Andrzej Duda poate însemna mai multe lucruri, de la avioane de escortă sau de recunoaștere pentru o misiune nucleară până la oferirea de avioane cu dublă capacitate, disponibile pentru roluri nucleare și chiar găzduirea efectivă a armelor nucleare ale unui stat aliat.

Aliați precum Germania, Belgia, Olanda, Italia și Turcia găzduiesc arme nucleare americane pe teritoriul lor, potrivit Centrului pentru Controlul Armelor și Neproliferare, notează Bloomberg.

Comentariile președintelui polonez conturează perspectiva ca armele nucleare americane să poată fi găzduite pentru prima dată în istorie pe teritoriul unui membru NATO care s-a aflat cândva în spatele Cortinei de Fier.

Putin a acuzat SUA că au creat un precedent prin bombardamentele atomice din 1945

Un astfel de demers ar sfida avertismentele președintelui Vladimir Putin, conform căruia Rusia va răspunde oricărei extinderi a capacităților militare ale NATO spre est.

Înainte de a invada Ucraina, el a cerut NATO să revină la pozițiile pe care le-a deținut în 1997, înaintea extinderii care a dus la intrarea în alianță a statelor foste comuniste.

Putin a sugerat în ultimele zile că escaladarea conflictului în Ucraina ar putea implica arme care nu au mai fost folosite în război din 1945 și a acuzat SUA că "au creat un precedent" prin bombardamentele atomice de la Hiroșima și Nagasaki, care au pus capăt celui de-al Doilea Război Mondial.

Foto: test realizat de armata SUA cu racheta balistică Minuteman III, capabilă să transporte multiple focoase nucleare

×
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close