Antena 3 CNN Externe Poroşenko: Dorim pacea, dar ne vom bate cu separatiştii proruşi până la victorie

Poroşenko: Dorim pacea, dar ne vom bate cu separatiştii proruşi până la victorie

Poroşenko: Dorim pacea, dar ne vom bate cu separatiştii proruşi până la victorie
Sursa foto: Foto: theguardian.com
24 Ian 2015   •   20:36

Ucraina se va bate până când va obţine victoria împotriva separatiștilor proruşi, a promis sâmbătă preşedintele Petro Poroşenko, după ce rebelii au anunţat lansarea unei ofensive asupra oraşului strategic Mariupol, unde în aceeaşi zi un bombardament cu rachete s-a soldat, conform ultimul bilanţ, cu cel puţin 30 de morţi în rândul civililor, informează AFP.
 
'Dorim pacea, dar trebuie să rezistăm în faţa inamicului. Ne vom apăra ţara ca adevăraţi patrioţi. Până la victoria totală', a indicat președintele ucrainean într-un comunicat difuzat de serviciul său de presă.

Totodată el a anunţat convocarea urgentă a Consiliului de Securitate şi Apărare Naţională 'pentru a lua măsurile suplimentare ce se impun în urma deteriorării bruşte a situaţiei în est' şi a calificat atacul cu rachete de la Mariupol drept un 'act terorist' şi o 'crimă împotriva umanităţii pentru care cei vinovaţi trebuie judecaţi la Haga', la Curtea Penală Internaţională.

Anterior, ministrul ucrainean al apărării, Stepan Poltorak, a declarat că rebelii au lansat o amplă ofensivă pe toată linia frontului, iar prim-ministrul Arseni Iaţeniuk a cerut convocarea de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU.

De partea rebelilor, liderul autoproclamatei republici Doneţk, Alexandr Zaharcenko, a anunţat în aceeași zi că separatiştii proruşi au pornit ofensiva pentru cucerirea oraşului strategic Mariupol, de pe ţărmul Mării Azov.

S-a înregistrat şi prima reacţie din partea UE, şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, avertizând Moscova că 'această escaladare va provoca în mod inevitabil o deteriorarea a relaţiilor dintre UE şi Rusia' şi a cerut acesteia din urmă să înceteze orice susţinere a separatiștilor.
 

×
Subiecte în articol: Petro Porosenko Ucraina
Parteneri
Explozie la Rafinăria Petromidia Năvodari. Plan roşu activat!
x close