Antena 3 CNN Externe Premierul Olandei își cere scuze pentru ridicarea prematură a restricțiilor, după ce numărul tinerilor care s-au îmbolnăvit de Covid a crescut brusc

Premierul Olandei își cere scuze pentru ridicarea prematură a restricțiilor, după ce numărul tinerilor care s-au îmbolnăvit de Covid a crescut brusc

Premierul olandez Mark Rutte a declarat luni, 12 iulie, că restricțiile COVID au fost ridicate prea devreme în Olanda și și-a cerut scuze în numele guvernului său, după ce infecțiile au ajuns la cele mai înalte niveluri ale anului.

Premierul Olandei își cere scuze pentru ridicarea prematură a restricțiilor, după ce numărul tinerilor care s-au îmbolnăvit de Covid a crescut brusc
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    13 Iul 2021   •   15:05

Rutte a anunţat vineri o serie de măsuri pentru contracararea creşterii numărului de contaminări, între care închiderea cluburilor de noapte, iar a restaurantelor la miezul nopţii, la doar două săptămâni după ce majoritatea restricțiilor fuseseră ridicate.

”O eroare de judecată a fost comisă. Ceea ce credeam că este posibil, nu era în realitate”, a declarat Mark Rutte în faţa presei la Haga.

”Ne pare rău, ne cerem scuze pentru aceasta”, a adăugat şeful executivului.

Scuzele sale reprezintă o răsturnare de situație bruscă față de afirmațiile făcute vineri, când a apărat în mod repetat relaxarea restricțiilor, catalogând-o drept un „pas logic”.

Tot vineri, a refuzat să-și asume vina pentru posibila gestionare greșită a pandemiei de către guvernul său.

Peste 8.500 de noi cazuri au fost înregistrate luni, faţă de 500 în urmă cu două săptămâni, o cifră egalând valorile record din decembrie.

Numărul de spitalizări totuşi nu a crescut în mod semnificativ, contaminările vizându-i îndeosebi pe tineri.

”Numărul de cazuri evoluează mai rapid decât am prevăzut”, constata săptămâna trecută într-o scrisoare adresată parlamentului Comitetul oamenilor de ştiinţă (OMT) care consiliază guvernul.

”Asistăm la o creştere exponenţială a numărului de infecţii, în special în rândul tinerilor între 18 şi 25 de ani”, declară OMT, potrivit căruia, contaminările s-au produs în principal în cluburile de noapte şi în restaurante.

”În afara acestei grupe de vârstă, nu există o creştere evidentă”, precizează OMT.

Organizatorii de evenimente şi de festivaluri s-au declarat 'indignaţi' de pasul înapoi făcut de guvern, denunţând o 'lovitură fatală' pentru sector, potrivit Reuters.

Aproximativ 80% din populaţie a primit cel puţin o doză de vaccin, iar 50% - două, a declarat ministrul sănătăţii vineri.

 


 

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close