Premierul Cehiei: În problema aderării Ucrainei la UE şi NATO, trebuie să se ţină cont de riscul unei confruntări cu Rusia

de A.M.P    |    06 Sep 2014   •   18:12
Premierul Cehiei: În problema aderării Ucrainei la UE şi NATO, trebuie să se ţină cont de riscul unei confruntări cu Rusia Foto: novinky.cz

Ucraina nu are nici forţa, nici capacitatea de a se integra în Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) şi Uniunea Europeană (UE), a declarat premierul Cehiei, Bohuslav Sobotka, într-un interviu publicat sâmbătă în cotidianul Pravo, citat de RIA Novosti.
 
'Ucraina în sine nu are nici forţa, nici capacitatea de a se integra în UE şi NATO. În afară de aceasta, aici trebuie să se ţină întotdeauna cont de un serios risc de confruntare cu Rusia', a declarat premierul ceh.

În opinia lui Sobotka, declanşarea actualului conflict (din estul Ucrainei) este legat de 'ambiţiile extinderii NATO şi UE cu Ucraina, fără un dialog preliminar cu Rusia şi fără ca Moscova să aibă posibilitatea de a influenţa în vreun fel acest proces'.

Bohuslav Sobotka a amintit că aderarea republicilor baltice la NATO a fost acceptată de Rusia și nu au existat conflicte în acest sens, însă în cazul de față Ucraina este legată mult mai strâns de Rusia decât regiunea baltică. Astfel, presiunea geopolitică externă, când NATO și UE concurează cu Rusia pentru Ucraina, ameninţă serios integritatea acestei ţări.

În opinia premierului ceh, principala aspirație a Rusiei este de a menţine în jurul teritoriului său state-tampon, iar în acest scop Moscova este gata să-și sacrifice orice, inclusiv prosperitatea economică. 'Sancţiunile au adus anumite prejudicii economiei ruse, însă nu au schimbat în niciun fel comportamentul Moscovei în Ucraina. De aceea, afirm că sancţiunile şi escaladarea lor nu sunt eficiente. Efect pot avea doar dezbaterile cu participarea Rusiei', este de părere Sobotka.

'Fără un acord cu Rusia, în calitate de țară care este, va rămâne şi va juca un rol în această regiune, o integrare rapidă a Ucrainei (în UE și NATO) ar însemna destrămarea ei', a atenţionat premierul Cehiei.

x close