Antena 3 CNN Externe Premierul japonez, acuzat de politici periculoase de către China

Premierul japonez, acuzat de politici periculoase de către China

Premierul japonez, acuzat de politici periculoase de către China
Sursa foto: Foto: Intact Images/EPA
de M.T.    |    18 Iul 2013   •   17:41

Două din cele mai importante publicaţii din China îl acuză pe premierul japonez Shinzo Abe de politici periculoase care ar putea ameninţa securitatea regională, informează agenţia Reuters, citată de Agerpres.

Acuzaţiile au fost lansate joi, în în contextul în care Tokyo a atenţionat Beijingul să nu-şi extindă activităţile de explorare a gazului în apele disputate din Marea Chinei de Est.

Astfel, cotidianul Armata de Eliberare a Poporului scrie că Abe încearcă să joace cartea „ameninţării Chinei” pentru a câştiga voturi la alegerile de la 21 iulie, premierul japonez vizitând miercuri insula Ishigaki, aflată în sudul ţării, în apropierea unor insule mici revendicate atât de China, cât şi de Japonia.

Potrivit Reuters, revendicările teritoriale ale Japoniei şi Chinei asupra unor insule mici nelocuite şi a apelor bogate în resurse din Marea Chinei de Est şi Marea Chinei de Sud reprezintă unul din cele mai mari riscuri de securitate din Asia.

În timpul vizitei în insula Ishigaki, Abe a reiterat poziţia ţării sale potrivit căreia insulele învecinate Senkaku, numite Diaoyu de China, sunt teritoriu japonez, adăugând că nu intenţionează să facă nicio concesie.

Aceste declaraţii „nu doar că ameninţă stabilitatea regională, dar încurajează direcţia spre dreapta a Japoniei", consideră cotidianul chinez.

De asemenea, Reuters aminteşte că Abe vrea o revizuire a Constituţiei Japoniei, redactată de SUA după cel de-al Doilea Război Mondial, pentru a oficializa dreptul ţării de a avea o armată.

Nu sunt puţini cei care susţin că un astfel de plan ar putea întoarce Japonia la trecutul autoritar şi conservator din punct de vedere social.

Cotidianul Poporului, publicaţia oficială a Partidului Comunist, a atras atenţia că China nu va permite niciodată să mai fie călcată în picioare, făcând referire la amintirile dureroase ale Chinei legate de invadarea sa de către Japonia înaintea şi în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Publicaţia a scris că că Abe caută scuze pentru a reînarma Japonia şi că disputa cu China este un mijloc convenabil de a obţine acest lucru.

„Scopul este de a crea tensiune şi de a provoca incidente, pentru a avansa cu dezvoltarea militară a Japoniei", a precizat textul.

Navele de patrulare aparţinând ambelor ţări se monitorizează în mod obişnuit în apropierea insulelor, stârnind îngrijorări privind o posibilă confruntare accidentală.

×
Subiecte în articol: China japonia
Parteneri
Româncă, pion important al cartelului de droguri Sinaloa din Spania
x close