Antena 3 CNN Externe Premierul opoziţiei siriene respinge orice formă de dialog cu regimul preşedintelui Bashar al-Assad

Premierul opoziţiei siriene respinge orice formă de dialog cu regimul preşedintelui Bashar al-Assad

Premierul opoziţiei siriene respinge orice formă de dialog cu regimul preşedintelui Bashar al-Assad
Sursa foto: Foto: Agerpres/Xinhua
de M.Z.    |    19 Mar 2013   •   23:15

Ghassan Hitto, premierul sirian interimar nou ales, a declarat marţi, la Istanbul, în timpul discursului său de inaugurare, că opoziţia siriană nu va dialoga cu regimul preşedintelui Bashar al-Assad. "Confirmăm marelui popor sirian că nu va exista dialog cu regimul lui Bashar al-Assad", a declarat Hitto, potrivit Mediafax.

După aproximativ 14 ore de discuţii, Hitto a fost ales în noaptea de luni spre marţi de către majoritatea membrilor Coaliţiei Naţionale Siriene.

În prezent, el trebuie să constituie un Guvern însărcinat să administreze regiunile siriene trecute sub contolul rebeliunii, unde acest organ executiv ar trebui să aibă sediul.

Liderul Coaliţiei, Ahmed Moaz al-Khatib, s-a declarat pregătit, la sfârşitul lui ianuarie, să înceapă discuţii directe cu reprezentanţi ai regimului care nu au "sânge pe mâini", menţionând printre condiţii eliberarea unor prizonieri şi precizând că orice formă de dialog va trebui în mod necesar să prevadă îndepărtarea de la putere a preşedintelui Bashar al-Assad.

Însă al-Khatib a afirmat marţi că uşa a fost de-acum închisă pentru astfel de discuţii.

În discursul său, Hitto a acuzat puterea siriană că este "o bandă care (...) a distrus ţara" şi a enumerat o parte din priorităţile viitorului Guvern.

Referindu-se la componenţa viitorului Guvern, Hitto a respins ideea că va fi alcătuit pe interese politice.

El a precizat că Executivul, care ar trebui să fie constituit într-o lună, potrivit unor membri din cadrul Coaliţiei, va "colabora cu Armata Siriană Liberă" (ASL), principala forţă armată a rebeliunii, pentru a asigura "securitatea şi statul de drept" în regiunile aflate sub administraţia sa. Guvernul va "lupta împotriva criminalităţii" şi va "limita proliferarea armelor", a continuat el.

Ghassan Hitto, ales premier interimar de opoziţia siriană


Coaliţia naţională a opoziţiei siriene l-a ales, luni seara, la Istanbul pe Ghassan Hitto, membru în conducerea unei companii de înaltă tehnologie, care a trăit multă vreme în Statele Unite, premier interimar al teritoriilor siriene aflate sub controlul rebelilor.

"Ghassan Hitto a câştigat cu 35 de voturi din totalul de 49", a anunţat Hisham Marwa, membru al Coaliţiei, după numărarea buletinelor de vot, potrivit AFP.

Votul a avut loc după 14 ore de consultări între cei aproximativ 70 de membri ai Coaliţiei, dintre care unii l-au descris pe Hitto drept un candidat de consens care mulţumeşte atât curentele islamiste cât şi pe cele liberale ale opoziţiei. Mai mulţi membri ai Coaliţiei au refuzat să participe la vot.





×
Subiecte în articol: Siria Bashar al-Assad
Parteneri
O nouă schemă de înșelătorie imobiliară în România
x close