Antena 3 CNN Externe Premiul Nobel pentru Pace. Ce figuri controversate se află pe lista FAVORIŢILOR

Premiul Nobel pentru Pace. Ce figuri controversate se află pe lista FAVORIŢILOR

Premiul Nobel pentru Pace. Ce figuri controversate se află pe lista FAVORIŢILOR
de O.P.    |    10 Oct 2013   •   09:09
Tânăra pakistaneză Malala, un medic congolez care vine în ajutorul femeilor violate, Edward Snowden, Vladimir Putin sau Bradley Manning ori militanți pentru drepturile omului ruși și belaruși se află în fruntea pronosticurilor înaintea acordării premiului Nobel pentru Pace, vineri, la Oslo, transmite AFP.



Mai mulți experți în premiul Nobel cred că Malala este favorită. Tânăra pakistaneză, care a supraviețuit miraculos după ce talibanii au împușcat-o în cap acum un an, a devenit o figură emblematică a luptei pentru dreptul fetelor la educație, împotriva extremismului religios. Atribuirea acestui premiu adolescentei pakistaneze ar lansa "câteva mesaje foarte importante", în primul rând "rolul educației, îndeosebi a fetelor și femeilor, pentru pace, democrație și drepturile omului", a spus Kristian Harpviken, directorul Institutului de cercetări asupra păcii de la Oslo.



La 16 ani, ea ar fi de departe cea mai tânără laureată a premiului din istorie. În acest caz tinerețea ar putea să nu o avantajeze, sunt de părere unii. "Să impui așa ceva unui copil ar putea să nu fie etic", arată Tilman Brick, directorul Institutului internațional de cercetări asupra păcii din Stockholm.

Obișnuit cu "nominalizările" la Nobel, ginecologul Denis Mukwege este un alt favorit, potrivit istoricului norvegian Asle Sveen, autorul unor lucrări despre premiul Nobel. În țara lui, Republica Democrată Congo, doctorul, ținta unui asasinat în 2012, îngrijește în fiecare an mii de fete și femei violate, violul fiind utilizat ca armă de război de grupuri înarmate.



Edward Snowden
, Bradley Manning sau chiar preşedintele Rusiei, Vladimir Putin sunt favoriţi la câştigarea premiului Nobel pentru Pace.



Alți favoriți la premiul Nobel pentru pace ar fi, potrivit specialiștilor, militanți ruși pentru drepturile omului (Ludmila Alexeeva, Svetlana Ganușkina și Lilia Șibanova sau ONG-ul Memorial), belarusul Ales Beliatski — condamnat la ani grei de închisoare, oficial pentru fraudă fiscală în Belarus, țară considerată "ultima dictatură din Europa" — sau Organizația pentru interzicerea armelor chimice (OIAC), însărcinată să supervizeze distrugerea arsenalului chimic sirian. Ultima candidatură este improbabilă deoarece trebuia ca propunerile să fie trimise până pe 1 februarie.

Premiul Nobel constă într-o medalie de aur, o diplomă și un cec de 8 milioane de coroane (920.000 euro).

×
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close