Antena 3 CNN Externe Presa internaţională despre discursul regelui: Omagii pentru Regele Mihai, palme pentru Băsescu

Presa internaţională despre discursul regelui: Omagii pentru Regele Mihai, palme pentru Băsescu

Presa internaţională despre discursul regelui: Omagii pentru Regele Mihai, palme pentru Băsescu
de N.B.    |    26 Oct 2011   •   23:40

Fostul suveran al României, Regele Mihai I, a ţinut un discurs istoric în Parlamentul României cu ocazia împlinirii vârstei de 90 de ani, la mai bine de 60 de ani de când fostul monarh s-a adresat ultima oară naţiunii de la tribuna Parlamentului.

Presa internaţională notat absenţa preşedintelui Traian Băsescu şi a membrilor Guvernului de la acest eveniment istoric. Cotidianul italian La Repubblica titra "Omagii pentru Regele Mihai, palme pentru Băsescu".

"Ovaţii îndelungate de la parlamentari pentru fostul suveran român, în ce preşedintele Băsescu, primul ministru Emil Boc şi miniştrii lui au dezertat din aula Parlamentului pentru a nu fi prezenţi la discursul fostului suveran al României", scrie cotidianul italian.

"Bucureştiul redesoperă farmecul monsrhiei. Era un tână rege în epoca cea mai tragică a istoriei. Onest şi pacifist, a încercat în zadar să se opună alianţei cu Hitler. Câţiva ani mai târziu, reuşeşte, totuşi să întoarcă armele împotriva sovieticilor, după care a fost constrâns să abdice sub ameninţarea unor masacre. Ieri a sărbătorit aniversarea a 90 de ani cu un discurs istoric în Parlamentul României. Odată cu marea sa întoarcere de gentilom de odinioară, ţara sa, dar şi întreaga Europă, redescoperă fascinaţia monarhiei. Asta s-a întâmplat ieri la Bucureşti, capitala unei ţări care astăzi membră UE şi NATO" continuă articolul din La Repubblica.

BBC scrie: "Discursul Regelui Mihai I a fost boicotat de preşedinte. A primit aplauze îndelungi din partea parlamentarilor, însă miniştrii de la guvernare şi preşedintele Traian Băsescu au refuzat să participe la acest eveniment".

"Să fii rege în România este o afacere incomodă. Şi nu doar pentru că ţara este republică. Deşi fostul suveran a abdicat în 1947, el pare să provoace probleme politicienilor din ziua de azi", scrie The Economist.

 

×
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close