Antena 3 CNN Externe Președintele kazah declară 10 ianuarie zi de doliu național

Președintele kazah declară 10 ianuarie zi de doliu național

Președintele Kazahstanului, Kassym-Jomart Tokayev, a semnat un decret prin care 10 ianuarie este declarată zi națională de doliu pentru victimele tulburărilor recente din țară.

Președintele kazah declară 10 ianuarie zi de doliu național
Sursa foto: Twitter/Anuar_Zhainakov
de Alexandra Ionescu    |    09 Ian 2022   •   13:13

„În legătură cu moartea unor persoane ca urmare a actelor teroriste comise în Republica Kazahstan, se declară că 10 ianuarie 2022 va fi zi de doliu la nivel național”, potrivit decretului publicat sâmbătă, informează Xinhua.

Protestele violente aflate în curs în Kazahstan au început pe 2 ianuarie în oraşele Zhanaozen şi Aktau, după creşterea preţului gazelor lichefiate, principalul combustibil auto folosit în această ţară.

Pe 5 ianuarie, protestatarii au invadat aeroportul din Almati, cel mai mare oraș din Kazahstan, au intrat în clădiri guvernamentale și au dat foc principalei instituții administrative

Creșterea prețurilor a fost doar picătura care a umplut paharul: nemulțumirile populației kazahe durează de decenii și vizează corupția endemică din guvern, dificultățile economice și inegalitatea distribuției veniturilor, toate acestea fiind amplificate în timpul pandemiei de COVID, potrivit organizației Human Rights Watch.

În timp ce bogățiile naturale ale țării i-au făcut  foarte bogați pe cei din elita conducătoare, mulți oameni obișnuiți au simțit că au rămas "pe dinafară".

Zeci de persoane au murit și este 5.000 de oameni au fost arestaţi, din care mai mult de 100 au fost opriţi în mijlocul unor „acţiuni teroriste”.

 

×
Parteneri
Noi detalii despre starea lui Florin Piersic
x close