Antena 3 CNN Externe Preşedintele Barack Obama, aşteptat să participe la summitul UE-SUA din martie

Preşedintele Barack Obama, aşteptat să participe la summitul UE-SUA din martie

Preşedintele Barack Obama, aşteptat să participe la summitul UE-SUA din martie
Sursa foto: Foto: Agerpres/Xinhua
18 Ian 2014   •   11:09
Preşedintele american Barack Obama este aşteptat pe 26 martie, la Bruxelles, pentru a participa la un summit UE-SUA, a anunţat vineri o sursă din cadrul diplomaţiei europene, relatează AFP, conform Mediafax.
Obama se va întâlni cu preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, şi cu preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso.
Summitul va reprezenta o ocazie pentru Barack Obama de a răspunde aşteptărilor Uniunii Europene, cu scopul de a restabili încrederea dintre Bruxelles şi Washington, afectată de dezvăluirile privind amploarea programelor de spionaj ale Statelor Unite, a precizat această sursă.
Preşedintele american a anunţat vineri că a decis să limiteze puterile Agenţiei americane Securitate Naţională (NSA), reformând procedura de colectare a datelor telefonice şi renunţând la spionarea liderilor statelor aliate.
Comisia Europeană a calificat aceste angajamente drept un "un pas în direcţia cea bună" şi a cerut să fie urmate acţiuni concrete.
Vicepreşedintele Comisiei Europene, Viviane Reding, s-a declarat "încurajată de faptul că cetăţenii care nu sunt americani vor putea beneficia de protecţie împotriva spionajului, însă aştept să văd concretizarea acestor angajamente cu legi".
"Vrem o protecţie a datelor", a insistat vicepreşedintele Comisiei Europene.
Amploarea programlui american de spionaj dezvăluit de fostul consultant NSA Edward Snowden, refugiat în Rusia, a afectat grav relaţiile dintre Washington şi câţiva dintre aliaţii săi europeni.
 

×
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close