Antena 3 CNN Externe Preşedintele Morsi respinge ultimatumul armatei şi se declară pregătit să îşi "dea viaţa" pentru Egipt

Preşedintele Morsi respinge ultimatumul armatei şi se declară pregătit să îşi "dea viaţa" pentru Egipt

Preşedintele Morsi respinge ultimatumul armatei şi se declară pregătit să îşi "dea viaţa" pentru Egipt
Sursa foto: Foto: haaretz.com
03 Iul 2013   •   08:15

Preşedintele egiptean Mohamed Morsi a exclus, marţi seara, o plecare anticipată de la putere, declarându-se pregătit să îşi "dea viaţa" pentru păstrarea "legitimităţii" şi cerând armatei să îşi retragă ultimatumul, care expiră miercuri, informează AFP.
   
În cursul nopţii, 16 persoane au murit într-un atac comis împotriva unei reuniuni a islamiştilor pro-Morsi în apropierea universităţii din Cairo, a anunţat Ministerul Sănătăţii. Alte şapte persoane au fost ucise în alte confruntări din capitală.
   
Adresându-se televiziunii pe un ton combativ, preşedintele islamist a declarat că "va continua să îşi asume responsabilitatea ţării", prezentând "legitimitatea" sa drept "singura garanţie împotriva vărsării de sânge" şi răspunzând astfel implicit celor care apreciază că plecarea sa ar permite rezolvarea tensiunilor care afectează ţara.
   
El a avertizat, de asemenea, împotriva "capcanei" unor violenţe "fără sfârşit", în timp ce acestea au provocat deja moartea a 47 de persoane într-o săptămână de manifestaţii.
   
Cu puţin timp înainte, pe contul său de Twitter, el le-a cerut forţelor armate să "îşi retragă avertismentul" şi a refuzat orice "dictat", referindu-se la un ultimatum militar asimilat de susţinătorii săi unei lovituri de forţă pentru a-l face să plece.
   
Preşedintele a făcut aceste declaraţii după ce s-a întâlnit întreaga zi cu ministrul Apărării şi şeful armatei, generalul Abdel Fattah al-Sissi.
   
În cazul unui eşec al ultimatului său, armata a declarat că va institui ea însăşi o "foaie de parcurs" pentru a rezolva criza, dar a asigurat că nu vrea să pregătească o "lovitură".
   
Porivit cotidianului guvernamental Al-Ahram, această "foaie de parcurs" prevede în special nominalizarea unui consiliu prezidenţial şi o suspendare a Constituţiei pentru o perioadă de tranziţie - plasată sub "supervizarea armatei" - care ar putea dura până la un an.
   
Opoziţia a salutat ultimatumul armatei, văzând în el un sprijin consistent pentru dorinţa sa ca Morsi să plece de la putere deoarece a instaurat un regim autoritar în favoarea mişcării Fraţilor Musulmani.

×
Parteneri
Termoenergetica opreşte apa caldă în 100 de blocuri din Bucureşti
x close