Antena 3 CNN Externe Prețul gazelor a crescut cu 20% după declarațiile Federației Ruse despre plata în ruble

Prețul gazelor a crescut cu 20% după declarațiile Federației Ruse despre plata în ruble

Prețul gazelor a crescut cu 18,9% în aprilie, după ce s-a aflat despre planurile Rusiei de a converti plata pentru gaz pentru „țările neprietenoase” în ruble rusești.

Prețul gazelor a crescut cu 20% după declarațiile Federației Ruse despre plata în ruble
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    23 Mar 2022   •   16:48

După ce a rămas fără valută ca urmare a sancţiunilor internaţionale, Rusia a decis să ceară ca plățile pentru livrările de gaz către Europa să se facă în ruble.

„Nu are sens să furnizezi mărfuri din Federația Rusă către UE și să primești plata în moneda lor, plățile de gaze vor fi făcute în ruble”, a declarat președintele rus Vladimir Putin, potrivit Ria Novosti.

"Am luat decizia de a implementa o serie de măsuri pentru a trece la plăţi în ruble pentru gazul rusesc exportat în ţări neprietene şi să renunţăm la toate tranzacţiile în monede care au fost compromise", a declarat Vladimir Putin, cu ocazia participării la o şedinţă a Guvernului de la Moscova.

Liderul de la Kremlin a subliniat că livrările vor continua în conformitate cu volumele și prețurile stipulate în contracte.

Astfel, cotațiile la principalul hub european TTF din Țările de Jos pentru ziua de azi au crescut cu 18,9%, până la 1374,69 dolari pe mia de metri cubi de gaz. În același timp, imediat după declarație, prețul a sărit cu 10%, potrivit datelor ICE ale Bursei de Valori din Londra.

După cum a explicat Mykhailo Demkiv, analist financiar la ICU Group, un astfel de pas este dificil de implementat în practică, chiar dacă problemele etice sunt respinse.

Probabil, crede el, Rusia vede astfel o breșă pentru eludarea sancțiunilor și menținerea cursului de schimb al rublei în fața rezervelor valutare blocate ale băncii centrale. 

„Cu alte cuvinte, Rusia încearcă să ofere o anumită opțiune în speranța că una dintre țările europene se va alătura acesteia, și astfel să slăbească unitatea Occidentului”, a conchis analistul.

×
Subiecte în articol: Rusia gaze pret gaze ruble
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close