Antena 3 CNN Externe Prima mişcare pe care o face Siria. SUA nu cred "buna intenţie" a regimului Assad

Prima mişcare pe care o face Siria. SUA nu cred "buna intenţie" a regimului Assad

Prima mişcare pe care o face Siria. SUA nu cred "buna intenţie" a regimului Assad
de O.P.    |    13 Sep 2013   •   06:14

Regimul sirian a aderat, oficial, la Convenţia Mondială asupra Armelor Chimice şi s-a angajat, astfel, să-şi distrugă întregul arsenal de acest gen. Dar Başar al-Assad pune şi condiţii: el le cere Statelor Unite să renunţe la intervenţia militară şi să nu le mai livreze arme rebelilor sirieni.

Între timp, miniştrii de externe ai Statelor Unite şi Rusiei au început convorbirile pe tema Siriei, dar poziţiile lor sunt, încă, divergente.

Secretarul de stat american şi de ministrul rus de externe nu şi-au mascat diferenţele de opinie la conferinţa de presă comună susţinută înaintea convorbirilor de la Geneva.

Administraţia americană nu este deloc convinsă de buna credinţă a Siriei. Asta deşi regimul de la Damasc a depus, la ONU, declaraţia de aderare la Convenţia mondială pentru eliminarea armelor chimice. Siria era una din cele şapte ţări ale lumii rămase în afara Convenţiei. Într-un interviu acordat unei televiziuni ruse, Başar al-Assad a pus condiţii pentru renunţarea la arsenalul chimic.

Statele Unite acuză regimul sirian pentru atacul cu arme chimice de luna trecută, soldat cu peste 1400 de victime. Assad, susţinut de Rusia, pune atacul pe seama rebelilor, pe care-i califică drept terorişti. Raportul ONU cu privire la atac va fi dat publicităţii săptămâna viitoare, dar nu se ştie dacă va desemna un vinovat.

×
Subiecte în articol: Siria
Parteneri
Şeful Băncii Naţionale, avertisment pentru Guvern
x close