Antena 3 CNN Externe Furie anti-vaccin în Franța. Protestatarii au forțat intrarea în centrul comercial Chatelet din Paris

Furie anti-vaccin în Franța. Protestatarii au forțat intrarea în centrul comercial Chatelet din Paris

Francezii care se opun restricțiilor anti-pandemice au ieșit sâmbătă, în stradă, la Paris și în alte orașe precum Nisa și Montpellier.

Furie anti-vaccin în Franța. Protestatarii au forțat intrarea în centrul comercial Chatelet din Paris
Sursa foto: Twitter @StephjeremieM7
de Adrian Iclozan    |    04 Sep 2021   •   19:11

Oamenii au răspuns la apelul Vestelor Galbene - Gilets Jaunes, și al unor politicieni precum Florian Philippot, fost adjunct al liderei de extremă dreapta, Marine Le Pen, și care are în prezent propria formațiune, numită "Patrioții".

La Paris, mii de persoane s-au organizat în cinci procesiuni diferite prin capitala franceză.

Acest protest de weekend împotriva vaccinării și a permisului sanitar a devenit tradițional în ultimele luni și are loc la câteva zile de la începerea școlii și de la lansarea campaniei de imunizare a copiilor peste 12 ani.

Procesiunea convocată de Philippot a pornit de la picioarele Turnului Eiffel către complexul Invalizilor. Pe parcurs, oamenii au scandat  "Macron, nu vrem permisul tău" și "Libertate".

Unii participanți i-au amenințat și fluierat pe clienții barurilor și restaurantelor, cărora le-au strigat "Colaboraționiștii", termen cu care în timpul ocupației naziste erau desemnați francezii care lucrau pentru Al Treilea Reich.

Compusă din câteva sute de persoane, manifestația Vestelor Galbene a avut loc în centrul Parisului, între Bursă și Palatul Regal.

În capitala franceză au fost raportate și primele dezordini semnificative: mulțimea a forțat intrarea în centrul comercial Chatelet, unde, conform regulilor în vigoare, au voie doar posesorii de permis sanitar.

Înauntru, participanții la protest au dansat, au scandat și au agitat steagul francez.

Forțele de ordine au intrat, la rândul lor, în complexul comercial pentru a-i îndepărta pe turbulenți.

Ciocniri cu poliția s-au înregistrat și la Montpellier, unde protestatarii au plecat în marș pe un traseu nedeclarat, după care au mărșăluit prin centrul orașului.

La nivelul întregii țări, numărul de manifestații anunțat depășește 200.

Autoritățile s-au pregătit pentru 130 - 170 de mii de protestatari, dintre care 17.000 - 27.000 la Paris.

Al optulea weekend de proteste împotriva restricțiilor pandemice vine în contextul în care 67% dintre francezi se arată favorabili permisului sanitar, un document care reglementează accesul în majoritatea locurilor publice și care se eliberează celor vaccinați, dar și celor care au obținut un rezultat negativ la testul COVID sau au anticorpi ca urmare a trecerii prin boală.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹
×
Subiecte în articol: anti-vaccin paris Chatelet
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close