Antena 3 CNN Externe Protestele din Egipt continuă. Militarii au folosit muniţie de război în ciocnirile cu manifestanţii

Protestele din Egipt continuă. Militarii au folosit muniţie de război în ciocnirile cu manifestanţii

Protestele din Egipt continuă. Militarii au folosit muniţie de război în ciocnirile cu manifestanţii
Sursa foto: Foto: Intact Iamegs/ EPA
24 Noi 2011   •   08:43

Confruntările violente din Egipt s-au intensificat în cea de-a cincea zi de manifestaţii împotriva regimului militar. Protestatarii nu au fost deloc impresionaţi de discursul în care comandantul suprem al armatei a promis să redea puterea civililor. Medicii au confirmat oficial, pentru prima dată, că militarii au folosit muniţie de război în ciocnirile soldate, până acum, cu cel puţin 35 de victime.

La Cairo, confruntările au continuat până după căderea serii. Principalul front de luptă s-a situat pe o stradă care leagă ministerul de Interne de piaţa Tahrir, ocupată de mulţime.

Tulburările au continuat şi în provincie, inclusiv în marele port Alexandria. Aici, după câteva ore de încetare a focului, manifestanţii au luat cu asalt sediul Direcţiei de Securitate. Ei au susţinut că poliţia nu a respectat armistiţiul ci, dimpotrivă, i-a atacat şi mai dur ca înainte.

Protestele au continuat în pofida discursului de marţi seara al comandantului armatei, mareşalul Tantaui. Acesta s-a oferit chiar să cedeze imediat puterea, după un referendum. Dar manifestanţii nu mai au încredere în armată.

Într-o declaraţie fără precedent, marele imam din Cairo a chemat poliţia şi armata să nu mai tragă asupra manifestanţilor. Mai multe guverne străine au condamnat violenţa forţelor de securitate iar comisarul ONU pentru drepturile omului a cerut o anchetă independentă.

Presa de la Cairo vorbeşte de o "a doua revoluţie", în timp ce luni încep alegerile legislative, care vor dura câteva săptămâni.




×
Parteneri
Harta voturilor din Bucureşti. Cât "teren" controlează candidaţii
x close