Antena 3 CNN Externe Psihologii recomandă lectura, ca mod de relaxare

Psihologii recomandă lectura, ca mod de relaxare

Psihologii recomandă lectura, ca mod de relaxare
Sursa foto: fata care citeste
30 Mar 2009   •   18:38

Cei care sunt stresaţi ar trebui să citească. Potrivit unui studiu realizat de Mindlab International de la University of Sussex, şi citat de theargus.co.uk, şase minute de lectură sunt suficiente pentru a reduce cu două treimi nivelul stresului.

Cercetătorii au descoperit că lectura este o metodă mai eficientă de calmare a nervilor în comparaţie cu degustarea unei ceşti de ceai sau cu ascultatul muzicii.

Efectele benefice ale lecturii apar ca urmare a concentrării centrilor nervoşi din creier asupra cititului, iar transpunerea cititorului în universul literar contribuie la reducrea tensiunii din muşchi şi de la nivelul miocardului.

Studiul a fost efectuat pe un număr de voluntari consultaţi de specialiştii de la Universitatea din Sussex.
Nivelul stresului şi ritmul cardiac al voluntarilor observaţi de cercetătorii de la Universitatea din Sussex, a fost crescut prin mai multe teste şi exerciţii. Voluntarii au fost testaţi apoi cu ajutorul unor metode de relaxare tradiţionale.

Lectura a fost cea mai eficientă metodă dintre cele testate, reducând stresul cu până la 68%. Voluntarii au citit, în linişte, timp de şase minute, iar tensiunea din muşchi şi ritmul cardiac au scăzut simţitor.

Ascultatul muzicii reduce stresul cu 61%, o ceaşcă de ceai îl diminează cu 54%, iar o plimbare pe jos contribuie la scăderea lui cu 42%. Jocurile video reduc stresul cu 21%, însă ritmul cardiac al voluntariloir a rămas neschimbat.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: stres studiu
Parteneri
Ministrul Mediului explicaţii cu privire la praful saharian
x close