Antena 3 CNN Externe Putin a suspendat un acord ruso-american extrem de important și aduce acuzații grave Statelor Unite

Putin a suspendat un acord ruso-american extrem de important și aduce acuzații grave Statelor Unite

Putin a suspendat un acord ruso-american extrem de important și aduce acuzații grave Statelor Unite
03 Oct 2016   •   15:14

Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat luni un decret privind suspendarea acordului ruso-american care prevede eliminarea plutoniului din ogivele nucleare. Decretul semnat luni de preşedintele rus prevede „suspendarea acordului între Guvernele rus şi american privind reciclarea plutoniului care nu mai este necesar în scopuri de apărare, dar şi utilizarea sa şi cooperarea în acest domeniu“, scrie Adevarul.

Potrivit decretului, Rusia a luat această decizie din cauza apariţiei „unei ameninţări la stabilitatea (sa) strategică în urma unor acte inamicale ale Statelor Unite“, dar şi incapacităţii părţii americane de a-şi respecta angajamentele asumate în domeniul reciclării plutoniului folosit în scopuri militare.

Washingtonul şi Moscova s-au angajat în 2000 să elimine fiecare câte 34 de tone din plutoniul cu destinaţie militară rămas în excedent după încheierea Războiului Rece. Potrivit acordului, cele două părţi trebuiau să transforme plutoniul militar în combustibil MOX, cu destinaţie civilă.

Acordul prevedea construirea unei uzine de reciclare a plutoniului militar la complexul Savannah River, din Aiken, în Carolina de Sud. Putin a avertizat încă din primăvara acestui an că va suspenda acest acord, acuzând Statele Unite că nu îşi îndeplineşte sarcinile asumate.

×
Subiecte în articol: Vladimir Putin SUA
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close