Antena 3 CNN Externe Putin: UE să-şi deschidă buzunarele şi să plătească facturile Kievului

Putin: UE să-şi deschidă buzunarele şi să plătească facturile Kievului

Putin: UE să-şi deschidă buzunarele şi să plătească facturile Kievului
Sursa foto: vladimir putin
03 Noi 2009   •   17:30

Uniunea Europeană ar trebui "să îşi deschidă portofelele" pentru a ajuta Ucraina să îşi plătească facturile la gaz, a declarat din nou premierul rus Vladimir Putin. Acesta a făcut aluzie la o nouă criză a gazului în Europa.
"Dacă sunt probleme, cerem partenerilor noştri să ajute Ucraina. Europa să le dea un miliard. Rusia a plătit deja pentru tranzitul gazului până în primul trimestru al anului 2010, incluzând plata cash a 2,5 miliarde dolari. Noi am ajutat Ucraina?, declara Putin.
Avertismentele vin la o zi după ce a vorbit despre dubiile sale în ce priveşte capacitatea Ucraina de a plăti gazele naturale pe care le primeşte de la Rusia.
Acesta avertizase anterior preşedinţia suedeză a UE că livrările de gaz prin Ucraina ar putea fi întrerupte din cauza acestor probleme financiare.
Rusia a declarat de mai multe ori că UE ar trebui să îşi asume un rol mai mare în ajutarea Ucraine, grav afectată de criza economică şi salvată de FMI.
Putin arăta luni că oficialii europeni îi promiseseră că chestiunea se află în discuţii, dar "o lună, o lună jumătate, trei luni au trecut. Este timpul să facem ceva."
Pe de altă parte, comentariile dure ale lui Putin pot fi privite şi prin prisma alegerilor prezidenţiale din Ucraina, care se vor desfăşura pe 17 ianuarie.
Deşi Rusia nu mai face afaceri cu preşedintele ucrainean Iuşcenko, Putin şi omologul de la Kiev, Iulia Timoşenko, se bucură să îşi arate relaţiile apropriate.
Lovită de criza economică globală, economia Ucrainei a scăzut 15 procente în acest an.

Analiştii s-au arătat surprinşi de avertismente lui Putin, declarând că plăţile ucrainene au fost regulate în ultimele luni şi sugerând că viitoarele alegeri prezidenţiale au un rol în dispută.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Ucraina transport gaze
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close