Rasmussen: NATO nu intenţionează să aducă armament nuclear în estul Europei

de D.D.    |    19 Mai 2014   •   20:16
Rasmussen: NATO nu intenţionează să aducă armament nuclear în estul Europei
Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a declarat că Alianţa Nord-Atlantică nu intenţionează să aducă armament nuclear şi nici să mobilizeze un număr mare de militari suplimentari în state est-europene, în pofida disensiunilor cu Rusia pe tema crizei din Ucraina, informează Reuters.

În 1997, Alianţa Nord-Atlantică şi Rusia au semnat un acord prin care NATO se angajează că nu va staţiona bombe nucleare pe teritoriile noilor state membre. Documentul mai prevede faptul că NATO va asigura apărarea noilor state membre prin consolidarea efectivelor militare, dar fără a staţiona permanent "trupe combatante substanţiale" pe teritoriile acestora.

Întrebat într-o conferinţă de presă organizată luni la Bruxelles dacă NATO va reexamina angajamentul de a nu aduce arme nucleare în state est-europene, în contextul crizei din Ucraina, Rasmussen a răspuns: "În acest moment, nu întrevăd nicio solicitare adresată NATO de modificare a conţinutului acordului cu Rusia din anul 1997".

Rasmussen a precizat însă că acţiunile Rusiei în Ucraina au creat "o situaţie de securitate complet nouă în Europa", evidenţiind necesitatea ca NATO să se adapteze acestei situaţii.

"Deciziile pe termen lung vor fi luate de liderii NATO la summitul programat în septembrie în Ţara Galilor" (Marea Britanie), a adăugat secretarul general al Alianţei.

Rasmussen a mai anunţat că NATO a propus organizarea unei întrevederi cu Rusia la nivel de ambasadori, posibil săptămâna viitoare, dar Moscova încă nu a oferit un răspuns.

x close