Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 718. Volodimir Zelenski a numit un nou șef al forțelor terestre ucrainene

Război în Ucraina, ziua 718. Volodimir Zelenski a numit un nou șef al forțelor terestre ucrainene

Război în Ucraina, ziua 718. Președintele Volodimir Zelenski l-a numit pe Oleksandr Pavliuk, fost prim adjunct al ministrului apărării, în funcția de comandant al forțelor terestre ale Ucrainei, potrivit unui decret publicat duminică.

Război în Ucraina, ziua 718. Volodimir Zelenski a numit un nou șef al forțelor terestre ucrainene
Sursa foto: Hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    11 Feb 2024   •   22:30

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Ambasadoarea SUA în Ucraina a condamnat atacul sângeros al Rusiei asupra orașului ucrainean Harkov
  • Mai multe fragmente de drone Shahed au fost găsite în Republica Moldova
  • Secretarul general al NATO a avertizat împotriva afirmaţiilor care "subminează securitatea" Alianţei
  • ISW: Întârzierile în livrările militare occidentale către Ucraina ar putea duce la o penurie de rachete
  • Ucrainenii vor rămâne fără rachete antiaeriene luna viitoare
  • Volodimir Zelenski a numit un nou șef al forțelor terestre ucrainene
  • Forțele rusești folosesc terminalele companiei de internet prin satelit Starlink a lui Elon Musk, pe câmpul de luptă
  • Piloții ucraineni, impresionați de avioanele de vânătoare F-16 de fabricație americană
  • Japonia promite un ajutor de 106 milioane de dolari pentru Ucraina
  • Noul comandant suprem al lui Zelenski are reputația de ”măcelar”
  • Noi atacuri cu drone asupra Kievului și sudului Ucrainei
  • Franța, Germania și Polonia vor dezvălui o nouă cooperare împotriva operațiunilor externe de dezinformare
  • Zelenski continuă schimbările din Armata Ucrainei
  • Șeful de stat major german: Armata germană trebuie să fie "aptă pentru război" în cinci ani
  • Rusia anunţă că a respins un atac ucrainean cu drone asupra unor 'nave de transport civile' în Marea Neagră
  • Zelenski afirmă că a discutat cu Macron despre "nevoile Ucrainei" în materie de armament
  • Premierul Marcel Ciolacu, trezit din somn noaptea, după atacurile rușilor de la granița României

Update 22:30. Ambasadoarea SUA în Ucraina, Bridget Brink, a condamnat atacul sângeros al Rusiei asupra orașului ucrainean Harkov, în care au murit șapte oameni, printre care și trei copii mici.

„Acesta este motivul pentru care trebuie să sprijinim Ucraina, pentru a opri astfel de crime oribile”, a scris Bridget Brink pe rețeaua X.

Update 21:30. Mai multe fragmente de drone Shahed au fost găsite duminică în Republica Moldova, anunță Poliția de Frontieră de la Chișinău.

"Poliția de Frontieră informează că astăzi, 11 februarie 2024, în zona frontierei moldo-ucrainene, în apropierea localității Etulia, raionul Vulcănești, au fost depistate fragmente de dronă de tip „Shahed”. Operativ, informațiile au fost comunicate autorităților de competență, iar în regiunea căderii rămășițelor de dronă a fost restricționat accesul", arată sursa citată.

"Menționăm că nu există riscuri sau pericole pentru comunitățile din zonă, iar autoritățile au luat toate măsurile de rigoare pentru menținerea unui climat de ordine, liniște și siguranță publică. Din informațiile autoritățile ucrainene, un atac cu drone a avut loc în noaptea de 9 spre 10 februarie asupra regiunii Izmail, de pe teritoriul Ucrainei, în apropierea de frontiera cu R. Moldova.

Există bănuială că resturile de dronă depistate ar fi una din dronele doborâte de sistemul anti-aerian ucrainean. În vederea excluderii dezinformărilor și evitarea panicii în rândul cetățenilor, rugăm să păstrați calmul și să vă informați doar din surse oficiale", mai tranmsite Poliția de Frontieră a Republicii Moldova.

Update 19:30. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat duminică împotriva afirmaţiilor care "subminează securitatea" Alianţei, după ce fostul preşedinte american Donald Trump, care are mari şanse de a fi reales în noiembrie, a evocat posibilitatea de a nu mai apăra statele aliate a căror contribuţie financiară este insuficientă, relatează AFP.

"Orice sugestie în sensul că Aliaţii nu se vor apăra reciproc ne subminează securitatea, a noastră a tuturor, inclusiv a Statelor Unite, şi îi expune pe soldaţii americani şi europeni la un risc sporit", a reacţionat Stoltenberg într-un comunicat.

În timpul unui miting, sâmbătă, în Carolina de Sud, Donald Trump a relatat între altele o conversaţie cu unul dintre şefii de stat din NATO, fără a-l numi. "Unul dintre preşedinţii unei ţări mari s-a ridicat şi a spus: Ei bine, domnule, dacă nu plătim şi suntem atacaţi de Rusia, ne veţi proteja?'', a povestit miliardarul înainte de a dezvălui răspunsul său: "Nu, nu v-aş proteja. De fapt, i-aş încuraja să vă facă ce vor. Trebuie să vă plătiţi datoriile''.

Trump s-a arătat adesea sceptic, uneori ostil, în ceea ce priveşte continuarea ajutorului american pentru Ucraina şi a ameninţat chiar că va părăsi NATO dacă se va întoarce la Casa Albă. El a redus finanţarea apărării pentru NATO şi s-a plâns frecvent că Statele Unite plătesc mai mult decât le revin.

Update 17:30. Întârzierile în livrările militare occidentale către Ucraina ar putea duce la o penurie de rachete de apărare antiaeriană ceea ce ar putea permite forțelor rusești să bombardeze mai agresiv forțele ucrainene sau chiar orașele din prima linie, spune Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

The New York Times a scris vineri 9 februarie că oficialii americani estimează că stocurile de rachete de apărare antiaeriană ucrainene se vor epuiza în martie 2024 dacă nu va avea loc o nouă reaprovizionare occidentală.

Oficialii ucraineni au avertizat recent că Ucraina se confruntă cu o „lipsă critică" de rachete de apărare antiaeriană.

Forțele rusești au exercitat constant presiuni asupra capacității limitate de apărare aeriană a Ucrainei prin atacuri cu rachete și drone iraniene și nord-coreene împotriva zonelor din spatele frontului, în încercarea de a forța trupele ucrainene să folosească rachete de apărare aeriană pe care le mai are și să mute sistemele antiaeriene departe de linia frontului, mai notează ISW.

Update 15:30. Întârzierile în livrările militare occidentale către Ucraina ar putea duce la o penurie de rachete de apărare antiaeriană ceea ce ar putea permite forțelor rusești să bombardeze mai agresiv forțele ucrainene sau chiar orașele din prima linie, spune Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

The New York Times a scris vineri, 9 februarie, că oficialii americani estimează că stocurile de rachete de apărare antiaeriană ucrainene se vor epuiza în martie 2024 dacă nu va avea loc o nouă reaprovizionare occidentală.

Update 14:10. Președintele Volodimir Zelenski l-a numit pe Oleksandr Pavliuk, fost prim adjunct al ministrului apărării, în funcția de comandant al forțelor terestre ale Ucrainei, potrivit unui decret publicat duminică, scrie Reuters.

Pavliuk îl înlocuiește pe generalul-colonel Oleksandr Syrskyi, după ce acesta a fost numit în această săptămână comandant al forțelor armate ucrainene.

Sâmbătă, Zelenski a anunțat alte cinci numiri militare de rang înalt, completând noua echipă care trebuie să consolideze apărarea Ucrainei împotriva invaziei Rusiei.

Syrskyi, anterior comandant al forțelor terestre, a fost promovat joi la conducerea forțelor armate ucrainene. Ulterior, el a indicat dronele și războiul electronic drept exemple de noi tehnologii care vor ajuta Ucraina să obțină victoria.

Update 13:30. Serviciile secrete militare ucrainene au anunțat, duminică, faptul că au confirmat că forțele rusești folosesc terminalele companiei de internet prin satelit Starlink a lui Elon Musk pe câmpul de luptă, publicând ca dovadă ceea ce ar fi o interceptare a unei conversații între doi soldați ruși.

Serviciile ucrainene au postat pe Telegram și un scurt clip audio al conversației dintre cei doi soldați ruși.

Update 12:30. Piloții ucraineni sunt ”foarte impresionați" de avioanele de vânătoare F-16 de fabricație americană, a relatat serviciul ucrainean al postului Vocea Americii.

Un pilot cu indicativul ”Phantom" a spus într-un interviu acordat postului de televiziune că ucrainenii care se antrenează pe avioane de luptă multirol în SUA și Europa au lăudat aparatele.

Mai mulți aliați occidentali s-au angajat să transfere avioane F-16 către Ucraina. Numărul exact al avioanelor care vor fi livrate nu a fost încă anunțat, dar The Telegraph a estimat în ianuarie că Olanda, Danemarca și Norvegia oferă până la 60 de F-16 Ucrainei.

”Piloții noștri sunt foarte impresionați", a declarat pilotul ucrainean intervievat de Vocea Americii. 

Update 11:30. Japonia va promite un ajutor de 106 milioane de dolari pentru Ucraina, în cadrul unei conferințe care va avea loc la Tokyo în 19 februarie, a relatat duminică Kyodo News, citând surse neidentificate, scrie Reuters.

Fondurile vor fi folosite pentru reconstrucție în șapte domenii, inclusiv agricultură, a precizat Kyodo.

Premierul japonez Fumio Kishida și premierul ucrainean Denys Shmyhal vor participa la conferință, alături de reprezentanți guvernamentali și ai industriei din ambele țări, a relatat sâmbătă postul național de televiziune NHK.

Secretariatul cabinetului japonez nu a fost disponibil pentru comentarii.

În decembrie, după ce și-a revizuit orientările privind exportul de arme, Japonia a declarat că se va pregăti să trimită rachete de apărare antiaeriană Patriot către Statele Unite.

Japonia nu poate încă să trimită arme către țări aflate în război, dar astfel de livrări către SUA ar putea aduce beneficii indirecte Ucrainei prin creșterea capacității Washingtonului de a oferi ajutor militar Kievului.

Update 10:30. Cel mai bine păzit secret de la Kiev a fost în sfârșit confirmat: omul care a condus forțele armate ucrainene timp de doi ani a rămas fără slujbă, scrie CNN.

Președintele Zelenski l-a înlocuit joi pe generalul Valerii Zaluzhnyi, după 10 zile de zvonuri și speculații – și luni de relații tensionate.

Anunțul vine într-un moment critic în războiul cu Rusia și este posibil să anunțe o schimbare în strategia ucraineană. Dar este, de asemenea, periculos.

Update 09:30. Rusia a lansat în cursul nopții de sâmbătă spre duminică atacuri cu drone asupra Kievului și sudului Ucrainei, rănind cel puțin un civil și avariind o conductă de gaz și clădiri rezidențiale în Mykolaiv, a anunțat armata ucraineană.

Forțele aeriene ucrainene au transmis pe Telegram că sistemele sale de apărare aeriană au distrus 40 din cele 45 de drone de atac Shahed lansate de Rusia în cursul nopții.

”Alerta aeriană din capitală a durat aproape două ore”, a spus Serhiy Popko, șeful administrației militare din Kiev, pe Telegram, citat de Reuters.

El a adăugat că deasupra Kievului toate dronele au fost doborâte. Potrivit informațiilor preliminare, nu s-au înregistrat victime și nici distrugeri în capitală sau în apropierea acesteia.

Comandamentul militar din sudul Ucrainei a anunțat pe Telegram că sistemele de apărare aeriană au fost angajate timp de peste cinci ore și au distrus 26 de drone Shahed lansate de Rusia deasupra mai multor regiuni din sud, în principal deasupra regiunii Mykolaiv, în apropiere de Marea Neagră.

Cel puțin un civil a fost rănit în atacul din sudul Ucrainei, a precizat armata.

Update 08:30.  Franța, Germania și Polonia vor dezvălui o nouă cooperare împotriva operațiunilor externe de dezinformare, provenite în mod special din Rusia, a anunțat șeful diplomației franceze într-un interviu acordat cotidian-ului regional Ouest France, notează AFP, scrie Agerpres.

Update 00:00. Președintele Volodimir Zelenski a anunțat mai multe schimbări în conducerea militară a Ucrainei în timpul discursului său de seară din 10 februarie, numind doi noi adjuncți ai comandantului șef Oleksandr Sîrski și trei noi adjuncți ai șefului Statului Major General Anatolii Bargîlevîci, potrivit presei locale.

Zelenski a numit, de asemenea, trei dintre adjuncții lui Bargîlevîci, Volodimir Horbatiuk, Oleksii Șevcenko și Mihailo Drapatîi.

Sarcina lui Horbatiuk este să se asigure că toate sediile centrale înțeleg ce se întâmplă în "front 100%”, a spus Zelenski. Șevcenko se va concentra pe logistică, în timp ce Drapatîi este „responsabil pentru pregătirea de înaltă calitate a armatei noastre”.

"Acum, oamenii care sunt bine cunoscuți în armată și care știu ei înșiși bine de ce are nevoie armata, preiau noi îndatoriri", a spus Zelenski, remarcând utilitatea experienței lor de luptă.

"Toată experiența reală a comandanților de luptă, a brigăzilor de luptă și a unităților noastre, care au construit un sistem de înaltă calitate de instruire a soldaților", trebuie implementată pentru succesul Forțelor Armate ale Ucrainei, a spus Zelenski.

Război în Ucraina, 10 februarie 2024 | Atac cu drone la Harkov: Șapte civili, printre care trei copii, au fost uciși

Război în Ucraina, 9 februarie 2024 | Ucraina acuză Rusia că a folosit substanțe toxice în peste 200 de atacuri, numai în ianuarie

Război în Ucraina, 8 februarie 2024 | Zelenski îl numește pe Oleksandr Syrsky comandant șef al Forțelor Armate ale Ucrainei 

Război în Ucraina, 7 februarie 2024 | Parlamentul din Ucraina dezbate proiectul legii privind mobilizarea în armată

Război în Ucraina, 6 februarie 2024 | Ucraina așteaptă rachete cu rază de acţiune de 300-500 km de la aliaţi

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Incendiu la etajul 12 al unui bloc din București, în noaptea de Înviere
x close