Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 715. Zelenski îl numește pe Oleksandr Syrsky comandant șef al Forțelor Armate ale Ucrainei

Război în Ucraina, ziua 715. Zelenski îl numește pe Oleksandr Syrsky comandant șef al Forțelor Armate ale Ucrainei

Război în Ucraina, ziua 715. Volodimir Zelenski îl numește pe general-colonelul Oleksandr Syrsky comandant șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, în locul lui Valeri Zalujnîi.

Război în Ucraina, ziua 715. Zelenski îl numește pe Oleksandr Syrsky comandant șef al Forțelor Armate ale Ucrainei
Sursa foto: Profimedia Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    08 Feb 2024   •   22:00

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • „Orașul nostru s-a dus”. Peste 8.000 de oameni au fost uciși în timpul asediului asupra portului Mariupol
  • Schimb de prizonieri între Ucraina şi Rusia
  •  Noul șef al armatei ucrainene: "Obiectivele rămân neschimbate"
  • Zelenski îl numește pe general-colonelul Oleksandr Syrsky comandant șef al Forțelor Armate ale Ucrainei
  • Atac masiv al rușilor în orașul devastat Avdiivka, unde lupta sângeroasă a atins punctul culminant
  • Finanțarea UE pentru Ucraina este insuficientă
  • Situație dificilă în Avdiivka, Ucraina: Rusia atacă din toate direcțiile
  • Ucraina afirmă că a doborât 11 din cele 17 drone lansate de Rusia
  • Vladimir Putin și-a amânat vizita în Turcia
  • Proiectul legii privind mobilizarea în armată, dezbătut în Parlamentul ucrainean
  • Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică a vizitat centrala nucleară Zaporojia
  • Rusia a lansat mai multe atacuri cu rachete în Kiev şi alte oraşe ucrainene
  • Jurnaliștii și organizațiile publice cer ca Parlamentul Ucrainei să-și deschidă porțile pentru mass-media

Update 22:50  Organizaţia care militează pentru apărarea drepturilor omului Human Rights Watch (HRW) a estimat că cel puţin 8.000 de persoane şi-au pierdut viaţa din cauza luptelor şi din alte motive legate de război în timpul asediului din 2022 al forţelor ruse asupra oraşului ucrainean Mariupol, din regiunea Donețk, scrie joi, 8 februarie, agenția Reuters, preluată de Agerpres.

Asediul asupra portului strategic de la Marea Azov a durat trei luni, din martie până în mai, iar civilii rămaşi blocaţi în oraş au ajuns să îşi îngroape morţii pe marginea drumului. HRW îşi bazează estimarea – una din puţinele din surse independente – pe imagini din satelit şi alte materiale în care se văd mormintele. Organizaţia arată că numărul de morţi ar putea fi semnificativ mai mare, deoarece se ştie că în unele gropi se află mai multe trupuri neînsufleţite şi este posibil să mai existe şi alte morminte, încă nedescoperite.

Update 22:00 O sută de prizonieri de război ucraineni au fost aduşi acasă din captivitatea rusă, a declarat președintele Zelenski joi, conform The Kyiv Independent. „Gărzile naționale, polițiștii de frontieră, forțele armate. Majoritatea (celor eliberați) sunt apărători ai orașului Mariupol”, a declarat Zelenski. Potrivit Ministerului rus al Apărării, Moscova a primit înapoi 100 de soldați. „În timpul întoarcerii militarilor ruși din captivitate, Emiratele Arabe Unite au asigurat o mediere umanitară”, a precizat ministerul rus într-un comunicat.

Oficialii ucraineni au declarat în decembrie că Rusia deținea cel puțin 3.500 de prizonieri de război ucraineni, deși se credea că numărul acestora este mai mare. De atunci, au avut loc trei schimburi de prizonieri, cel mai recent fiind anunțat astăzi. Precedentul schimb de prizonieri între Ucraina și Rusia a avut loc la 31 ianuarie, când 207 prizonieri de război ucraineni s-au întors acasă.

Update 21:15  Noul comandant al Forțelor Armate Ucrainene Oleksandr Sîrski spune că țara sa va continua să se apere și că obiectivele acesteia rămân neschimbate

„Obiectivele Ucrainei rămân neschimbate”, afirmă noul șef al armatei, citat de BBC. Oleksandr Syrskyi spune că Ucraina va continua să se apere, pentru a-și menține pozițiile, pentru a-și păstra teritoriul și pentru a „epuiza inamicul prin provocarea de pierderi maxime”. „Facem acest lucru în fiecare zi”, a adaugat Sîrski. Oleksandr Sîrski a fost numit comandant al forțelor armate ucrainene, a anunțat joi președintele Volodimir Zelenski. Acesta l-a înlocuit pe Valeri Zaluzhnyi din funcția de șef al armatei.

Update 19:00 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a demis astăzi pe Valeri Zalujnîi din funcția de comandant militar-șef al țării.

Decizia vine pe fondul divergențelor dintre președintele ucrainean Volodimir Zelenski și generalul Zalujnîi care a devenit comandant-șef cu câteva luni înainte de invazia Rusiei din februarie 2022. Rapoartele de la începutul acestei săptămâni au sugerat că Zalujnîi a refuzat să demisioneze, iar potențialii înlocuitori au refuzat să preia această funcție.

”I-am mulțumit pentru cei doi ani de apărare a Ucrainei”, a declarat Zelenski pe X, adăugând: ”Am discutat, de asemenea, despre cine ar putea fi în conducerea reînnoită a Forțelor Armate ale Ucrainei”. Președintele a menționat că i-a propus lui Zalujnîi ”să rămână parte din echipă”.

Update 17:30  Cucerirea orașului estic ucrainean ar reprezenta o victorie strategică și morală pentru Moscova, într-un moment crucial al războiului, în care Kievul se confruntă cu o criză de militari și de muniție, scriu Reuters, Forbes și Deutsche Welle.

Trupele Moscovei atacă în masă orașul estic ucrainean Avdiivka, aflat pe linia frontului, a anunțat joi dimineață primarul local, semnalând o intensificare efortului depus de forțele ruse care încearcă de luni de zile să cucerească localitatea strategică.

„Din păcate, inamicul presează din toate direcțiile. Nu există nicio parte a orașului nostru care să fie mai mult sau mai puțin calmă”, a declarat Vitali Barabaș pentru presa de stat, potrivit Deutsche Welle. Barabaș a spus că luptele sunt „foarte dificile”. „Situația în unele direcții este pur și simplu ireală”, a adăugat el.

Update 16:30 Johan Van Overtveldt, președintele Comisiei pentru bugete a Parlamentului European, susține că ajutorul de 50 de miliarde de euro acordat recent de UE Kievului este insuficient, transmite The Guardian.

„Primul lucru care trebuie remarcat este că estimarea conservatoare pentru nevoile non-militare ale Ucrainei este de 3 miliarde de euro pe lună. Asta înseamnă că, anual, este nevoie de 36 de miliarde de euro. Cele 50 de miliarde de euro prevăzute în Facilitatea pentru Ucraina acoperă 4 ani, din 2024 până în 2027.

Prin urmare, în medie, 12,5 miliarde de euro vor fi disponibile pentru Ucraina în fiecare an. Înțelegerea dintre UE și Statele Unite a fost că fiecare dintre ele va acoperi jumătate din nevoile Ucrainei, ceea ce înseamnă 18 miliarde de euro pentru UE și SUA fiecare.

Prin urmare, mecanismul pentru Ucraina va fi cu cel puțin 5,5 miliarde de euro mai puțin decât angajamentul UE. Pe întreaga perioadă 2024-27, deficitul este de 22 de miliarde de euro (4 x 5,5)”, a scris europarlamentarul pe blogul său.

Update 15:00. Putin și Xi Jinping resping ”intervențiile Statelor Unite ale Americii” și spun că își propun să creeze o nouă ”ordine mondială mai echitabilă”.

Vladimir Putin și omologul său chinez au vorbit la telefon în această dimineață. 

Yury Ușakov, un reprezentant al Kremlinului, a declarat că președintele rus și Xi Jinping au respins amândoi ceea ce ei numesc "intervențiile SUA" în afacerile altor țări. Cei doi lideri au spus, de asemenea, că își propun să creeze "o ordine mondială mai echitabilă și că vor continua să aibă ”legături strânse”. Cu toate acestea, au afirmat că nu există planuri pentru vizite reciproce în acest moment.

Potrivit lui Ușakov, ei au discutat, de asemenea, despre situația din Ucraina și soluționarea conflictelor din Orientul Mijlociu și au convenit să continue contactele bilaterale, scrie SkyNews.

Update 12:30. Trupe masive rusești atacă Avdiivka, în estul Ucrainei, din toate direcțiile, iar situația este din ce în ce mai dificilă pentru trupele ucrainene care apără orașul, a declarat joi primarul Vitaliy Barabash, citat de Reuters.

Forțele rusești au preluat inițiativa pe frontul de est din regiunea industrială Donbas din Ucraina și încearcă din octombrie să taie liniile de aprovizionare și să încercuiască forțele ucrainene de la Avdiivka. 

„Inamicul face presiuni din toate direcțiile. Ei iau cu asalt cu forțe numeroase”, a declarat primarul din Avdiivka, Vitaliy Barabash, în comentarii televizate, descriind situația ca fiind „foarte dificilă și fierbinte”.

În prezent, mai sunt doar 941 de locuitori în orașul care a fost odată casa a 32.000 de oameni, a declarat Barabash.

Update 10:30. Grupurile ucrainene de apărare aeriană și de vânătoare de drone mobile au doborât 11 din 17 drone lansate de Rusia deasupra a patru regiuni ale țării, au anunțat joi forțele aeriene, citate de Reuters.

Reprezentanții forțelor aeriene au precizat într-o declarație că dronele Shahed, de fabricație iraniană, au fost doborâte deasupra regiunilor Odesa și Mykolayiv din sud, a regiunii Dnipropetrovsk din sud-est și a regiunii centrale Vinnytsia.

Oficialii regionali au declarat că atacul cu drone a avariat peste 20 de case și clădiri comerciale din orașul Mykolayiv și a lovit instalații de infrastructură civilă din Odesa, pe malul Mării Negre, în sud, scrie Mediafax. 

Nu au fost raportate victime.

Detaliile privind pagubele din alte regiuni nu au fost clare.

Update 09.00. În cadrul prezentării priorităţilor sale pe anul curent în faţa Adunării Generale a ONU, secretarul general al organizaţiei, Antonio Guterres, a afirmat că omenirea se îndreaptă spre haos, relatează miercuri AFP, citată de Agerpres

El şi-a exprimat regretul pentru disensiunile fără precedent din Consiliul de Securitate, care nu reuşeşte să reacţioneze la "conflictele îngrozitoare" tot mai numeroase. "Unele guverne ignoră şi subminează înseşi principiile multilateralismului, fără a da socoteală. Consiliul de Securitate, principalul instrument al păcii mondiale, este în impas din cauza faliilor geopolitice".

"Nu este prima oară când Consiliul este divizat. Dar este cel mai grav. Disfuncţia actuală este mai adâncă şi mai periculoasă", a apreciat secretarul general.

Guterres a remarcat că "în timpul războiului rece, mecanisme bine stabilite au ajutat la gestionarea relaţiilor între superputeri", dar "în lumea multipolară de astăzi, lipsesc astfel de mecanisme. Lumea noastră intră într-o eră de haos" şi "vedem rezultatele: un 'care pe care' periculos şi imprevizibil, complet nesancţionat".

Înaltul oficial şi-a exprimat cu aceeaşi ocazie îngrijorarea privind noua proliferare nucleară şi dezvoltarea "unor noi mijloace de a ne ucide unii pe alţi şi - pentru omenire - de a se şterge de pe faţa pământului".

"E atâta mânie şi ură şi zgomot în lumea de astăzi. Se pare că în fiecare zi, cu cea mai mică ocazie, e război. Conflicte îngrozitoare care ucid şi mutilează civili la niveluri record. Războaie ale cuvintelor. Războaie teritoriale. Războaie culturale", a mai spus Guterres.

Update 08:00. Vladimir Putin și-a amânat vizita în Turcia. Informația a apărut inițial în presa turcă, după care a fost confirmată și de propaganda de stat rusă. 

Până în acest moment nu se cunoaște motivul pentru care Vladimir Putin a ales să își amâne vizita, care era programată să înceapă peste patru zile. 

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a spus că ”pregătirile pentru contactele la cel mai înalt nivel continuă. Vor fi convenite date”. 

Înainte de a fi amânată întâlnirea celor doi, ministrul turc de externe a declarat pentru televiziunea de stat că vizita lui Putin îi oferă președintelui Erdogan posibilitate de a discuta mai multe probleme, de exemplu un nou mecanism de export pentru cerealele ucrainene.

Update 00:00 Senatorii au respins în timpul după-amiezii un proiect de lege care ar fi deblocat noi fonduri pentru cele două țări implicate în conflicte armate și ar fi adus modificări semnificative sistemului migratoriu al Statelor Unite, chiar dacă discuțiile pentru acesta au durat luni de zile.

Cu presiunea încă exercitată de Donald Trump, care încă controlează o influență semnificativă asupra membrilor săi din Congres, majoritatea republicanilor au votat împotriva proiectului - inclusiv cei care inițial îl susținuseră.

Senatul urmează să încerce din nou să promoveze un alt proiect de lege, dar rezultatul este incert. Este vorba despre același proiect de lege, însă fără modificările legate de reforma migratorie.

Statele Unite, unul dintre principalii susținători militari ai Ucrainei, cu deja peste 110 miliarde de dolari deblocați de Congres, au luptat de luni de zile pentru a aloca noi fonduri către Kiev.

Democrații, având controlul asupra Senatului, explorează mai multe opțiuni pentru a asigura aprobarea acestei asistențe.

Cu toate acestea, există întotdeauna riscul ca aceste eforturi să fie blocate de parlamentarii republicani pro-Trump, care sunt majoritari în Camera Reprezentanților și refuză să aprobe orice sumă suplimentară pentru Kiev, în ciuda solicitărilor repetate ale președintelui Joe Biden.

Pentru ca această asistență să fie promulgată, trebuie aprobată de ambele camere ale Congresului american.

Dmitro Kuleba, ministrul ucrainean al afacerilor externe, care a exercitat presiuni asupra Statelor Unite pentru a aloca noi fonduri pentru a contracara Rusia, a exprimat miercuri regretul său cu privire la situația "confuză".

"Eșecul de a aproba noile fonduri ar fi o mare dezamăgire pentru Ucraina, care a întâmpinat dificultăți semnificative în contraofensiva sa din vară", a subliniat Kuleba.

În plus, acest lucru ar reprezenta și o înfrângere importantă pentru Joe Biden în fața partenerilor europeni, care la 1 februarie au aprobat un pachet de ajutor în valoare de 50 de miliarde de euro pentru Kiev.

Război în Ucraina, 7 februarie 2024 | Parlamentul din Ucraina dezbate proiectul legii privind mobilizarea în armată

Război în Ucraina, 6 februarie 2024 | Ucraina așteaptă rachete cu rază de acţiune de 300-500 km de la aliaţi

Război în Ucraina, 5 februarie 2024 | UE pregăteşte noi sancţiuni împotriva Rusiei, la doi ani de la începutul războiului

Război în Ucraina, 4 februarie 2024 | Zelenski a vizitat trupele de pe linia frontului din sud

Război în Ucraina, 3 februarie 2024 | Ucraina a atacat cu drone cea mai mare rafinărie din sudul Rusiei

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Mesaj RO-Alert în Slănic Prahova: ”Părăsiți zona!”
x close