Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 711. Zelenski a vizitat trupele de pe linia frontului din sud

Război în Ucraina, ziua 711. Zelenski a vizitat trupele de pe linia frontului din sud

Război în Ucraina, ziua 711. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat că a vizitat duminică trupele din satul Robotîne, de pe linia frontului din sud, pe care Kievul l-a eliberat în această vară.

Război în Ucraina, ziua 711. Zelenski a vizitat trupele de pe linia frontului din sud
de Redacția Antena 3 CNN    |    04 Feb 2024   •   19:33

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Primarul în exil al oraşului ucrainean Melitopol, deţinut o perioadă de forţele ruse, a fost numit de preşedintele Volodimir Zelenski în fruntea regiunii Zaporojie
  • Zelenski a vizitat trupele de pe linia frontului din sud
  • Grup rusesc de recunoaștere, respins cu succes de forțele ucrainene, în timp ce voia să treacă în Ucraina
  • Rafinăria din Volgograd, atacată de dronele ucrainene, continuă să funcționeze normal
  • Zeci de oameni și-au pierdut viața într-un atac din Lugansk, potrivit Moscovei
  • Ucraina a respins 30 de atacuri rusești în direcția Avdiivka, în ultimele 24 de ore
  • Moscova anunță că sunt cel puțin cinci morți în urma bombardamentului, atribuit ucrainenilor, din oraşul ocupat Lisichansk
  • Sursă ucraineană: două drone au lovit cea mai mare rafinărie din sudul Rusiei
  • Kremlinul acuză Washingtonul că „provoacă” Kievul să continue războiul
  • Zeci de oameni au fost reținuți sâmbătă la Moscova, după participarea la un miting anti-război
  • Președintele Poloniei a declarat că nu știe dacă Ucraina va putea recâștiga controlul asupra Crimeei

Update 19.33 Primarul în exil al oraşului ucrainean Melitopol, deţinut o perioadă de forţele ruse, a fost numit de preşedintele Volodimir Zelenski în fruntea regiunii Zaporojie, a anunţat duminică preşedinţia ucraineană, relatează AFP.

Anunţul a fost făcut cu prilejul vizitei lui Zelenski pe frontul de sud, la trupele din satul Robotîne, recucerit de la forţele ruse în august 2023, dar care este supus fără încetare atacurilor forţelor ruse.

"Şeful statului l-a prezentat pe noul şef al administraţiei regionale din Zaporojie Ivan Federov, care a fost primar al Melitopol, temporar ocupat, din decembrie 2020, şi care a fost deţinut de ruşi", a anunţat preşedinţia într-un comunicat.

Ivan Fedorov, în vârstă de 35 de ani, a fost răpit în martie 2022 de armata rusă care tocmai intrase în oraş după ce a refuzat să coopereze cu Moscova. El a fost eliberat în schimbul unui grup de tineri soldaţi ruşi în aceeaşi lună.

Oraşul Melitopol, aflat la 130 km sud de Zaporojie, a căzut în mâinile ruşilor în primele săptămâni de după invadarea Ucrainei, în februarie 2022.

Fedorov, care îl înlocuieşte pe guvernatorul Iuri Malaşko, a declarat că obiectivul său este "de a le permite tuturor celor care vor cu adevărat să se întoarcă acasă să o poată face cât de curând posibil", potrivit preşedinţiei.

Situat la circa 50 km de front şi de teritoriile controlate de forţele ruse, marele oraş Zaporojie a fost ţinta unor atacuri soldate cu victime. Regiunea Zaporojie este una dintre cele patru care au fost anexate de Rusia, dar nu se află sub controlul total al Moscovei.

Update 17.25 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat un ordin de numire a primarului Melitopolului, Ivan Fedorov, șeful administrației militare a regiunii Zaporojie, relatează Ukrainska Pravda, citând ordinul postat pe site-ul Oficiului Președintelui Ucrainei și pe Iuri Malașko, fost șef al administrației militare a regiunii Zaporojie.

„Ivan Fedorov va fi numit șeful Administrației de Stat Zaporojie”, arată ordinuldin 2 februarie 2024.

Între timp, Malașko a înregistrat o adresă video în care a spus că predă administrația noii echipe.

Update 16.27 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat că a vizitat duminică trupele din satul Robotîne, de pe linia frontului din sud, pe care Kievul l-a eliberat în această vară, relatează AFP şi Reuters, potrivit Agerpres.

"Regiunea Zaporojie. Robotîne. Amplasamentul celei de a 65-a brigăzi mecanizate. Am vorbit cu apărătorii, le-am mulţumit şi le-am înmânat distincţii de stat", a postat Zelenski pe reţelele sociale.

"Este o onoare să mă aflu astăzi aici", a mai postat el. Zelenski a mai afirmat că militarii locali au "misiunea dificilă şi critică de a respinge duşmanul şi a apăra Ucraina".
Satul Robotîne a fost eliberat în luna august a anului trecut, în cadrul unei contraofensive împotriva forţelor ruse.

[GAL layout="4"]

Vizita preşedintelui pe linia frontului intervine într-un moment de incertitudine privind soarta şefului armatei ucrainene, Valerii Zalujnîi, scrie Reuters.

Două surse au declarat vineri că guvernul ucrainean a informat Casa Albă că intenţionează să-l destituie pe principalul responsabil militar al ţării, care supervizează războiul împotriva forţelor ruse de ocupaţie.

Posibila decizie de a-l înlătura pe Zalujnîi, care a avut ciocniri cu Zelenski în mai multe chestiuni, urmează după ce contraofensiva ucraineană de anul trecut nu a reuşit să recupereze o parte semnificativă din teritoriul ocupat de Rusia.

Cunoscut ca "generalul de fier", Zalujnîi este extrem de popular. Înlăturarea lui a putea afecta moralul trupelor ucrainene care se luptă să păstreze poziţii pe un front de peste 1.000 km împotriva unei armate ruse care deţine stocuri mari de muniţii, mai notează Reuters.

Update 14.27 Grup rusesc de recunoaștere, respins cu succes de forțele ucrainene, în timp ce voia să treacă în Ucraina

Un grup rusesc de recunoaștere care încerca să treacă în Ucraina, a fost respins cu succes de forțele de apărare teritorială ucrainene din regiunea Sumî.

Soldații ucraineni au deschis focul ieri seară asupra unui grup înarmat format din zece persoane la periferia orașului Hlukhiv, în apropiere de granița cu Rusia.

Rușii s-au împărțit în două grupuri și unul din ele a încercat îi ocolească pe ucraineni, a relatat Naiev. Dar o echipă ucraineană de contrasabotaj a sosit și a tras asupra rușilor, împingându-l înapoi de la granița ucraineană după o luptă de 90 de minute.

Celălalt grup rusesc a evacuat morții și răniții. Deși regiunea Sumî a fost eliberată de sub ocupația rusă în primăvara anului 2022, suferă frecvent bombardamente și atacuri din partea Rusiei.

Forțele rusești au bombardat sâmbătă regiunea Sumî de 76 de ori în 16 atacuri separate, trăgând asupra a cinci comunități de-a lungul graniței. La 27 ianuarie, un grup rus de recunoaștere și sabotaj a organizat un atac care a ucis doi civili.

Update 12.06 Rafinăria din Volgograd, atacată de dronele ucrainene, continuă să funcționeze normal

Lukoil spune că rafinăria sa din Volgograd continuă să funcționeze normal după atacul cu drone care a provocat un incendiu, potrivit serviciului rusesc al BBC.

Anterior, Kommersant, citând surse din cadrul companiei, a relatat că o parte a ciclului de producție la rafinăria Lukoil ar fi fost oprită după atac.

Publicația locală Volgograd v1.ru a scris că, judecând după imaginile de la atacul asupra rafinăriei, drona a avariat o unitate primară de rafinare a petrolului. Același lucru au susținut și surse ale serviciului ucrainean al BBC.

Potrivit acestora, fără unitatea primară de rafinare a petrolului avariată, rafinăria va pierde o parte semnificativă a capacității sale de producție.

Update 10.52 Zeci de oameni și-au pierdut viața într-un atac din Lugansk, potrivit Moscovei

Bilanțul victimelor a crescut la 28 de morți, inclusiv un copil, în urma a ceea ce Rusia a declarat că a fost un atac ucrainean asupra orașului Lisichansk, un oraș din regiunea ucraineană Lugansk, controlată de Moscova.

Ministerul a precizat că 10 persoane au fost salvate de sub dărâmături în urma a ceea ce a spus că a fost un atac ucrainean asupra unei clădiri care adăpostește o brutărie în Lisichansk.

"Operațiunea de căutare și salvare continuă", a precizat ministerul pe aplicația de mesagerie Telegram.

Centrul de informații din Lugansk, controlat de Rusia, a declarat pe Telegram că bombardamentul cu rachete de artilerie de înaltă mobilitate (HIMARS), furnizate de SUA, a avut loc ieri după-amiază.

Update 08.44 Ucraina a respins 30 de atacuri rusești în direcția Avdiivka, în ultimele 24 de ore

Rusia nu renunță la încercările de a încercui orașul Avdiivka din regiunea Donețk, a anunțat astăzi Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, care precizează că trupele Kievului au respins, în ultimele 24 de ore, 30 de atacuri rusești în zonă.

În total, în ultima zi, au avut loc 66 de ciocniri militare pe front. Potrivit Ucrainei, forțele Rusiei au lansat două rachete și 65 de lovituri aeriene și a efectuat 53 de atacuri cu sisteme de rachete cu lansare multiplă asupra pozițiilor trupelor ucrainene și a zonelor populate.

Pachetele de sancţiuni pentru Rusia funcţionează, deşi există, în continuare, dificultăţi, a declarat sâmbătă, ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, potrivit Agerpres.

Şefa diplomaţiei române a participat, la Bruxelles, la reuniunea informală a miniştrilor Afacerilor Externe din UE (Gymnich).

În acest context, au fost abordate teme precum al treisprezecelea pachet de sancţiuni pentru Rusia şi tema unui eventual calendar "cât mai clar" privind aderarea Ucrainei şi Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

"Pachetele de sancţiuni pentru Rusia funcţionează. Evident că mai sunt dificultăţi date de eludarea sancţiunilor de către anumite state şi unul din punctele de discuţie de astăzi a fost cum putem să lucrăm mai bine, inclusiv cu partenerii americani, dar şi noi ca state membre, să evităm această eludare a sancţiunilor. Vom continua discuţiile în acest sens, având un reprezentant special dedicat abordării acestui subiect şi, de asemenea, cum să fim mai eficienţi în ceea ce priveşte sancţiunile următoare, care să aibă legătură cu domeniile critice, care finanţează industria de război", a spus Odobescu.

Ea a subliniat că situaţia din Ucraina este în continuare o temă prioritară pe agenda europeană.

"Susţinem în continuare acest lucru, pentru că este extrem de important să continuăm sprijinul nostru pentru Ucraina. Toate statele membre, toţi miniştrii de Externe au salutat acordul la care s-a ajuns privind Facilitatea pentru Ucraina. Este un important pas înainte, pentru că asigurăm un sprijin predictibil şi de durată pentru vecinul nostru", a arătat ea.

Ministrul român a arătat că este nevoie de un acord cu Parlamentul European în ceea ce priveşte operaţionalizarea Facilităţii pentru Ucraina.

"Am fost informaţi că Parlamentul European doreşte să ajungă la un acord cu noi cât mai curând posibil, astfel încât primele plăţi să fie făcute deja în perioada următoare", a adăugat Odobescu.

În ceea ce priveşte sprijinul militar pentru Ucraina, a arătat ministrul, "există câteva propuneri de compromis pe masă şi sperăm ca în perioada următoare să ajungem la un acord şi pe acest subiect".

Agenda reuniunii miniştrilor de Externe a inclus şi relaţia dintre UE şi Turcia.

În acest sens, Luminiţa Odobescu a spus că "Turcia este un partener indispensabil pentru Uniunea Europeană".

"Este o ţară candidată la aderare, este vecinul nostru, se află în vecinătatea noastră imediată, este un aliat NATO. Joacă un rol important în asigurarea securităţii în regiunea Mării Negre şi, în plus, este şi un partener cheie în gestionarea unor multitudini de provocări globale", a completat ea, menţionând în acest sens domeniile migraţie, transport, energie.

Război în Ucraina, 3 februarie 2024 | Ucraina a atacat cu drone cea mai mare rafinărie din sudul Rusiei

Război în Ucraina, 2 februarie 2024 |  Scufundarea navei de război "Ivanoveț" de către Ucraina, confirmată de bloggerii militari ruși

Război în Ucraina, 1 februarie 2024 | Forțele ucrainene au anunțat că au distrus o navă rusească din Flota Mării Negre

Război în Ucraina, 31 ianuarie 2024 | Zelenski a "ofertat" un potențial înlocuitor generalului Valeri Zalujnîi la conducerea armatei ucrainene

Război în Ucraina, 30 ianuarie 2024 | Statele Uniunii Europene au căzut de acord să folosească banii din activele bancare rusești pentru reconstrucția Ucrainei

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Zeci de magistrați au picat testul psihologic
x close