Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 708. Forțele ucrainene au anunțat că au distrus o navă rusească din Flota Mării Negre

Război în Ucraina, ziua 708. Forțele ucrainene au anunțat că au distrus o navă rusească din Flota Mării Negre

Război în Ucraina, ziua 708.Forțele ucrainene au afirmat că au distrus o navă rusească din Flota Mării Negre, într-o operațiune specială în largul Crimeii ocupate de Rusia.

Proiect nou (1)
Sursa foto: X Defence intelligence of Ukraine
de Redacția Antena 3 CNN    |    01 Feb 2024   •   19:29

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Rusia afirmă că are dovezi că avionul Il-76 a fost doborât de rachete americane Patriot
  • Acordul UE privind ajutorul pentru Ucraina îi trimite un mesaj bun lui Joe Biden, a afirmat Olaf Scholz
  • Rusia susține că a identificat rămășițele tuturor ocupanților avionului Il-76 doborât în regiunea Belgorod
  • Forțele ucrainene anunță că au distrus o navă rusească în lacul Donuzlav
  • Armata ucraineană anunţă că a distrus o corvetă rusească în Marea Neagră
  • Liderii UE au aprobat pachetul de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina
  • Vladimir Putin face prima vizită într-o ţară NATO de la începutul războiului
  • Liderii UE negociază un acord pentru un ajutor de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina
  • Ucrainenii susțin că au lovit un aerodrom din Crimeea
  • Zelenski a "ofertat" un potențial înlocuitor înlocuitor generalului Valeri Zalujnîi la conducerea armatei ucrainene
  • UE se așteaptă să atingă jumătate din obiectivul privind munițiile pentru Ucraina până în luna martie
  • Jens Stoltenberg nu crede că SUA se retrag din NATO dacă Donald Trump este ales președinte
  • Olaf Scholz se angajează să strângă suficient ajutor militar pentru Ucraina pentru a-l face pe Putin să-și schimbe calculele

Update 21:30 Rusia afirmă că are dovezi că avionul IL-76 a fost doborât de rachete americane Patriot.

Anchetatorii ruşi au afirmat joi că au dovezi care arată că armata ucraineană a doborât săptămâna trecută avionul rus IL-76, folosind rachete sol-aer Patriot americane.

Rusia a spus în mod repetat că Ucraina a doborât pe 24 ianuarie aeronava Iliuşin cu 74 de oameni la bord, inclusiv 65 de prizonieri ucraineni despre care Moscova afirmă că urmau să facă obiectul unui schimb. Toţi cei din avion au murit.

Kievul nici nu a confirmat şi nici nu a negat doborârea avionului, dar a contestat detaliile versiunii Moscovei şi a cerut o anchetă internaţională.

Potrivit Comitetului de anchetă rus, soldaţi ucraineni din Lipţi, în regiunea Harkov, au lansat două rachete în direcţia avionului, transmit agențiile de presă Reuters și Agerpres.

"Pe fragmentele ridicate au fost găsite următoarele inscripţii: 'ASSY 11455748', 'SN740179', 'ASSY 11461343', 'SN740206', 'ASSY 11461865', 'SN740207', 'Raytheon', 'CONFIDENTIAL classified by PATRIOT SECURITY CLASSIFICATION GUIDE DATED: 9/22/83 ADDENDUM DATED 11/28/83 8/8/84 CONTRACT NO/DAAH01-86C-A018'”, a precizat într-un comunicat Comitetul de anchetă, care a publicat şi o scurtă filmare cu anchetatori inspectând bucăţi de rachetă aflate la sol, într-o locaţie nespecificată.

"Fragmentele confiscate de la faţa locului, potrivit caracteristicilor de design şi geometrice şi marcajelor disponibile, sunt elemente structurale ale rachetei antiaeriene ghidate MIM-104A din complexul Patriot al Statelor Unite, dezvoltat de corporaţiile Raytheon şi Hughes şi produs de Raytheon”, precizează Comitetul rus.

Ucraina nu a comentat deocamdată aceste afirmaţii, menţionează Reuters.

Update 19:30 Acordul UE privind ajutorul pentru Ucraina îi trimite un mesaj bun lui Joe Biden, a afirmat Olaf Scholz.

Acordul la care au ajuns liderii ţărilor membre ale Uniunii Europene, la summitul de joi de la Bruxelles, de a extinde cu 50 miliarde de euro ajutorul pentru Ucraina până în 2027 trimite un mesaj bun Statelor Unite, a afirmat cancelarul german Olaf Scholz, informează Reuters.

'Acesta, de altfel, trimite un mesaj bun către SUA. Preşedintele american este un bun prieten şi aliat care lucrează din greu pentru a obţine sprijin pentru cererile sale din partea Congresului', a spus Scholz într-o declaraţie de presă, referindu-se la acord.

Cancelarul a mai spus că speră că acesta va face mai uşoare eforturile preşedintelui Biden în această direcţie.

Administraţia preşedintelui Joe Biden a cerut Congresului în octombrie 2023 să aprobe un pachet de aproape 106 miliarde de dolari, dintre care 61 miliarde pentru Ucraina şi restul pentru Israel şi securitatea la frontierele Statelor Unite, însă republicanii, care controlează cu o mică majoritate Camera Reprezentanţilor, s-au opus pachetului.

În opinia lui Scholz, multe ţări din UE nu fac destul pentru a susţine Ucraina în război. 'În multe capitale trebuie pusă întrebarea: facem, în realitate, destul? Şi răspunsul în majoritatea cazurilor poate fi doar 'nu'', a spus el, adăugând că Germania nu poate face faţă singură furnizării de ajutor militar.

În altă ordine de idei, cancelarul s-a declarat 'un mare fan' al acordurilor de liber schimb, inclusiv al celui negociat de UE cu ţările latino-americane din MERCOSUR (Brazilia, Argentina, Uruguay, Paraguay), pus recent sub semnul întrebării de protestele fermierilor care zguduie UE.

'Sunt un mare fan al acordurilor de liber schimb şi de asemenea al MERCOSUR', a afirmat Scholz în conferinţa de presă de la Bruxelles, adoptând o poziţie diametral opusă faţă de cea a preşedintelui francez Emmanuel Macron, care a declarat în această săptămână că acordul în curs de negociere nu poate fi încheiat

Update 18:00 Rusia susține că a identificat rămășițele tuturor ocupanților avionului Il-76 doborât în regiunea Belgorod.

Rusia a identificat rămăşiţele tuturor celor 74 de ocupanţi ai avionului militar de transport Iliuşin Il-76, care a fost doborât săptămâna trecută în regiunea rusă Belgorod cu 65 de prizonieri ucraineni la bord, au anunţat joi autorităţile locale, potrivit EFE.

"În total, în zona în care s-a prăbuşit avionul au fost găsite şi colectate peste 670 de fragmente din corpurile victimelor, precum şi documente personale care au fost parţial conservate", a precizat Comitetul rus de Anchetă într-un comunicat.

Potrivit acestui organism, care se ocupă de principalele investigaţii penale în Rusia, rezultatele analizelor genetice au dus la concluzia că rămăşiţele aparţin celor şase membri ai echipajului avionului, celor trei escorte ruse şi celor 65 de prizonieri ucraineni, care erau transportaţi în vederea unui schimb cu militari ruşi.

Comitetul de Anchetă indică în comunicatul său că organele de cercetare au avut la dispoziţie profilurile genetice ale tuturor militarilor ucraineni aflaţi la bordul Il-76, întrucât tuturor prizonierilor li se prelevează în mod obligatoriu "mostre de material genetic".

Anterior, acelaşi Comitet de Anchetă declarase că dispune de dovezi că armata ucraineană a doborât săptămâna trecută avionul rus IL-76 folosind rachete sol-aer Patriot americane, potrivit Reuters.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a acuzat joi ţările occidentale că nu sunt interesate de o anchetă internaţională asupra catastofei din 24 ianuarie, notează EFE.

"Este clar că niciuna dintre ele nu este interesată de efectuarea unei anchete, pentru că s-ar putea regăsi apoi în această investigaţie", a spus Peskov, făcând aluzie la faptul că avionul a fost doborât de rachete furnizate Kievului de ţările occidentale, conform versiunii ruse.

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri că s-a stabilit deja "cu precizie" că avionul Il-76 cu prizonieri de război ucraineni la bord a fost doborât de o rachetă antiaeriană Patriot fabricată din SUA.

"Avionul a fost doborât de un sistem antiaerian Patriot. Acest lucru a fost stabilit cu precizie de expertiză", a declarat liderul rus.

Kievul, care a confirmat că se pregătea un schimb, susţine că avionul transporta arme, nu prizonieri de război.

Statul Major al Forţelor armate ucrainene a confirmat indirect implicarea în accidentul aviatic, spunând că Rusia transporta muniţie la bordul Il-76, potrivit publicaţiei Slovo i dilo de la Kiev.

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat din primele ore după catastrofă că Ucraina va insista asupra unei anchete internaţionale în legătură cu dezastrul.

Într-o primă reacţie, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia este de acord cu o anchetă internaţională asupra prăbuşirii Il-76 în regiunea Belgorod numai în cazul în care catastrofa va fi "considerată drept crimă a autorităţilor ucrainene", conform publicaţiei citate.

Ombudsmanul ucrainean Dmitri Lubineţ a trimis scrisori oficiale către ONU şi Comitetul Internaţional al Crucii Roşii, cerând reprezentanţilor acestor organizaţii internaţionale să inspecteze locul unde s-a prăbuşit avionul Il-76.

În acelaşi timp, ONU a declarat că nu poate verifica declaraţiile Rusiei privind prezenţa prizonierilor de război ucraineni la bordul Il-76, precum şi circumstanţele prăbuşirii aparatului, conform Slovo i dilo.

Update 16:30 Forțele ucrainene anunță că au distrus o navă rusească în lacul Donuzlav.

Forțele ucrainene afirmă că au distrus o navă rusească din Flota Mării Negre, într-o operațiune specială în largul Crimeii ocupate de Rusia.

Nava Ivanovets, o navă de război de mici dimensiuni, a primit ”lovituri directe în carenă” în timpul nopții, după care s-a scufundat, a declarat Direcția principală de informații a Ministerului Apărării al Ucrainei. Bloggerul militar rus ”Voenkor Kotenok” a scris pe Telegram că vasul s-a scufundat după ce a fost lovit de trei ori cu drone.

Direcția a publicat o înregistrare video care pretinde că arată momentul impactului, urmat de o mare explozie.

Mai multe trăsături vizibile pe nava din videoclipul ucrainean se potrivesc cu cele ale navei Tarantul, sau Proiectul 12411, o clasă de nave operată de marina rusă, din care face parte și Ivanovets.

Printre trăsături se numără configurarea catargului și a senzorilor din partea superioară a suprastructurii principale, precum și o cupolă radar mare în partea superioară a podului. Nava, distrusă de o unitate specială.

Direcția principală de informații a Ministerului Apărării al Ucrainei a declarat că ambarcațiunea a fost distrusă de soldații unității sale speciale ”Grupul 13”, în lacul Donuzlav, un golf cu apă sărată situat în partea de vest a peninsulei Crimeea, care găzduiește o bază navală.

”Ca urmare a unei serii de lovituri directe asupra corpului navei, vasul rusesc a suferit avarii incompatibile cu deplasarea ulterioară", a precizat serviciul de informații pe canalul său Telegram, adăugând că o operațiune rusă de căutare și salvare nu a avut succes.

Direcția a precizat că nava valora în jur de 60-70 de milioane de dolari, conform BBC.

Update 14.45. Beijingul a transmis Ucrainei că relațiile bilaterale ar putea fi afectate de faptul că autoritățile de la Kiev consideră mai multe companii din China ca fiind "sponsori internaționali ai războiului", au declarat pentru Reuters două surse ucrainene de rang înalt.

Avertismentul a fost comunicat Ucrainei în cadrul unei întâlniri a ambasadorului Chinei la Kiev cu oficiali guvernamentali ucraineni, au declarat sursele, care au vorbit sub protecția anonimatului din cauza sensibilității problemei. Beijingul are legături strânse cu Moscova și s-a abținut de la a critica invazia Rusiei în Ucraina, dar a susținut, pe de altă parte, că suveranitatea și integritatea teritorială a tuturor țărilor trebuie să fie respectate.

Ucraina a catalogat 48 de companii la nivel global, inclusiv 14 din China, ca "sponsori internaționali ai războiului", ale căror activități comerciale, susține Kievul, ajută indirect sau contribuie la eforturile de război ale Rusiei.

Update 14.00. Forţele armate ucrainene au distrus o navă de luptă din flota Rusiei la Marea Neagră, după un atac cu drone maritime ce a fost filmat.

Atacul asupra navei de luptă rusească a fost dat, noaptea trecută, de soldaţii unei unităţi speciale militare din Ministerul Apărării al Ucrainei. Astfel, militarii ucraineni au primit informaţii despre locaţia navei "Ivanovets", o corvetă echipată cu rachete ghidate, şi au atacat-o cu drone maritime.

Update 13.25. Liderii UE au aprobat astăzi pachetul de ajutor pentru Ucraina în valoare de 50 de miliarde de euro. Propunerea a fost aprobată în unanimitate ceea ce demonstrează că Ungaria a renunțat să se împotrivească.

Anunțul a fost făcut de președintele Consiliului European, Charles Michel, pe platforma X.

"Avem o înțelegere. Unitate Toți cei 27 de lideri au convenit asupra unui pachet suplimentar de sprijin de 50 de miliarde EUR pentru Ucraina în cadrul bugetului UE. Acest lucru asigură o finanțare constantă, pe termen lung și previzibilă pentru Ucraina. UE își asumă conducerea și responsabilitatea în sprijinul Ucrainei; știm ce este în joc", a scris Michel.

Statele UE au negociat îndelung pachetul de ajutor. Ungaria a respins prima încercare de aprobare și a amenințat că va vota împotriva și la întâlnirea CE de joi, de la Bruxelles.

Update 10.30. O bombă a rușilor a lovit un spital din Harkov, susțin oficialii ucraineni. Atacul a avut loc în noaptea de miercuri spre joi. Zeci de pacienți au fost evacuați, au mai anunțat ucrainenii, potrivit Sky News.

Volodymyr Timoșko, șeful secției din Harkov a poliției naționale, a spus că o bombă a lovit spitalul. A doua bombă a căzut în apropiere. Șeful poliției a mai spus că 38 de persoane au fost evacuate din spital. Guvernatorul regional Oleh Synehubov a declarat că patru persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale.

Fațada clădirii, ferestrele și acoperișul au fost deteriorate în urma atacului, a spus el. De asemenea, au fost distruse echipamentele spitalului.

Update 08.15. Vladimir Putin se pregăteşte de prima vizită într-o ţară NATO de la începutul războiului din Ucraina. Preşedintele rus va merge în Turcia peste mai puţin de 2 săptămâni. Liderul de la Kremlin şi-a limitat deplăsările externe, după ce Curtea Penală Internaţională a emis un mandat de arestare pe numele său pentru deportarea unor copii ucraineni în Rusia.

Turcia nu este însă semnatară a acordului, ceea ce înseamnă că Putin poate călători liniştit. Turcia are relaţii bune atât cu Rusia, cât şi cu Ucraina. Ankara a furnizat arme Ucrainei, însă s-a opus de fiecare dată sancţiunilor internaţionale pentru Rusia.

Update 08.00. Vladimir Putin are o nouă teorie după prăbuşirea avionului rusesc la graniţa cu Ucraina. Liderul de la Kremlin susţine că ucrainenii au doborât avionul cu o rachetă americană Patriot. Ruşii susţin că în aeronavă se aflau 74 de persoane, dintre care 65 de prizonieri.

Update 07.40. Liderii Uniunii Europene vor încerca să ajungă azi la un acord privind extinderea unui nou ajutor financiar de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina și suplimentarea unui fond folosit pentru înarmarea Kievului, au declarat diplomați și oficiali, dar Ungaria ar putea bloca măsurile, scrie Reuters.

Cei 27 de lideri naționali ai UE, reuniți la Bruxelles, trebuie să convină în unanimitate să aprobe ajutorul acordat Ucrainei din bugetul lor comun.

Având în vedere miza atât de mare, blocul comunitar a intensificat presiunile asupra lui Viktor Orban, deși surse din centrul UE de la Bruxelles au declarat, înaintea summitului, că nu știau dacă Budapesta va fi de acord.

Sursele citate de Reuters au declarat miercuri seara că nu a existat încă un acord cu Budapesta privind acordarea către Ucraina a 50 de miliarde de euro din bugetul comun al blocului până în 2027.

În încercarea de a-l convinge pe Orban, blocul a propus o dezbatere anuală pe această temă, dar nu o revizuire bugetară în toată regula, care ar da Budapestei dreptul de veto de fiecare dată.

În cazul în care Orban rămâne pe poziții, UE analizează, de asemenea, modalități alternative de a sprijini Ucraina. Fiecare dintre ele ar fi însă mai complicată, mai lungă sau mai costisitoare.

Rusia și Ucraina au efectuat un important schimb de prizonieri de război, la o săptămână după ce un schimb anterior a fost împiedicat când un avion de transport rusesc Il-76 a fost doborât și a explodat în apropierea graniței dintre cele două țări.

Ambele părți au declarat că aproximativ 200 de prizonieri fiecare au fost schimbați miercuri, deși nu au fost de acord cu privire la cifrele exacte.

"Oamenii noștri s-au întors, 207 dintre ei", a scris președintele Ucrainei, Volodimir Zelenskii. "Îi întoarcem acasă, indiferent de situație".

Ministerul rus al Apărării a publicat o declarație în care a confirmat schimbul și a spus că "exact 195 de prizonieri de război ai forțelor armate ucrainene au fost predați" pentru returnarea a 195 de soldați ruși capturați.

Schimbul de miercuri a marcat o revenire neașteptat de rapidă la schimburile de prizonieri, după ce Rusia a acuzat Ucraina că a doborât avionul de transport săptămâna trecută, cu puțin timp înainte de un schimb similar care ar fi trebuit să aibă loc.

Rusia a declarat că la bordul avionului se aflau 65 de prizonieri de război ucraineni și a acuzat Ucraina că a țintit intenționat zborul, dar nu a publicat dovezi că la bord se aflau ucraineni sau un manifest de zbor confirmat.

Ucraina a declarat că nu are informații despre prizonierii de la bordul avionului, dar a confirmat planurile pentru un schimb și a acuzat Rusia că și-a pus în pericol personalul de serviciu. Ambele părți au ordonat o anchetă privind accidentul.

"Este clar că rușii se joacă cu viețile prizonierilor ucraineni, cu sentimentele celor dragi lor și cu emoțiile societății noastre", a declarat Zelenski săptămâna trecută.

Război în Ucraina, 31 ianuarie 2024 | Zelenski a "ofertat" un potențial înlocuitor generalului Valeri Zalujnîi la conducerea armatei ucrainene

Război în Ucraina, 30 ianuarie 2024 | Statele Uniunii Europene au căzut de acord să folosească banii din activele bancare rusești pentru reconstrucția Ucrainei

Război în Ucraina, 29 ianuarie 2024 | Oficiali ucraineni: Rusia pare să fi început ofensiva pe mare parte din linia frontului

Război în Ucraina, 28 ianuarie 2024 | Avionul militar prăbuşit la Belgorod, doborât sau nu? Șeful ucrainean al Informațiilor: "Nu sunt dovezi despre persoanele de la bord"

Război în Ucraina, 27 ianuarie 2024 | Putin ar fi discutat cu SUA o eventuală încetare a conflictului din Ucraina. Kremlinul neagă

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close