Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 712. UE pregăteşte noi sancţiuni împotriva Rusiei, la doi ani de la începutul războiului

Război în Ucraina, ziua 712. UE pregăteşte noi sancţiuni împotriva Rusiei, la doi ani de la începutul războiului

Război în Ucraina, ziua 712. Uniunea Europeană se pregăteşte să impună Rusiei un nou pachet de sancţiuni, înaintea împlinirii a doi ani de la declanşarea invaziei ruse care a declanşat războiul din Ucraina.

Război în Ucraina, ziua 712. UE pregăteşte noi sancţiuni împotriva Rusiei, la doi ani de la începutul războiului
Sursa foto: Profimedia
de Redacția Antena 3 CNN    |    05 Feb 2024   •   16:05

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Şeful diplomaţiei europene, vizită la Kiev
  • Primarul Kievului, Vitali Kliciko, îl susţine pe generalul Zalujnîi în faţa încercării preşedintelui Zelenski de a-l destitui
  • UE pregăteşte noi sancţiuni împotriva Rusiei, la doi ani de la începutul războiului
  • Ruşii, aproape de a cuceri primul oraş ucrainean de la Bahmut încoace
  • Serviciul de Securitate al Ucrainei  a descoperit o rețea de spionaj inamică
  • Regiunea Zaporojie, bombardată de 144 de ori în ultima zi
  • Kremlinul a refuzat să spună dacă Vladimir Putin îi va acorda un interviu jurnalistului american Tucker Carlson
  • Volodimir Zelenski a spus că ia în considerare o ”resetare" pentru a înlocui mai mulți oficiali de rang înalt
  • General german: ”Ucraina va trebui cu siguranţă să mobilizeze mai mulţi soldaţi”
  • Forțele de apărare teritorială din regiunea Sumî au respins un grup rusesc de recunoaștere care încerca să treacă în Ucraina
  • Coreea de Sud l-a convocat pe ambasadorul Rusiei la Seul
  • Kievul a publicat lista sportivilor ruşi şi belaruşi care au susţinut războiul Rusiei
  • Primarul în exil al oraşului ucrainean Melitopol, deţinut o perioadă de forţele ruse, a fost numit în fruntea regiunii Zaporojie
  • Zelenski a vizitat trupele de pe linia frontului din sud
  • Grup rusesc de recunoaștere, respins cu succes de forțele ucrainene, în timp ce voia să treacă în Ucraina
  • Rafinăria din Volgograd, atacată de dronele ucrainene, continuă să funcționeze normal
  • Zeci de oameni și-au pierdut viața într-un atac din Lugansk, potrivit Moscovei

Update 23:00 - Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borrell, a anunţat luni presa, la Varşovia, că este "în drum spre Kiev" şi a declarat că Uniunea trebuie să susţină Ucraina prin toate mijloacele.

Vizita de acum este a patra pe care o face Borrell în Ucraina de la începutul conflictului declanşat de agresiunea rusă.

Update 18:45 - Primarul Kievului, Vitali Kliciko, şi-a manifestat luni susţinerea faţă de comandantul-şef al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, pe care preşedintele Volodimir Zelenski intenţionează să-l înlocuiască în cadrul unor schimbări mai largi în comandamentul armatei pentru a încerca să schimbe cursul războiului cu Rusia, relatează agenţiile DPA şi EFE.

"Societatea discută şi aşteaptă neliniştită deznodământul situaţiei cu privire la planurile preşedintelui de a-l demite pe comandantul-şef al Forţelor Armate, generalul Valeri Zalujnîi", a scris pe Telegram primarul Kliciko.

"În multe privinţe, datorită lui Zalujnîi, care astăzi se bucură de cea mai mare încredere, ucrainenii cred cu adevărat în forţele noastre armate (...) Din păcate însă, acum este un moment în care politica riscă să prevaleze în faţa raţiunii şi intereselor statului", a remarcat în continuare edilul, care a îndemnat la încetarea intrigilor politice şi a luptelor pentru putere la Kiev.

Update 16:05 - Uniunea Europeană se pregăteşte să impună Rusiei un nou pachet de sancţiuni, înaintea împlinirii a doi ani de la declanşarea invaziei ruse care a declanşat războiul din Ucraina, afirmă luni dpa.

Conform unor informaţii obţinute de agenţia citată, sancţiunile vor fi extinse semnificativ, incluzând peste 200 de persoane şi organizaţii cărora li se vor bloca activele din UE.

Totodată, vor fi vizate mai multe companii care contribuie la dezvoltarea militară şi tehnologică a Rusiei sau la consolidarea apărării şi securităţii acestei ţări.

Uniunea nu va mai putea vinde produse şi tehnologii cu legături militare cu Rusia.

Update 15:15. Situaţia din oraşul Avdiivka, regiunea Doneţk, este critică pentru ucraineni, avertizează Iuri Butusov, un jurnalist cu legături puternice în armata ucraineană. Trupele ruse au avansat în ultimele zile cu aproape 1,5 km spre zona rezidenţială a oraşului, s-au înrădăcinat pe una dintre străzile de la periferia de nord iar în prezent se duc luptre urbane. 

Update 14:15. Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a destructurat o reţea de spionaj rusă care opera în trei regiuni ale ţării, aproape de linia frontului, şi transmitea informaţii despre industria militară ucraineană, ale cărei facilităţi au fost vizate de atacuri aeriene ruseşti în ultimele săptămâni, potrivit EFE.

Update 13:15. Trupele ruse au lovit de 144 de ori în 20 de așezări din regiunea Zaporojie în ultima zi, a anunțat administrația militară regională Zaporojie.

”Inamicul a efectuat 27 de atacuri cu drone asupra Huliaipole, Zaliznychne, Novodanylivka, Novodarivka, Charivne, Malynivka și Levadne, precum și șase atacuri MLRS asupra Mala Tokmachka, Novoivanivka, Temyrivka, Robotyne și Stepove”, a transmis administrația militară regională.

Update 12:15. Kremlinul a refuzat, luni, să spună dacă președintele rus Vladimir Putin va acorda sau nu un interviu jurnalistului american Tucker Carlson.

„Mulți jurnaliști străini vin în Rusia", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, când a fost întrebat despre informațiile potrivit cărora Carlson s-ar afla în Rusia. „Nu avem nimic de anunțat în ceea ce privește interviurile acordate de președinte presei străine", a adăugat el.

Update 11:15. Volodimir Zelenski a spus că ia în considerare o ”resetare" pentru a înlocui mai mulți oficiali de rang înalt, declarația venind în contextul unor speculații persistente că îl va înlocui pe comandantul armatei ucrainene, Valeri Zalujnîi.

”Când vorbesc despre schimbare, am în vedere ceva serios care nu se referă la o singură persoană, ci la direcția conducerii țării. Este o chestiune legată de oamenii care vor conduce Ucraina. Este necesară o resetare, mă refer la o înlocuire a unui număr de lideri de stat, nu numai în sectorul armatei", a declarat Zelenski pentru televiziunea italiană de stat RAI.

Update 10:15. General german: ”Ucraina va trebui cu siguranţă să mobilizeze mai mulţi soldaţi”.

Pentru a avea succes în respingerea atacurilor ruseşti pe front, Ucraina trebuie să recruteze mai mulţi soldaţi, consideră generalul de brigadă al Bundeswehr-ului german, Christian Freuding.

Update 09:15. Forțele de apărare teritorială din regiunea Sumî au reușit să respingă cu succes un grup rusesc de recunoaștere care încerca să treacă în Ucraina, a anunțat generalul-locotenent Serhii Naiev, responsabil pentru apărarea frontierei de nord a Ucrainei.

Update 08:15. Coreea de Sud l-a convocat sâmbătă pe ambasadorul Rusiei la Seul, Georgy Zinoviev, pentru a protesta față de remarcile „grosolane și ignorante", după ce Ministerul de Externe al Moscovei a acuzat Seulul că este parțial responsabil pentru tensiunile tot mai mari din peninsula coreeană.

Ministerul de Externe de la Seul i-a transmis lui Zinoviev că este „profund regretabil faptul că partea rusă a susținut necondiționat Coreea de Nord, închizând ochii la adevăr" și „a criticat declarațiile liderului sud-coreean într-un limbaj extrem de lipsit de respect". Astfel de acțiuni ale Moscovei „nu fac decât să agraveze și mai mult relațiile dintre Coreea de Sud și Rusia", a adăugat el.

Ministerul sud-coreean calificase anterior declarațiile făcute de purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe, Maria Zaharova, drept „grosolane, ignorante și părtinitoare, sub nivelul cerut de un purtător de cuvânt al ministerului de externe al unei țări". (AFP)

Ministerul ucrainean al Sportului a publicat duminică, în cadrul conferinţei Play the Game 2024, o listă cu sportivii ruşi şi belaruşi care au susţinut războiul Rusiei în Ucraina, relatează L'Equipe.

În urma condițiilor stricte impuse de Comitetul Internațional Olimpic (CIO) pentru participarea sportivilor ruși și belaruși la viitoarele Jocuri Olimpice, Ministerul ucrainean al Sportului a dezvăluit o listă cuprinzătoare a sportivilor implicați în războiul din Ucraina. Prezentarea listei a avut loc în cadrul conferinței Play the Game 2024, o inițiativă axată pe promovarea democrației, transparenței și libertății de exprimare în sportul mondial.

Lista vizează 52 de sporturi, inclusiv unele neolimpice precum sumo, rally-raid, orientare, kickboxing, MMA, șah, și cuprinde oficiali, membri ai CIO și directori de federații. Bilanțul extins include și sportivi retrași, precum patinatorul Evgheni Plușenko și săritoarea cu prăjina Elena Isinbaeva.

Fiecare sportiv este însoțit de o scurtă prezentare și motivele includerii lor pe listă, evidențiate prin articole de presă sau capturi de ecran de pe rețelele lor de socializare care atestă sprijinul lor activ. Printre aceștia se numără judoka participanți regulat la turnee militare, considerați de facto susținători activi ai conflictului.

La 8 decembrie, CIO a autorizat sportivii ruși și belaruși să participe sub un steag neutru la Jocurile Olimpice din 2024 de la Paris, cu condiția ca aceștia să nu fi susținut activ invazia rusă în Ucraina. Numărătoarea L'Equipe indică faptul că din cele unsprezece cote obținute, șase sunt pentru lupte, trei pentru ciclism, una pentru canotaj și una pentru înot.

Război în Ucraina, 4 februarie 2024 | Zelenski a vizitat trupele de pe linia frontului din sud

Război în Ucraina, 3 februarie 2024 | Ucraina a atacat cu drone cea mai mare rafinărie din sudul Rusiei

Război în Ucraina, 2 februarie 2024 |  Scufundarea navei de război "Ivanoveț" de către Ucraina, confirmată de bloggerii militari ruși

Război în Ucraina, 1 februarie 2024 | Forțele ucrainene au anunțat că au distrus o navă rusească din Flota Mării Negre

Război în Ucraina, 31 ianuarie 2024 | Zelenski a "ofertat" un potențial înlocuitor generalului Valeri Zalujnîi la conducerea armatei ucrainene

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close