Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 719. Scandalul Starlink pentru Rusia: Kremlinul neagă că folosește terminalele lui Elon Musk

Război în Ucraina, ziua 719. Scandalul Starlink pentru Rusia: Kremlinul neagă că folosește terminalele lui Elon Musk

Război în Ucraina, ziua 719. Poliția de Frontieră din Chișinău a informat că, în zona frontierei moldo-ucrainene, în apropierea localității Etulia, raionul Vulcănești, au fost depistate fragmente de dronă de tip „Shahed”.

Război în Ucraina, ziua 719. Scandalul Starlink pentru Rusia: Kremlinul neagă că folosește terminalele lui Elon Musk
Sursa foto: border.gov.md
de Redacția Antena 3 CNN    |    12 Feb 2024   •   15:49

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Comandant: Rusia încetează să mai folosească atacuri cu "valuri umane" în Avdiivka
  • Fedorov: Ucraina va produce mii de drone cu rază lungă de acţiune în 2024
  • Centrul Naţional de Rezistenţă: Tot mai multe cazuri de comandanţi ruşi care îşi ucid propriul personal de serviciu
  • Volodimir Zelenski a extins astăzi legea marţială şi mobilizarea generală în Ucraina
  • Moscova a impus sancţiuni împotriva a 18 oficiali, universitari şi experţi britanici
  • Kievul dezvoltă o armată de drone de lovitură profundă în timp ce Kremlinul construiește o mega linie defensivă
  • Ucraina: Forțele de apărare anunță că au doborât 14 drone și o rachetă de croazieră lansate de Rusia în noaptea de duminică spre luni
  • Legea ajutorului de 95 de miliarde de dolari pentru Ucraina și Israel ar putea fi adoptată săptămâna aceasta în Senatul SUA
  • GUR: Forțele rusești obțin ilicit terminale Starlink din țări terțe și accelerează utilizarea acestora pe linia frontului
  • Scandalul Starlink pentru Rusia: Kremlinul neagă că folosește terminalele lui Elon Musk
  • Democrații și republicanii din Senatul SUA au făcut pași spre un compromis în legătură cu ajutorul pentru Ucraina
  • Forțele rusești din Ucraina folosesc terminalele Starlink produse de SpaceX
  • Mai multe fragmente de drone Shahed au fost găsite în Republica Moldova
  • Secretarul general al NATO a avertizat împotriva afirmaţiilor care "subminează securitatea" Alianţei
  • ISW: Întârzierile în livrările militare occidentale către Ucraina ar putea duce la o penurie de rachete
  • Ucrainenii vor rămâne fără rachete antiaeriene luna viitoare
  • Volodimir Zelenski a numit un nou șef al forțelor terestre ucrainene

Update 22:00 O delegaţie a FMI soseşte la Kiev pentru discuţii cu oficialii ucraineni

O delegaţie a Fondului Monetar Internaţional (FMI) a sosit la Kiev pentru a purta discuţii cu autorităţile ucrainene şi cu alte părţi interesate cu privire la consolidarea capacităţilor financiare ale Ucrainei, a declarat Vahram Stepanyan, reprezentantul rezident al fondului în Ucraina, la 12 februarie.

Update 21:00 Comandant: Rusia încetează să mai folosească atacuri cu "valuri umane" în Avdiivka

Rusia a încetat să mai folosească infamele sale atacuri "valuri umane" în Avdiivka, desfăşurând în schimb mici grupuri de asalt susţinute de aviaţie pentru a sonda apărarea ucraineană, a declarat Dmytro Riumshyn, comandantul Brigăzii 47 Mecanizate Separate din Ucraina, într-un interviu publicat la 12 februarie.

Update 20:00 Fedorov: Ucraina va produce mii de drone cu rază lungă de acţiune în 2024

"Categoria dronelor kamikaze cu rază lungă de acţiune este în creştere, cu o rază de acţiune de 300, 500, 700 şi 1.000 de kilometri. În urmă cu doi ani, această categorie nu exista... deloc", a declarat ministrul pentru Transformare Digitală, Mykhailo Fedorov.

Update 19:00 Centrul Naţional de Rezistenţă: Tot mai multe cazuri de comandanţi ruşi care îşi ucid propriul personal de serviciu

Există o tendinţă din ce în ce mai mare în rândul ofiţerilor ruşi din Districtul Militar de Vest de a comite acte de violenţă împotriva subordonaţilor lor, a raportat Centrul Naţional de Rezistenţă din Ucraina la 11 februarie, citând surse confidenţiale.

Update 18:00. Volodimir Zelenski a extins astăzi legea marţială şi mobilizarea generală în Ucraina.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat astăzi legi care prelungesc perioada legii marţiale şi a mobilizării generale în Ucraina cu 90 de zile.

Mai exact, a extins valabilitatea legilor până pe 13 mai 2024. Despre acest subiect a relatat presa ucraineană. Între timp, pe front au loc lupte care adus pierderi în ambele tabere.

Update 17:00. Moscova a impus sancţiuni împotriva a 18 oficiali, universitari şi experţi britanici

"Suntem forţaţi să afirmăm că reprezentanţi britanici acuzaţi de rusofobie nu se sfiesc să încerce să discrediteze sistemul constituţional şi procesele socio-economice din ţara noastră”, a transmis Ministerul rus de Externe, informează Reuters.

Update 16:00. Kievul dezvoltă o armată de drone de lovitură profundă în timp ce Kremlinul construiește o mega linie defensivă

Ucraina va produce mii de drone cu rază lungă de acțiune capabile să lovească Moscova și Sankt Petersburg, a declarat ministrul digital al Kievului.

Mykhailo Fedorov, care a susținut industria Ucrainei de drone din timpul războiului, a spus că au deja până la 10 companii care produc drone care pot ajunge la sute de kilometri pe teritoriul Rusiei.

Update 15:30 Sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei au distrus 14 din cele 17 drone lansate de Rusia în cursul nopții de duminică spre luni, precum și o rachetă de croazieră Kh-59.

Informația provine de la Forțele Aeriene ucrainene.

Sursa citată a mai precizat că Rusia a lansat, de asemenea, rachete sol-aer cu rază lungă de acțiune S-300, dar nu a precizat acă acestea au atins vreo țintă.

Update 14:20 Forțele rusești obțin terminale Starlink în mod ilicit din țări terțe și accelerează utilizarea acestora pe linia frontului.

O declarație în acest sens a fost făcută, luni, de Andrii Yusov, purtătorul de cuvânt al agenției militare de informații din Ucraina, GUR.

Oficialul militar, care nu a precizat sursa informațiilor referitoare la Starlink, a mai spus că se lucrează pentru a contracara utilizarea de către Rusia a acestor terminale în părțile ocupate ale Ucrainei.

Update 13:30 Senatul american încearcă, luni, să creeze premisele adoptării, în această săptămână, a unui un pachet de 95,34 miliarde de dolari destinat ajutorului pentru Ucraina și Israel.

Ipoteticul compromis vine după luni de întârzieri și nu există nicio garanție că legea va fi adoptată și în Camera Reprezentanților, unde republicanii dețin 221 de mandate, iar democrații, 213.

Duminică, Senatul a votat cu 67-27 pentru a depăși un obstacol procedural important, iar liderul majorității democrate din această cameră, Chuck Schumer, a stabilit un parcurs de adoptare a legii până miercuri.

Update 12:30 Kremlinul a comunicat că sistemul Starlink de internet prin satelit, furnizat de compania SpaceX a multi-miliardarului Elon Musk, nu este folosit de Rusia.

Anunțul vine după ce oficialii Kievului au declarat că trupele ruse din teritoriile ocupate în Ucraina folosesc Starlink.

Ar fi vorba despre unități precum Brigada 83 rusă de asalt aerian, care luptă în apropierea orașelor Klișciivka și Andriivka din regiunea Donețk, potrivit GUR, principalul serviciu militar de informații ucrainean.

Ucraina a utilizat Starlink pentru comunicații militare pe tot parcursul conflictului declanșat de Rusia.

"Acest sistem (Starlink, n.r.) nu este unul certificat la noi. În consecință, nu poate fi furnizat oficial aici și nu este furnizat oficial. Deci nu poate fi folosit în mod oficial în niciun fel. De aceea, probabil că nu ar trebui să ne amestecăm în discuția dintre regimul de la Kiev și antreprenorul (Elon) Musk", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

La rândul său, Elon Musk a reacționat, duminică, într-o postare pe rețeaua sa, X.

"O serie de știri false susțin că SpaceX vinde terminale Starlink Rusiei. Acest lucru este categoric fals", a susținut el.

Update 10:30 Forțele rusești din Ucraina folosesc terminalele Starlink produse de SpaceX - compania multi-miliardarului Elon Musk - pentru acces la internet prin satelit.

Informația a fost difuzată de GUR, principala agenție de informații militare de la Kiev.

Terminalele Starlink au fost aduse de urgență pentru a ajuta Ucraina după invazia Rusiei din 2022 și au fost vitale pentru comunicațiile forțelor Kievului pe câmpul de luptă.

"Au fost înregistrate cazuri de utilizare a dispozitivelor date de către ocupanții ruși. Acest fenomen începe să capete un caracter sistemic", a declarat Andrii Yusov, purtătorul de cuvânt GUR.

Potrivit acestui serviciu militar, terminalele Starlink sunt folosite de unități precum brigada 83 de asalt aerian a Rusiei, care luptă în apropiere de Klișciivka și Andriivka, în regiunea estică parțial ocupată Donețk.

Compania Starlink a declarat, la rândul său, că nu a vândut terminale Rusiei, că nu are cunoștință ca alte entități să facă acest lucru și că rețeaua sa nu a operat în Rusia. 

Presa internațională remarcă faptul că Starlink a evitat să abordeze preocupările legate de faptul că trupele Moscovei ar putea să obțină și să folosească aceste terminale inclusiv pe teritoriul ucrainean ocupat ilegal de Rusia.

Update 08:30 Democrații și unii republicani din Senatul SUA s-au apropiat de un compromis pentru adoptarea unui pachet de ajutor de 95 de miliarde de dolari pentru Ucraina, Israel și Taiwan.

Acest grup bi-partizat s-a coagulat în pofida opoziției din partea republicanilor de linie dură și a lui Donald Trump, notează presa internațională.

Astfel, Senatul de la Washington a votat duminică, cu 67-27, pentru a depăși ultimul obstacol procedural, plasând proiectul de lege spre un vot final de adoptare. 

Documentul va trebui să fie apoi supus procedurilor în Camera Reprezentanților.

Update 00:00. Mai multe fragmente de drone Shahed au fost găsite, duminică, în Republica Moldova, anunță Poliția de Frontieră de la Chișinău.

"Poliția de Frontieră informează că astăzi, 11 februarie 2024, în zona frontierei moldo-ucrainene, în apropierea localității Etulia, raionul Vulcănești, au fost depistate fragmente de dronă de tip „Shahed”. Operativ, informațiile au fost comunicate autorităților de competență, iar în regiunea căderii rămășițelor de dronă a fost restricționat accesul", arată sursa citată.

"Menționăm că nu există riscuri sau pericole pentru comunitățile din zonă, iar autoritățile au luat toate măsurile de rigoare pentru menținerea unui climat de ordine, liniște și siguranță publică. Din informațiile autoritățile ucrainene, un atac cu drone a avut loc în noaptea de 9 spre 10 februarie asupra regiunii Izmail, de pe teritoriul Ucrainei, în apropierea de frontiera cu R. Moldova.

Există bănuială că resturile de dronă depistate ar fi una din dronele doborâte de sistemul anti-aerian ucrainean. În vederea excluderii dezinformărilor și evitarea panicii în rândul cetățenilor, rugăm să păstrați calmul și să vă informați doar din surse oficiale", mai tranmsite Poliția de Frontieră a Republicii Moldova.

Război în Ucraina, 11 februarie 2024 | Volodimir Zelenski a numit un nou șef al forțelor terestre ucrainene

Război în Ucraina, 10 februarie 2024 | Atac cu drone la Harkov: Șapte civili, printre care trei copii, au fost uciși

Război în Ucraina, 9 februarie 2024 | Ucraina acuză Rusia că a folosit substanțe toxice în peste 200 de atacuri, numai în ianuarie

Război în Ucraina, 8 februarie 2024 | Zelenski îl numește pe Oleksandr Syrsky comandant șef al Forțelor Armate ale Ucrainei 

Război în Ucraina, 7 februarie 2024 | Parlamentul din Ucraina dezbate proiectul legii privind mobilizarea în armată

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Incendiu la etajul 12 al unui bloc din București, în noaptea de Înviere
x close