Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 274. Atac armat cu cel puțin trei morți în sud-vestul Rusiei. Atacatorul și-a pus capăt zilelor

Război în Ucraina, ziua 274. Atac armat cu cel puțin trei morți în sud-vestul Rusiei. Atacatorul și-a pus capăt zilelor

Război în Ucraina, ziua 274. Cel puţin trei persoane au fost ucise, joi, într-un incident armat produs în oraşul rus Krîmsk, situat în regiunea Krasnodar, pe litoralul rus al Mării Negre, anunţă autorităţile ruse, citate de agenţiile Reuters şi Tass.

Război în Ucraina, ziua 274. Atac armat cu cel puțin trei morți în sud-vestul Rusiei. Atacatorul și-a pus capăt zilelor
Sursa foto: Hepta | Sputnik / Konstantin Mihalchevskiy
de Redacția Antena 3 CNN    |    24 Noi 2022   •   21:30

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Cel puţin patru morţi în bombardamente ruse asupra oraşului Herson
  • Ucraina: costurile reconstrucției sunt în creștere
  • Cel puţin trei morţi într-un incident armat produs în sud-vestul Rusiei
  • Boris Johnson devine cetățean de onoare al Kievului
  • Grupul G7 va organiza în România o reuniune cu parteneri internaţionali pe tema Ucrainei
  • Nou-născut, ucis de o rachetă rusească ce a lovit o maternitate din Zaporojie
  • Peste 30 de rachete rusești au fost lansate miercuri spre Kiev
  • O adolescentă a murit în urma atacului aerian asupra orașului Kiev
  • Rusia pregăteşte un atac sub steag fals pe propriul teritoriu
  • Alertă aeriană în toată Ucraina

Update 22:00. Cel puţin patru morţi în bombardamente ruse asupra oraşului Herson

Cel puţin patru persoane au fost ucise, iar altele au fost rănite, joi, în urma bombardamentelor efectuate de armata rusă asupra oraşului Herson, situat în sud-estul Ucrainei, anunţă autorităţile ucrainene.

"Invadatorii ruşi au lansat rachete spre o zonă rezidenţială. O clădire a luat foc", a declarat Iarovslav Ianuşevici, şeful Administraţiei militare ucrainene din regiunea Herson, citat de cotidianul Le Monde.

Bilanţul bombardamentelor din Herson este de patru morţi şi zece răniţi.

Armata rusă s-a retras din oraşul Herson, situat în sud-estul Ucrainei, în urmă cu două săptămâni, dar menţine prezenţa în apropiere.

În localitatea Vîșhorod, situată la periferia Kievului, şapte persoane au fost ucise, iar 30 au fost rănite în urma atacurilor masive lansate miercuri de armata rusă, conform agenţiei Ukrinform.

Update 20:30. Înainte de a pierde războiul pe front, Putin ar putea fi înfrânt de mamele și soţiile militarilor

Disperate să îşi salveze fiii şi soţii de pe frontul din Ucraina, femeile din Rusia fac presiuni asupra Kremlinului, în cea mai recentă manifestare a nemulţumirilor din ce în ce mai mari cauzate de război, a raportat Bloomberg.

Eforturile dispersate ale soţiilor şi mamelor au luat amploare după ce Vladimir Putin a ordonat convocarea a 300.000 de rezervişti la 21 septembrie, forţând autorităţile să fie atente. Guvernatorii regionali s-au întâlnit cu activiştii şi au promis că îi vor ajuta, iar preşedintele rus plănuieşte să organizeze o şedinţă proprie cu ei încă de săptămâna aceasta.

Pe măsură ce războiul intră în cea de-a noua lună, eforturile lui Putin de a-şi proteja populaţia de costurile luptelor se epuizează pe alocuri, Kremlinul grăbindu-se să reducă impactul acolo unde se poate. Autorităţile promit bani şi alte beneficii pentru familiile celor chemaţi la datorie şi promit să se asigure că aceştia sunt echipaţi şi îngrijiţi corespunzător.

Proteste împotriva trimiterii rezerviştilor pe front au avut loc în cel puţin 15 regiuni, cele mai mari având loc în apropierea graniţei cu Ucraina, potrivit datelor colectate de Verstka, unele dintre puţinele organe de presă independente care tratează problema în cauză. Cererile familiilor nu sunt de obicei politice, ci se concentrează pe asigurarea că bărbaţii lor primesc o pregătire şi un echipament adecvat şi că sunt îngrijiţi pe front.

Putin a avertizat oficialii la începutul lunii să se asigure că aceste preocupări sunt abordate, promiţând să că va discuta el însuşi cu oamenii pentru a obţine un feedback cu privire la situaţia în cauză.

Update 19:30. Ucraina: costurile reconstrucției sunt în creștere, spune ministrul de finanțe

Ministrul ucrainean de finanțe Serhiy Marchenko a declarat că țara sa are nevoie de mai mult ajutor din partea Occidentului pentru a face față costurilor de reconstrucție în creștere, în urma escaladării atacurilor cu rachete rusești din această săptămână.

Atacurile continue ale Rusiei din ultimele zile au provocat la Kiev cele mai mari pene de curent din cele nouă luni de război de până acum și au oprit toate centralele nucleare din Ucraina pentru prima dată în ultimii 40 de ani.

Banca Mondială a estimat în august că ar fi nevoie de 105 miliarde de dolari pentru a repara infrastructura fizică a Ucrainei, dar Marchenko a declarat agenției de știri Reuters că valoarea este acum mai mare.

"Din păcate, numărul crește în fiecare zi și, în cel mai rău caz, va crește semnificativ", a spus el în comentarii trimise prin e-mail.

Marchenko a adăugat că "vom avea aproximativ 3-3,5 miliarde de dolari pe lună față de 5 miliarde de dolari în acest an".

Suma "ar trebui să acopere cea mai mare parte a nevoilor noastre de finanțare pe parcursul anului pentru a menține guvernul în funcțiune".

Update 19:00. Cel puţin trei morţi într-un incident armat produs în sud-vestul Rusiei / Atacatorul s-a sinucis

"Un localnic a împuşcat două persoane într-un centru medical situat în zona Komorov din Krîmsk", a declarat Aleksandr Runov, purtătorul de cuvânt al filialei locale a Ministerului rus de Interne.

După atacul din centrul medical, individul a atacat şi trecători, pe stradă, înainte de a se sinucide.

Bilanţul preliminar este de trei morţi şi un rănit în stare gravă.

Autorităţile ruse cred că motivul atacului este o dispută familială, întrucât atactorul era în proces de divorţ.

Atacul armat a avut loc într-o zonă apropiată de regiunea Crimeea, anexată unilateral de Rusia de la Ucraina în 2014.

Update 18:30. Boris Johnson devine cetățean de onoare al Kievului

Fostul prim-ministru britanic Boris Johnson a primit titlul de cetățean de onoare al capitalei Ucrainei.

Anunțând vestea, primarul Kievului, Vitali Klitschko, a declarat că Boris Johnson a fost un "mare prieten al Ucrainei".

"Johnson a făcut și, sunt sigur, va continua să facă tot posibilul pentru a se asigura că Marea Britanie și liderii mondiali oferă asistența necesară Ucrainei. Vă mulțumim pentru sprijin! Vă așteptăm din nou la Kiev pentru a vă înmâna acest premiu!", a spus el.

Johnson a fost unul dintre primii lideri mondiali care au vizitat Kievul de la începutul războiului, ajungând în capitala ucraineană la sfârșitul lunii aprilie.

Deși a fost forțat să renunțe la funcția de prim-ministru, el a continuat să își arate sprijinul pentru Ucraina.

Update 18:00. Industria de armament din Europa de Est este în plină expansiune în contextul înarmării Ucrainei

Industria de armament din Europa de Est produce tunuri, proiectile de artilerie și alte materiale militare într-un ritm nemaiîntâlnit de la Războiul Rece, în timp ce guvernele din regiune conduc eforturile de a ajuta Ucraina în lupta sa împotriva Rusiei, scrie Reuters.

Aliații au aprovizionat Kievul cu arme și echipamente militare de când Rusia și-a invadat vecinul, la 24 februarie, epuizându-și propriile stocuri pe parcurs.

Statele Unite și Marea Britanie au angajat cel mai mult ajutor militar direct pentru Ucraina între 24 ianuarie și 3 octombrie, arată un tracker al Institutului Kiel pentru Economie Mondială, Polonia fiind pe locul trei, iar Republica Cehă pe locul nouă.

În continuare temătoare față de Rusia, unele țări din fostul Pact de la Varșovia consideră că ajutorul acordat Ucrainei este o chestiune de securitate regională.

Dar aproape o duzină de oficiali guvernamentali și de companii și analiști care au vorbit cu Reuters au declarat că conflictul prezintă, de asemenea, noi oportunități pentru industria de armament din regiune.

"Ținând cont de realitățile războiului în curs de desfășurare din Ucraina și de atitudinea vizibilă a multor țări care vizează creșterea cheltuielilor în domeniul bugetelor de apărare, există o șansă reală de a intra pe noi piețe și de a crește veniturile din exporturi în anii următori", a declarat Sebastian Chwalek, directorul general al PGZ din Polonia.

Compania de stat PGZ controlează peste 50 de companii producătoare de arme și muniții - de la transportoare blindate la sisteme aeriene fără pilot - și deține participații în alte zeci de companii.

Update 17:30. Grupul G7 va organiza în România o reuniune cu parteneri internaţionali pe tema Ucrainei

Preşedinţia germană a Grupului G7 a anunţat, joi, că va organiza săptămâna viitoare, în România, o reuniune cu parteneri internaţionali pe tema continuării asistenţei în domeniul energiei destinată Ucrainei, în contextul războiului cu Rusia.

"În calitatea de Preşedinte al Grupului G7, vom invita săptămâna viitoare, la Bucureşti, alţi parteneri internaţionali, la nivel de miniştri de Externe, pe tema continuării susţinerii în domeniul energiei pentru Ucraina", a declarat ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, într-un mesaj postat pe Twitter.

"Atacurile Rusiei asupra infrastructurii civile constituie o crimă intolerabilă şi inumană. Vladimir Putin (preşedintele Rusiei -n.red.) vrea să aducă populaţia Ucrainei în frig şi întuneric prin atacurile cu rachete. Dar dorinţa pentru libertate a poporului ucrainean şi susţinrea noastră nu vor fi oprite niciodată", a subliniat Annalena Baerbock.

Update 16:30. Operatorul de telefonie mobilă Veon vinde afacerea din Rusia pentru 2,2 miliarde de dolari

Operatorul de telefonie mobilă Veon, listat la Amsterdam, a declarat joi că va vinde afacerea sa din Rusia, Vimpelcom, unor membri de rang înalt din echipa de conducere a Vimpelcom, în frunte cu directorul general Aleksander Torbakhov, pentru 130 de miliarde de ruble (2,2 miliarde de dolari).

Veon operează marca Beeline prin intermediul Vimpelcom în Rusia, o piață care reprezintă aproximativ jumătate din veniturile grupului. Veon operează, de asemenea, Beeline în Kazahstan și Kyivstar în Ucraina, scrie Reuters.

Veon, care se așteaptă ca tranzacția să se finalizeze până la 1 iunie, se alătură listei tot mai mari de companii occidentale care vând active în Rusia de când Moscova a trimis zeci de mii de soldați în Ucraina la sfârșitul lunii februarie.

Veon a precizat că preluarea aduce valoarea de piață a companiei la circa 370 de miliarde de ruble. Deși Veon vinde cu un discount, tranzacția reprezintă un exemplu relativ rar de schimb de bani între părți, în timp ce companiile se grăbesc să iasă din Rusia.

Compania japoneză Nissan a înregistrat o pierdere de 687 de milioane de dolari cedând afacerile sale din Rusia unei entități deținute de stat pentru un euro, reflectând o mișcare anterioară a Renault, care și-a vândut participația majoritară în Avtovaz din Rusia pentru o rublă. Multe companii nu au dezvăluit prețul.

Update 15:30. Potrivit Kremlinului, Kievul ar putea „încheia suferința” populației sale prin îndeplinirea cererilor Rusiei de a rezolva conflictul. 

Forțele ruse au bombardat ieri Ucraina cu 70 de rachete, ucigând cel puțin 10 persoane și lăsând milioane de oameni fără electricitate. 

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a fost întrebat cum ar putea fi împăcată suferința civililor ucraineni. 

”Conducerea Ucrainei are toate oportunitățile de a readuce situația la normal, are toate oportunitățile de a rezolva situația în așa fel încât să îndeplinească cerințele părții ruse și, în consecință, să pună capăt tuturor suferințelor posibile în rândul populației”, a spus el. 

În luna martie, Moscova a emis Ucrainei o listă de cereri pentru a opri invazia: 

  • Ucraina să înceteze acțiunile militare 
  • Ucraina să își modifice constituția astfel încât să nu poată intra în NATO sau UE 
  • Ucraina să recunoască Crimeea ca teritoriu rusesc, iar Lugansk și Donețk ca state independente 

Update 14:00. Centrala nucleară Zaporojie din Ucraina a fost reconectată la rețeaua electrică deși riscul privind producerea unei catastrofe nu a fost înlăturat.

Instalația din Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa, a fost reconectată la rețeaua electrică ucraineană. Aceasta fusese deconectată de la rețea în urma atacurilor cu rachete rusești de miercuri din întreaga țară.

Reprezentanții companiei energetice de stat din Ucraina, Energoatom, au declarat că generatoarele diesel ale centralei au fost oprite.

Cu toate acestea, șeful companiei, Petro Kotin, a avertizat că există în continuare un „pericol real de catastrofă nucleară și radioactivă" din cauza loviturilor rusești, potrivit Sky News.

Update 12:10. Aproape 3.000 de mineri au fost salvați în Ucraina, după ce întreruperile de curent cauzate de loviturile rusești asupra infrastructurii energetice a țării i-au blocat în subteran peste noapte. 

Eforturile de salvare în minele din regiunea centrală Dnipropetrovsk s-au încheiat joi, la primele ore ale dimineții, a anunțat Oleksandr Vilkul, șeful administrației militare a orașului Krivoi Rog, într-o postare pe Telegram. 

Șeful regiunii, Valentyn Reznichenko, a declarat că „echipele de salvare au reușit să scoată la suprafață aproape 3.000 de mineri". A fost o noapte „tensionată" la Dnipropetrovsk, a adăugat el, potrivit CNN. 

Update 11:40. Sute de copii au murit în atacurile rusești din ultimele nouă luni, a anunțat Parchetul General al Ucrainei, potrivit Sky News. 

Procurorii au declarat că 440 au murit și peste 847 au fost răniți. 

Miercuri, de exemplu, o fată a murit și alta a fost rănită la Kiev, în urma unor atacuri cu rachete rusești. 

Cu o zi înainte, un băiat de 13 ani a fost grav rănit în satul Antonivka, regiunea Herson, după ce un proiectil a lovit o mașină. 

Copiii au fost cei mai afectați în estul regiunii Donețk și în Harkov, Kiev, Nikolaiv și Zaporojia. Cifrele prezentate de autoritățile ucrainene nu pot fi verificate din surse independente. 

Update 11:15. Ucraina se pregăteşte de un black-out complet după ce ruşii au lansat un atac dezlănțuit. În marile oraşe au răsunat sirenele de alarmă, iar presa din Ucraina scrie că mai multe bombardiere strategice ruseşti au lansat atacuri asupra infrastructurii critice a ţării. Totul s-a întâmplat la scurt timp după ce Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care declară Rusia stat sponsor al terorismului. 

Mai multe explozii au zguduit Kievul în urma unui atac masiv al ruşilor. Primarul Vitali Klitciko a confirmat că rușii au atacat infrastructura critică a orașului. Acesta a precizat că exploziile au fost urmate de întreruperi ale energiei electrice. Alţi oficiali ucraineni spun că au fost lovite şi clădiri rezidenţiale şi că există victime. Mai multe bombardiere strategice ruseşti au fost mobilizate pentru operaţiune, a scris presa locală.  

Regiunile Liov și Odesa au fost complet deconectate de la curent după loviturile asupra instalațiilor energetice. Şi oraşele Harkov, Hmelnițki, Nikolaev și Zaporojie au rămas parțial fără electricitate, informează autoritățile locale. Apărarea antiaeriană ucraineană a fost activată şi a reuşit să doboare mai multe rachete şi drone, potrivit autorităţilor de la Kiev.  

”Ucrainenii se pregătesc pentru această iarnă, știu ce urmează, știu cum este vremea și pot vedea ce fac rușii. Ei văd că rușii atacă sursele de apă, de electricitate, termice. Aşa că știu ce au de făcut. Unii dintre ei se mută în mediul rural în satele de unde provin, unde au familie. Unii se organizează în orașe”, spune Bill Taylor, fost ambasador american în Ucraina. 

Câteva ore înainte de atac, o maternitate din Zaporojie a fost distrusă complet de o rachetă şi un copil nou-născut a fost ucis. Mama acestuia, inclusiv un medic au fost salvaţi de sub dărâmături. 

Update 10:30. Ungaria a fost de acord să trimită 187 de milioane de euro Ucrainei, ca parte a unui pachet de sprijin planificat de UE, potrivit Sky News. 

Guvernul prim-ministrului Viktor Orban a anunțat că este dispus să plătească partea sa de sprijin pentru Ucraina, dar că ar prefera să o plătească direct și nu prin intermediul împrumuturilor comune din UE. 

Update 10:00. Preşedintele Volodimir Zelenski a cerut ONU să condamne "teroarea energetică" a Rusiei. Liderul ucrainean a avertitat, în cadrul Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, întrunit ieri de urgenţă, că atacurile de miercuri ale ruşilor asupra infrastructurii energetice ucrainene nu au afectat doar ţara sa, ci şi Republica Moldova, acolo unde sute de oameni au fost lăsaţi în prag de iarnă fără curent. 

Spitale, școli, transport, zone rezidențiale, totul a fost afectat. Teroarea rusă a dus la o pană de curent, și nu numai în Ucraina. Luminile s-au stins și în Moldova vecină. Dar înțelegerea a ceea ce dorește Rusia să obțină cu astfel de lovituri nu ar trebui să provoace confuzie nicăieri în lume. Teroarea energetică este identică cu utilizarea armelor de distrugere în masă. Când temperatura scade sub 0 grade afară și zeci de milioane de oameni rămân fără electricitate, căldură și apă ca urmare a atacurilor cu rachete rusești care lovesc instalațiile energetice, aceasta este o crimă evidentă împotriva umanității. 

Update 08.00. Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite să acționeze împotriva Rusiei în legătură cu atacurile aeriene asupra infrastructurii civile, care au aruncat din nou orașele ucrainene în întuneric și frig, în timp ce se instalează iarna.

Rusia a lansat miercuri un șir de rachete pe teritoriul Ucrainei, ucigând 10 persoane, forțând închiderea centralelor nucleare și întrerupând alimentarea cu apă și electricitate în multe locuri.

"Astăzi este doar o zi, dar am fost 70 de rachete. Aceasta este formula rusească de teroare. Toate acestea sunt îndreptate împotriva infrastructurii noastre energetice... Spitalele, școlile, transportul, cartierele rezidențiale, toate au avut de suferit", a declarat Zelenski.

Ucraina așteaptă să vadă "o reacție foarte fermă" din partea lumii la atacurile aeriene de miercuri, a adăugat el.

Ambasadorul american la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a declarat că președintele rus Vladimir Putin a folosit „ca armă iarna pentru a provoca suferințe imense poporului ucrainean".

Președintele rus "va încerca să înghețe țara până la supunere", a adăugat ea.

Ambasadorul Rusiei la ONU, Vasily Nebenzya, a răspuns plângându-se că este împotriva regulilor consiliului ca Zelenski să apară prin legătură video și a respins ceea ce a numit "amenințări nesăbuite și ultimatumuri" din partea Ucrainei și a susținătorilor săi din Occident.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a solicitat o reuniune urgentă a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite în urma ultimelor bmbardamente asupra infrastructurii de generare a energiei electrice.

Cel puțin șapte persoane au fost ucise și 36 au fost rănite în bombardamente. Patru au murit în regiunea Kiev, a declarat șeful administrației militare din regiunea Kiev, Oleksii Kuleba, într-o declarație pe Telegram. În orașul Kiev, trei persoane au fost ucise miercuri, a declarat primarul Vitali Klitschko într-o postare pe Telegram.

Zelenski a mulțumit membrilor Parlamentului European pentru recunoașterea Rusiei ca "stat sponsor al terorismului" într-o declarație după bombardament. El a declarat că Rusia a "dovedit întregii lumi" că merită această clasificare prin "lansarea a 67 de rachete asupra infrastructurii noastre, asupra industriei noastre energetice, asupra oamenilor obișnuiți".

Război în Ucraina, 23 noiembrie | Polonia cere Germaniei să trimită lansatoare de rachete Patriot în Ucraina

Război în Ucraina, 22 noiembrie | Rusia vrea să înroleze circa 700.000 de soldați în a doua mobilizare

Război în Ucraina, 21 noiembrie | Rusia va permite un control restricționat al inspectorilor ONU la Zaporojie

Război în Ucraina, 20 noiembrie | AIEA: Centrala nucleară din Zaporojie a fost bombardată

Război în Ucraina, 19 noiembrie | Premierul britanic Rishi Sunak vizitează Kievul și promite sprijin

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Record de viteză pe un drum naţional din România
x close