Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 228 | Putin a convocat luni o ședință a Consiliului de Securitate

Război în Ucraina, ziua 228 | Putin a convocat luni o ședință a Consiliului de Securitate

Război în Ucraina, ziua 228. Cel puțin 17 persoane au murit în ultimele 24 de ore, în urma unui atac cu rachete rusești asupra orașului ucrainean Zaporojie.

de Redacția Antena 3 CNN    |    09 Oct 2022   •   22:15

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Centrala nucleară de la Zaporojie a fost reconectată la energie electrică
  • Putin a convocat mâine o ședință a Consiliului de Securitate
  • Statele membre UE vor să antreneze 15.000 de soldaţi ucraineni
  • Trupele ucrainene se află în apropierea orașului-cheie Svatove din Luhansk
  • Volodimir Zelenski: Le cruțăm viețile rușilor doar dacă se predau în fața armatei noastre
  • Explozie puternică într-o gară din regiunea Donețk
  • Cel puțin 17 persoane au murit în urma unui atac cu rachete asupra orașului Zaporojie
  • Germania anunță mai multe livrări de armament pentru Ucraina
  • Anchetatorii ucraineni: Peste 1.100 de cazuri suspecte de crime de război înregistrate în Harkov
  • Centrala nucleară de la Zaporojie folosește generatoare diesel. Șeful AIEA va merge la Moscova

Update, ora 22:15. Vladimir Putin vrea să negocieze cu Occidentul o nouă mare „înțelegere” care să reglementeze relațiile Rusiei cu lumea occidentală, întrucât consideră că acordurile încheiate la sfârșitul Războiului Rece nu mai reflectă realitatea lumii de astăzi, a declarat pentru CNN un purtător de cuvânt al președintelui turc Recep Erdogan.

"Înțelegem că domnul Putin vrea să aibă o nouă mare negociere, o nouă înțelegere cu Occidentul. Este vorba, parțial, despre Ucraina, fără îndoială, dar cadrul mai larg este, de fapt, o nouă reglementare între Rusia și lumea occidentală", a declarat Ibrahim Kalin, purtător de cuvânt al Președinției Turciei.

Moscova consideră că acordurile încheiate la sfârșitul Războiului Rece, în timpul președinților Mihail Gorbaciov și Boris Elțîn, nu mai reflectă realitatea Rusiei de astăzi. "Există o nouă Rusie, există o nouă lume, există o nouă realitate, iar ei vor să aibă un nou acord", a explicat Ibrahim Kalin. Ca urmare, întreaga ordine mondială liberală este supusă unui mare test, a spus purtătorul de cuvânt al lui Erdogan.

Update, ora 21:15. Într-o primă reacție după atacul din Kerci, Vladimir Putin a spus că aruncarea în aer a podului din Crimeea reprezintă "un act terorist care vizează distrugerea infrastructurii critice a Federației Ruse".

"Autorii, interpreții și clienții subminării sunt serviciile speciale ale Ucrainei ", a mai spus liderul de la Kremlin.

Declarația a fost făcută după o întâlnire a președintelui rus Alexander Bastrikin, șeful Comitetului care investighează explozia de pe podul Crimeei.

Update, ora 20:15. O linie de alimentare cu energie electrică a centralei nucleare Zaporojie, ocupată de ruşi în Ucraina, care a fost întreruptă sâmbătă din cauza bombardamentelor, forţând centrala să folosească generatoarele diesel, a fost reconectată, a anunţat astăzi directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA).

"Echipa noastră de la #Zaporojjie confirmă că linia de alimentare din afara amplasamentului, deconectată ieri, a fost restabilită. #ZNPP este reconectat la reţea - o uşurare de moment într-o situaţie încă de nesuportat", a anunţat directorul AIEA, Rafael Grossi, printr-o postare pe Twitter, reluând apelul privind instalarea unei zone de protecţie în jurul centralei, potrivit Rador.

Update, ora 19:00. Casa Albă a anunţat că SUA vor continua să furnizeze arme Ucrainei şi că preşedintele rus Vladimir Putin a început războiul şi îl poate încheia dacă optează pentru acest lucru, informează Reuters.

"Nu avem nimic de adăugat la relatările despre explozia de pe pod (din Crimeea, peste strâmtoarea Kerci)", a declarat consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, John Kirby, pentru postul de televiziune ABC.

"Ceea ce vă pot spune este că dl. Putin a început acest război şi dl. Putin îl poate încheia astăzi, pur şi simplu prin mutarea trupelor sale în afara Ucrainei", a adăugat Kirby.

Update, ora 17:10. Vladimir Putin a convocat luni o ședință a Consiliului de Securitate, la două zile după explozia uriașă de pe Podul Kerci din Crimeea.

"Mâine, președintele are o întâlnire cu membrii permanenți ai Consiliului de Securitate", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Update, ora 16:00. Statele Uniunii Europene doresc să antreneze în jur de 15.000 de soldaţi ucraineni, potrivit unei decizii a Comitetului politic şi de securitate al UE (PSC), structură ce reuneşte ambasadorii ţărilor membre pe lângă UE şi este prezidată de Serviciul European de Acţiune Externă.

Ţările membre urmează să confirme decizia în mod oficial, relatează Agerpres.

Premierul ceh Petr Fiala, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a Consiliului UE, a salutat acordul, la încheierea unui summit informal al UE organizat vineri la Praga, însă el nu a precizat numărul exact al militarilor ucraineni care vor fi antrenaţi în UE.

Germania şi Polonia vor pregăti soldaţi ucraineni, dar cursuri sunt planificate şi alte ţări din UE, mai notează DPA.

Update, ora 14:00. Trupele ucrainene avansează în continuare în regiunea controlată de ruși, potrivit lui Serhiy Hayday, șeful administrației militare ucrainene din regiunea Luhansk, potrivit CNN.

Hayday a anunțat că trupele ucrainene au ajuns în afara satului Stelmakhivka din Luhansk, la mai puțin de 20 de kilometri la nord-vest de orașul Svatove.

"Avem totul pregătit, medicamente, kituri umanitare și kituri de reparații. Totul este pregătit. Vrem doar să venim și să vorbim cu oamenii, să îi ajutăm să își refacă viața", a declarat Hayday.

Noile incursiuni ucrainene în Luhansk au fost posibile datorită victoriilor din ultimele săptămâni, în special ca urmare a recuceririi orașului Lyman din regiunea Donețk.

Întreaga regiune Luhansk este revendicată ca teritoriu rusesc de către Kremlin. Totuși, în ultimele zile, forțele ucrainene s-au apropiat de regiune din mai multe direcții.

Update, ora 10:00. Volodimir Zelenski: Le cruțăm viețile rușilor doar dacă se predau în fața armatei noastre

Cea mai bună opțiune pentru rușii din Ucraina este să fugă cât mai au ocazia. Este ultimul mesaj transmis de președintele Zelenski, care a subliniat că singura alternativă ca ocupanții rușii să supraviețuiască este să se predea în fața armatei ucrainene.

”Astăzi a fost o zi bună şi preponderent însorită pe teritoriul statului nostru. Au fost vreo 20 de grade și relativ însorit în marea majoritate a ţării. Din păcate, în Crimeea a fost înnorat. Cu toate că și acolo a fost cald.

Dar indiferent de câţi nori sunt, ucrainenii ştiu ce să facă. Şi ştiu că viitorul nostru este însorit. Acesta este un viitor fără ocupanţi.

De prin tot teritoriul nostru, în special din Crimeea. Dacă fug la prima ocazie, este cea mai bună decizie pentru ei. Dacă sunt forţaţi să rămână, orice ocupant poate găsi o cale de a se preda capturii Ucrainene.

Garantăm cruțarea vieţilor tuturor militarilor ruşi care depun armele şi se predau în mod voluntar”, a declarat Volodimir Zelenski.

Update, ora 8:45. Explozie puternică într-o gară din regiunea Donețk

O explozie puternică a zguduit gara de marfă Karan din Andriivka, aflată în regiunea Donețk, ocupata de rusi.

Gara Karan se află la circa 50 de kilometri de orașul Mariupol.

Tot acolo, cu cateva ore în urmă, un tren de marfă a fost avariat in urma unei explozii, a anuntat consilierul primarului din Mariupol.

Update, ora 8:00. Cel puțin 17 persoane au murit în ultimele 24 de ore, în urma unui atac cu rachete rusești asupra orașului ucrainean Zaporojie, anunță oficialii locali citați de CNN.

Cel puțin 17 persoane au fost ucise și alte 40 au fost rănite după ce mai multe rachete au lovit orașul ucrainean Zaporojia, potrivit primarului Anatoly Kurtev.

Atacul, care a început sâmbătă, în jurul orei locale 19.00, a distrus cinci case și a avariat mai multe blocuri și străzi, a anunțat Kurtev pe canalul său oficial Telegram.

Update, ora 7:00. Germania anunță mai multe livrări de armament pentru Ucraina și susține că NATO trebuie să acopere „lacunele din domeniul apărării", potrivit CNN.

NATO trebuie să-și consolideze apărarea, a declarat sâmbătă ministrul german al apărării, Christine Lambrecht.

”Trăim vremuri grave și, în astfel de vremuri, este important să știm unde avem lacune în apărare. Apărarea aeriană este un astfel de domeniu în care este urgent să acționăm", a spus Lambrecht în timp ce vizita trupele germane desfășurate în Lituania.

Germania a anunțat mai multe livrări de armament pentru Ucraina, inclusiv sistemul de apărare aeriană IRIS-T, și 100 de tancuri din Grecia și Slovacia.v

Serviciile secrete din Ucraina raportează că la Moscova se iau măsuri împotriva militarilor, traficul în centrul oraşului fiind blocat. Agenţiile de presă ruseşti nu au relatat acest lucru.

Unităţile diviziei operaţionale Dzerjinski, elita Gărzii ruse, ar fi intrat în oraş. Se presupune că acestea s-ar fi deplasat spre centru împreună cu unităţi de poliţie. Se pare că și ieșirile din capitala Rusiei au fost blocate.

"Se ştie că au avut loc numeroase arestări şi reţineri ale militarilor. Între timp, toate unităţile militare din perimetrul Moscovei au fost puse în stare de alertă maximă" transmit serviciile ucrainene, potrivit Ukrainska Pravda. 

Între timp, circulația rutieră pe podul din Crimeea, care a fost avariat ieri dimineață de o explozie, a fost redeschisă aseară, potrivit Sky News.

Autoritățile regionale au anunțat că podul a fost redeschis traficului. Totuși, pe pod nu pot trece decât autoturismele și autobuzele după ce sunt atent verificate. Camioanele sunt nevoite să utilizeze feribotul pentru a face traversarea.

"Circulația vehiculelor de-a lungul podului din Crimeea a început. În acest moment, traficul este deschis pentru autoturisme și autobuze, cu o procedură de inspecție completă. Îi rugăm pe șoferii de camioane să își planifice traseul folosind trecerea cu feribotul de la Kerch", a declarat Serghei Aksyonov, potrivit Sky News.

Două secțiuni ale podului rutier s-au prăbușit parțial, dar porțiunea care traversează strâmtoarea Kerch, calea navigabilă prin care navele călătoresc între Marea Neagră și Marea Azov, nu a fost avariată.

Război în Ucraina, 8 octombrie | Centrala nucleară de la Zaporojie, pe generatoare diesel. Șeful AIEA va merge la Moscova

Război în Ucraina, 7 octombrie | Pe ce se bazează avertismentul cu Apocalipsa nucleară, lansat de Joe Biden

Război în Ucraina, 6 octombrie | Zelenski le-a explicat liderilor europeni de ce Rusia trebuie oprită acum

Război în Ucraina, 5 octombrie | Surpriza lui Vladimir Putin la "referendumurile" de anexare

Război în Ucraina, 4 octombrie | Joe Biden și Volodimir Zelenski au vorbit la telefon | SUA livrează Ucrainei noi sisteme HIMARS

 

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Mesaj RO-Alert în Slănic Prahova: ”Părăsiți zona!”
x close