Rebelii au preluat controlul asupra celui mai mare aeroport din nordul Siriei

de M.Z.    |    11 Ian 2013   •   19:40
Rebelii au preluat controlul asupra celui mai mare aeroport din nordul Siriei Foto: Agerpres/AP

Cel mai mare aeroport militar din nordul Siriei a ajuns, vineri dimineaţa, sub controlul rebelilor, după mai multe zile de confruntări armate violente, a anunţat un ONG sirian.

"Luptele de la aeroportul militar Taftanaz au încetat către ora (locală) 11.00 (11.00, ora României), iar această bază se află sub controlul total al insurgenţilor. Se înregistrează numeroşi morţi în rândul forţelor regimului. O mare parte dintre soldaţi şi ofiţeri au fugit (vineri) în zori", a declarat Rami Abdel Rahmane, directorul Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, o organizaţie nonguvernamentală (ONG) siriană cu sediul în Marea Britanie, informează AFP.

"Este vorba despre preluarea controlului asupra celei mai importante baze aeriene de la începutul revoltei, în urmă cu 22 de luni. Baza a fost cucerită de către Frontul al-Nosra, Ahrar al-Sham şi Taliaa al-Islamiya", trei grupări islamiste radicale, a precizat el.

Rahmane a mai declarat că "regimul a reuşit să mute către oraşul Idleb (la 20 de km sud-vest de Taftanaz) un număr mare de vehicule militare, dar o parte dintre ele a ajuns sub controlul rebelilor".

Aeroportul militar Taftanaz poate găzdui, în mod normal, aproximativ 60 de elicoptere, dar regimul le-a retras pe toate, cu excepţia a 20 de aeronave nefuncţionale, potrivit ONG-ului, care se sprijină pe o importantă reţea de militanţi şi medici în Siria.

Asediat de mai multe săptămâni, acesta este aeroportul de pe care decolau avioane ale armatei cu scopul de a efectua raiduri asupra unor fiefuri rebele în provincia Idleb.Parteneri
x close