Antena 3 CNN Externe Referendum Catalonia. 90% dintre alegători au votat pentru independența acestui stat

Referendum Catalonia. 90% dintre alegători au votat pentru independența acestui stat

Referendum Catalonia. 90% dintre alegători au votat pentru independența acestui stat
Sursa foto: Foto: twitter.com/balazscseko
de M.Z.    |    02 Oct 2017   •   08:13

Catalanii şi-au câştigat dreptul de a avea un stat independent. Acesta este anunţul făcut de liderul catalan, duminică noapte. 

Potrivit primelor rezultate anunţate de organizatorii referendumului, 2,2 milioane de oameni s-au prezentat la urne, din totalul de 5,3 milioane de catalani cu drept de vot. Potrivit autorităţilor catalane, 90% dintre ei s-au pronunţat pentru independenţa regiunii.

Aproape de miezul nopţii, premierul Cataloniei a proclamat victoria referendumului. Anunţul a fost motiv de bucurie pentru catalanii care au petrecut noaptea pe străzi. 

După o zi de foc în care catalanii s-au luptat la propriu pentru independenţa regiunii, oamenii au sărbătorit victoria referendumului pe străzi. Cu toate acestea, Madridul a spus ferm că demersul separatiştilor a eşuat. 

De partea cealaltă, premierul Spaniei Mariano Rajoy a declarat că referendumul pentru independenţă este ilegal şi că majoritatea catalanilor nu au vrut să voteze.

Liderul catalan Carles Puigdemont a declarat că va transmite rezultatele votului către Parlamentul regional catalan, pentru a acţiona în conformitate cu prevederile legii referendumului. 

Zilele trecute liderii secesionişti spuneau că vor anunţa independenţa în maximum 48 de ore, dacă rezultatul este favorabil secesiunii. 
 

×
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close