Antena 3 CNN Externe Referendum simbolic: Catalanii votează pentru independenţă

Referendum simbolic: Catalanii votează pentru independenţă

Referendum simbolic: Catalanii votează pentru independenţă
Sursa foto: catalunia
13 Dec 2009   •   21:41


Locuitorii din Catalunia au votat în cadrul unui referendum simbolic, duminică, pe care organizatorii îl văd ca pe un pas spre o eventuală independenţă de Spania.
Circa 700.000 de catalani din 166 oraşe şi comune, anume aproape 10 procente din populaţia regiunii, au fost chemaţi să răspundă la întrebarea: "Sunteţi de acord ca regiunea Catalunia să devină un stat independent social şi democratic, membru al Uniunii Europene?"
?Sondajul?, organizat de membri ai asociaţiilor locale şi susţinut de unele partide şi sindicate, nu are nici o semnificaţie legală deoarece referendumurile trebuie mandatate de guvernul central.
Premierul spaniol Jose Luis Rodriguez Zapatero declara vineri la Bruxelees că asemenea referendumuri "nu duc nicăieri ".
Cu toate acestea organizatorii speră că un rezultat în favoarea independenţei, cu o prezenţă la vot de cel puţin 40 procente, va duce această problemă pe agenda publică în Spania.
"Mâine, Catalunia se va trezi ca o alţă ţară, cu o nouă speranţă," declara Uriel Bertran, purtător de cuvânt al organizatorilor. Conform datelor oficiale, la ora locală 2 pm prezenţa la vot era de circa 15 procente, circa 105.000 persoane .
O minoritate însemnată din Catalunia ar dor ca regiunea, care are propria limbă şi o cultură distinctă, să îşi câştige independenţa de Spania.
Principala plângere este că regiunea, care contribuie cu 25 procente la PIB-ul Spaniei, contribuie la economia iberică cu mai mult decât primeşte.
Alte referendumuri pe această temă, inclusiv în capitala Barcelona, sunt programate la începutul anului viitor.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: referendum independenta Spania
Parteneri
Harta clanurilor interlope din estul României
x close