Antena 3 Externe Regimul sirian: „Nu vom merge la Geneva pentru a preda puterea”

Regimul sirian: „Nu vom merge la Geneva pentru a preda puterea”

de M.T.    |    05 Noi 2013   •   07:40
Regimul sirian: „Nu vom merge la Geneva pentru a preda puterea”

Regimul condus de Bashar al-Assad nu intenţionează să renunţe la putere, iar participarea sa la conferinţa de pace Geneva-2 nu are acest scop, a declarat, luni, ministrul sirian al Informaţiilor, Omran al-Zohbi, potrivit AFP, citată de Mediafax.

Washingtonul, Moscova şi ONU încearcă să organizeze la Geneva o conferinţă internaţională de pace privind Siria, cu participarea regimului şi a opoziţiei. Scopul acestei conferinţe ar fi găsirea unei soluţii politice a confictului sirian, care a produs peste 120.000 de morţi de începutul său, în 2011.

Opoziţia siriană cere garanţii că, la conferinţa Geneva-2, va fi stabilită plecarea de la putere a lui Bashar al-Assad, ceea ce regimul de la Damasc nu acceptă.

„Nu vom merge la Geneva pentru a preda puterea, aşa cum o doresc Saud Al-Faycal (ministrul saudit de Externe) şi unii opozanţi din străinătate”, a spus al-Zohbi, citat de agenţia oficială Sana.

„Dacă era cazul, noi am fi predat puterea la Damasc, ceea ce ne-ar fi scutit de un efort suplimentar şi de preţul biletului de avion”, a continuat, ironic, ministrul sirian.

„Preşedintele Bashar al-Assad va fi în continuare şef de stat, deşi opoziţia şi aliaţii săi nu doresc ca el să rămână”, a mai precizat al-Zohbi.

Declaraţiile ministrului sirian intervin la câteva ore după o conferinţă de presă la care au participat şefii diplomaţiilor americane şi saudite, John Kerry şi Saud Al-Faycal.

În cadrul acestei conferinţe cele două state aliate şi-au afişat divergenţele cu privire la soluţionarea conflictului din Siria. Ryadul i-a cerut Washingtonului să acţioneze mai dur în soluţionarea conflictul sirian.

Ministrul sirian a criticat Ryadul pentru această atitudine, apreciind că politica acestuia de susţinere a rebelilor va eşua.

„Promitem că politica saudită va eşua", a declarat afirmat Omran al-Zohbi.

„Saud Al-Faycal a condus mereu politica saudită spre eşec şi impas, iar diplomaţia saudită va avea parte de o dezamăgire incomparabilă", a avertizat ministrul sirian.

Arabia Saudită, susţinătoare a rebeliunii siriene, a fost foarte nemulţumită de decizia preşedintelui american, Barack Obama, de a renunţa, în septembrie, la atacuri împotriva regimului sirian.

×
Subiecte în articol: Siria Arabia Saudita razboi civil siria

Rămâi la curent cu ce se întâmplă în lume şi când stai pe Facebook. Urmăreşte pagina Ştiri Externe!

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close