Antena 3 CNN Externe Regimul sirian: „Nu vom merge la Geneva pentru a preda puterea”

Regimul sirian: „Nu vom merge la Geneva pentru a preda puterea”

Regimul sirian: „Nu vom merge la Geneva pentru a preda puterea”
de M.T.    |    05 Noi 2013   •   07:40

Regimul condus de Bashar al-Assad nu intenţionează să renunţe la putere, iar participarea sa la conferinţa de pace Geneva-2 nu are acest scop, a declarat, luni, ministrul sirian al Informaţiilor, Omran al-Zohbi, potrivit AFP, citată de Mediafax.

Washingtonul, Moscova şi ONU încearcă să organizeze la Geneva o conferinţă internaţională de pace privind Siria, cu participarea regimului şi a opoziţiei. Scopul acestei conferinţe ar fi găsirea unei soluţii politice a confictului sirian, care a produs peste 120.000 de morţi de începutul său, în 2011.

Opoziţia siriană cere garanţii că, la conferinţa Geneva-2, va fi stabilită plecarea de la putere a lui Bashar al-Assad, ceea ce regimul de la Damasc nu acceptă.

„Nu vom merge la Geneva pentru a preda puterea, aşa cum o doresc Saud Al-Faycal (ministrul saudit de Externe) şi unii opozanţi din străinătate”, a spus al-Zohbi, citat de agenţia oficială Sana.

„Dacă era cazul, noi am fi predat puterea la Damasc, ceea ce ne-ar fi scutit de un efort suplimentar şi de preţul biletului de avion”, a continuat, ironic, ministrul sirian.

„Preşedintele Bashar al-Assad va fi în continuare şef de stat, deşi opoziţia şi aliaţii săi nu doresc ca el să rămână”, a mai precizat al-Zohbi.

Declaraţiile ministrului sirian intervin la câteva ore după o conferinţă de presă la care au participat şefii diplomaţiilor americane şi saudite, John Kerry şi Saud Al-Faycal.

În cadrul acestei conferinţe cele două state aliate şi-au afişat divergenţele cu privire la soluţionarea conflictului din Siria. Ryadul i-a cerut Washingtonului să acţioneze mai dur în soluţionarea conflictul sirian.

Ministrul sirian a criticat Ryadul pentru această atitudine, apreciind că politica acestuia de susţinere a rebelilor va eşua.

„Promitem că politica saudită va eşua", a declarat afirmat Omran al-Zohbi.

„Saud Al-Faycal a condus mereu politica saudită spre eşec şi impas, iar diplomaţia saudită va avea parte de o dezamăgire incomparabilă", a avertizat ministrul sirian.

Arabia Saudită, susţinătoare a rebeliunii siriene, a fost foarte nemulţumită de decizia preşedintelui american, Barack Obama, de a renunţa, în septembrie, la atacuri împotriva regimului sirian.

×
Subiecte în articol: Siria Arabia Saudita razboi civil siria
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close