Antena 3 CNN Externe Regimul sirian susţine că rebelii deţin rachete şi gaz sarin

Regimul sirian susţine că rebelii deţin rachete şi gaz sarin

Regimul sirian susţine că rebelii deţin rachete şi gaz sarin
de M.T.    |    17 Sep 2013   •   17:10

Rebelii sirieni deţin rachete şi gaz sarin, a afirmat, marţi, la Damasc, un oficial de rang înalt din cadrul serviciilor siriene de securitate, informează AFP, citată de Mediafax.

Declaraţia vine la doar o zi după publicarea unui raport al inspectorilor ONU cu privire la comiterea unor atacuri cu arme chimice în Siria.

„Neg 100% că noi am folosit gaz sarin. În general, învinşii sunt cei care adoptă un astfel de comportament sinucigaş. Armata era, dimpotrivă, într-o postură victorioasă”, a spus oficialul sirian.

Potrivit acestuia, „teroriştii fabrică rachete sol-sol şi, cel mai probabil, ei le-au folosit pentru a transporta această substanţă”, referindu-se la gazul sarin.

Oficialul a anunţat totodată că au fost descoperite laboratoare de fabricare a gazului sarin la Mosul, în Irak, în apropierea frontierei siriene, o regiune sunnită favorabilă rebelilor.

În plus, el a mai dezvăluit că autorităţile turce au arestat în urmă cu două luni 11 islamişti din cadrul Frontului Al-Nusra ce aveau în posesie gaz sarin, precizând că ei au fost „eliberaţi în urmă cu două zile".

„În mod sigur, rebelii ştiu să plaseze gaz sarin în ogivele rachetelor. Au fost instruiţi de serviciile secrete americane, franceze şi britanice care se află alături de ei pe teren. Toate acestea constituie dovezi cu privire la partea care a folosit substanţa", a afirmat oficialul sirian.

„Într-un anumit moment istoric, cu scopul de a ajunge la un echilibru strategic cu inamicul sionist, a existat dorinţa de a deţine asemenea arme. Era vorba doar de a face o disuasiune faţă de inamicul sionist care deţine un arsenal de arme chimice de distrugere în masă", a răspuns el, întrebat fiind despre motivele pentru care Siria deţine arme chimice.

Într-un raport remis duminică secretarului general al ONU, Ban Ki-moon, experţii care au anchetat în Siria au precizat că au fost găsite „dovezi convingătoare" de folosire a gazului sarin în timpul masacrului de la 21 august, comis lângă Damasc.

„Arme chimice au fost folosite pe o scară relativ mare împotriva unor civili, inclusiv copii", se arată în raport.

De asemenea, inspectorii ONU susţin că atacul de la 21 august, care s-a soldat cu peste 1.400 de morţi, a fost comis cu „rachete sol-sol ce conţineau gaz sarin".

×
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close