Antena 3 CNN Externe Republica Moldova Percheziții de amploare în Republica Moldova ale CNA și Procuraturii Anticorupție la judecătorii. 15 magistrați și 3 executori judecătoreşti au fost reținuți

Percheziții de amploare în Republica Moldova ale CNA și Procuraturii Anticorupție la judecătorii. 15 magistrați și 3 executori judecătoreşti au fost reținuți

 Percheziții de amploare în Republica Moldova ale CNA și Procuraturii Anticorupție la judecătorii. 15 magistrați și 3 executori judecătoreşti au fost reținuți
20 Sep 2016   •   16:26

UPDATE 16.00 - 18 persoane au fost reținute, dintre care 15 judecători și 3 executori judecătoreşti, scrie realitatea.md.

UPDATE 13:15 - Încă 6 judecători au fost reţinuţi astăzi în operaţiunea desfăşurată de procurorii anticorupţie şi ofiţerii CNA. De asemenea, au fost reţinuţi 2 executori judecătoreşti.

Până la această oră sunt 15 persoane reţinute: judecători, foşti judecători şi executori judecătoreşti. Operaţiunea continuă, urmând ca, la finalizarea ei, anchetatorii să ofere mai multe informaţii.

12:07 Percheziții de amploare au loc în aceste clipe în mai multe judecătorii și domicilii ale magistraților din întreaga țară. Operațiunile sunt realizate de către Centrul Național Anticorupție și Procuratura Anticorupție.

Șapte judecători au fost reținuți.

Începând cu anul 2010, R. Moldova a devenit un veritabil sistem de spălare a banilor în regiune prin intermediul instanțelor judecătorești. Această „faimă” ni s-a dus în întreaga lume, iar jumătate dintre cei 20 de judecători care au dictat verdicte rușinoase continuă să judece și „să facă dreptate” până azi, potrivit ziarulnational.md.

Mulți dintre judecătorii care au „legalizat” banii negri proveniți din Rusia au mai fost și ulterior implicați în scandaluri. Cu toate acestea, sistemul se încăpățânează să se „curețe”, iar unii dintre judecătorii care au participat în schema de spălare a banilor au fost chiar numiți președinți de instanțe.
Ordonanțe, la indigo

Schemele folosite de infractori pentru spălările de bani au fost de fiecare dată aceleași – în calitate de creditori, debitori, fidejusori, giranți etc. erau unele companii off-shore din Marea Britanie, Noua Zeelandă, Belize, Federația Rusă, iar în calitate de girant era atras un cetățean al R. Moldova.

Așa ajungeau aceste cauze să fie examinate de judecătorii moldoveni care emiteau ordonanțe în baza unor xerocopii ale actelor, eliberate de autorități din străinătate, fără a fi autentificate, așa cum prevede legea, iar practic la fiecare dosar era anexată doar o parte a xerocopiei buletinului de identitate al cetățeanului R. Moldova, lipsind partea în care era indicat domiciliul persoanei.

Neștiind exact domiciliul cetățeanului R. Moldova, judecătorii totuși acceptau cauzele spre examinare și pronunțau ordonanțe de încasare a sumelor solicitate de reclamanți.

Judecătorii din R. Moldova au examinat peste 50 de dosare care au vizat sume mari de bani, în 29 de cazuri au emis ordonanțe, iar în 24 de cazuri au refuzat primirea cererilor.

Deși majoritatea judecătorilor au mimat ședințe de judecată în asemenea cazuri, emițând hotărâri în aceeași zi în care a fost depusă cererea în judecată, au existat cazuri când unii magistrați s-au pomenit implicați, chiar dacă jură că nu au luat asemenea decizii.

×
Subiecte în articol: Republica Moldova magistrati
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close