Antena 3 CNN Externe Revoluţie în lumea arabă: Femeile au oficial dreptul să-şi lovească soţii

Revoluţie în lumea arabă: Femeile au oficial dreptul să-şi lovească soţii

Revoluţie în lumea arabă: Femeile au oficial dreptul să-şi lovească soţii
29 Oct 2008   •   12:52

Este ştiut faptul că în lumea arabă femeile sunt privite mai mult ca o anexă a bărbatului, fiind private de cele mai elementare drepturi. Iată însă că acest lucru pare să se schimbe, legislaţia din aceste ţări dând semne că s-ar putea adapta la sistemul occidental. Cel mai recent exemplu îl reprezintă o serie de legi (fatwa) islamice sunnite emise în acest weekend, prin care femeile îşi câştigă dreptul de a-şi lovi soţii. Mai exact, soţiile agresate în familie au de acum înainte dreptul să-şi lovească bărbaţii "dacă sunt în legitimă apărare."
"Orice persoană are deptul să se apere, fie că este bărbat sau femeie, pentru că toate fiinţele umane sunt egale în faţa lui Dumnezeu", a anunţat şeicul Abdel Hamid al-Atrach, preşedintele Al-Azhar, cea mai înaltă autoritate a islamului sunnit. Acesta a adăugat că femeile au dreptul să răspundă în acelaşi mod în care sunt tratate de bărbaţi. Mai mult, liderul turc Fathallah Jouloun a adăugat că femeile "pot chiar răspunde cu două lovituri pentru una primită", în cazurile de violenţă conjugală.
Aceste măsuri au fost anunţate după ce rata mortalităţii în rândul femeilor din lumea arabă a crescut îngrijorător în ultima perioadă. Spre exemplu, în Egipt, 35% dintre femei sunt omorâte anual de soţii lor.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Egipt
Parteneri
Fumul degajat de incendiul din Bucureşti este toxic! Precizările ISU şi ANM
x close