Antena 3 CNN Externe Romanul distopic ”1984” al lui George Orwell, retras de la vânzare în Belarus

Romanul distopic ”1984” al lui George Orwell, retras de la vânzare în Belarus

Romanul distopic ”1984” al lui George Orwell a fost retras de la vânzare în Belarus. Romanul, scris în 1948 poate fi o aluzie la URSS.

Romanul distopic ”1984” al lui George Orwell, retras de la vânzare în Belarus
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    18 Mai 2022   •   18:12

Ordinul relevant de confiscare a cărții a fost primit de editori,  potrivit ziarului independent din Belarus ”Nasha Niva”.

"Retragerea de la vânzare a tuturor versiunilor cărții lui Orwell, 1984 ". Implementarea va fi anunțată cel târziu pe 19 mai," s- a spus într-un comunicat.

Jurnaliștii „Nasha Niva” au declarat că dețin o copie a ordinului de interzicere a vânzării cărții, dar  nu publică documentul din motive de securitate ale persoanelor care l-au predat.

„1984” este un roman al autorului britanic George Orwell, scris în 1948 și  poate fi o aluzie la URSS.

A devenit lider de vânzări în multe librării și a ocupat locul 4 pe lista celor mai bine vândute în rețeaua de stat „Cartea Albă”.

”Un caz rar pentru o carte care a fost publicată pentru prima dată cu multe decenii în urmă. Și o reflectare a modului în care oamenii percep procesele care au loc în țară ”, scrie Nasha Niva.

Jurnaliştii leagă interdicţia vânzării cărţii cu detenţia editorului Andriy Yanushkevych.

Pe 16 mai, forțele de securitate din Belarus din cadrul Direcției Principale pentru Combaterea Crimei Organizate și Corupției l-au percheziționat pe Ianușkevici, l-au reținut și i-au confiscat 200 de cărți.

Anterior, editura lui Ianușkevici a deschis o librărie „Knigavka”, care vindea literatură în limba belarusă.

Potrivit jurnaliştilor, librăria a fost percheziţionată, iar în reportajele serviciilor speciale s-au concentrat pe rafturile cu romanul „1984”.

Distopia din 1984 se referă la statul totalitar Oceania, unde chiar și știrile și istoria sunt rescrise în conformitate cu cerințele partidului.

Regimul este condus de „Big Brother”, al cărui prototip era Stalin, iar sloganurile partidului sunt: ​​„ războiul este pace, libertatea este sclavie, ignoranța este putere ” .

Protagonistul romanului este un angajat al ”Ministerul Adevărului” , Winston Smith, care în inima lui se răzvrătește împotriva regimului.

Elemente importante ale regimului sunt: Poliția Dumei, care acționează ca servicii de informații, Ministerul Iubirii, care se ocupă de tortură, Ministerul Adevărului, care este responsabil de propagandă etc.

În lumea ”1984” există și o nouă limbă - cuvinte cu sunet ideologic folosite de oamenii din Oceania.

Evenimentele romanului din 1984 sunt adesea comparate cu regimurile moderne din Rusia și Belarus.

 

×
Subiecte în articol: Belarus orwell roman
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close