Antena 3 CNN Externe Rusia a luat cu asalt un petrolier răpit de piraţii somalezi

Rusia a luat cu asalt un petrolier răpit de piraţii somalezi

Rusia a luat cu asalt un petrolier răpit de piraţii somalezi
Sursa foto: nava ruseasca
07 Mai 2010   •   14:20

Operaţiunea de eliberarea a unei nave ruseşti răpită de piraţii somalezi a durat doar 22 de minute, arăta comandantul forţei navale ruseşti de intervenţie din Golful Aden.
Grupuri de comandă de la bordul navei de război anti-submarin Mareşal Şapoşnikov au eliberat petrolierul Universitatea Moscova, în cadrul unei operaţiuni efectuată joi.
"Piraţii au fost luaţi prin surprindere deoarece nu se aşteptau la o acţiune atât de decisivă din partea noastră. Practica din Golful Aden arată că dacă piraţii ajung la bordul unui petrolier, este prea greu şi aproape imposibil să îi scoţi de acolo", declara căpitanul Ildar Ahmerov .
Acesta mai sublinia că echipajul navei i-a presat continuu pe piraţi să părăsească petrolierul şi să se predea deoarece nu vor primi nicio recompensă.
De altfel, preşedintele rus Dmitri Medvedev a promis, joi, să pedepsească piraţii care răpesc nave în coastele Somaliei.
"Care este problema? Suntem toţi conştienţi de acest rău şi nu putem cădea de acord cum să luptăm contra lui. Va trebui să acţionăm precum strămoşii noştri atunci când întâlneau piraţi. Vom lupta cu piraţii cu deplina forţă a legii maritime", arăta liderul rus.
Ulterior, acesta a lăudat Ministerul Apărării pentru eliberarea petrolierului rusesc şi a cerut decorarea militarilor care au luat parte la operaţiune.
Un oficial rus arăta că forţele navale au luat hotărârea asaltului după ce au aflat că membrii echipajului se adăpostiseră pe o parte a navei inaccesibilă piraţilor.
În urma atacului, 10 piraţi au fost arestaţi şi unul ucis.

Ministerul rus al Apărării a anunţat vineri că a eliberat grupul de piraţi somalezi, arestaţi în Golful Arden. Potrivit purtătorului de cuvânt al ministerului de resort, Eliberarea "este legată de imperfecţiunile legislaţiei internaţionale" care nu permite reţinerea lor.

Petrolierul rusesc cu un echipaj de 23 de membri şi 86.000 tone de petrol fusese răpit miercuri.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: pirati somalezi Armata rusa
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close