Antena 3 CNN Externe Rusia trimite bombardiere să survoleze Belarus, și dă vina pe UE pentru catastrofa migranților

Rusia trimite bombardiere să survoleze Belarus, și dă vina pe UE pentru catastrofa migranților

Rusia a acuzat miercuri Uniunea Europeană pentru criza migranților de la granița dintre Belarus și Polonia, acuzând-o că încearcă să facă Belarusul să închidă o parte a frontierei și îndemnând-o să discute direct cu Minsk.

Rusia trimite bombardiere să survoleze Belarus, și dă vina pe UE pentru catastrofa migranților
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    10 Noi 2021   •   16:27

În timp ce migranții din Orientul Mijlociu, Afganistan și Africa au făcut noi încercări de a pătrunde în Polonia peste noapte, Moscova a transmis un alt semnal de sprijin pentru aliatul său, Belarus, trimițând două avioane bombardiere strategice pentru a patrula spațiul aerian din Belarus.

Bombardierele Tu-22M3 au ajutat la testarea sistemului comun de apărare aeriană al Belarusului, a declarat agenția de presă RIA, citată de ministerul apărării, într-o declarație care nu se referă la criza migranților, ci a servit pentru a sublinia creșterea tensiunilor la frontiera de est a NATO.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat într-o conferință de presă comună cu omologul său din Belarus, Vladimir Makei, că speră că europenii responsabili „nu se vor lăsa atrași într-o spirală destul de periculoasă”.

Makei a spus că Rusia și Belarus se sprijină reciproc „inclusiv în ceea ce privește un răspuns comun la activitățile neprietenoase împotriva țărilor noastre”.

Președintele Vladimir Putin i-a spus cancelarului german Angela Merkel într-un apel telefonic că UE ar trebui să discute despre criză direct cu Minsk, a spus Kremlinul.

„Este evident că o catastrofă umanitară se profilează pe fondul reticenței europenilor de a-și demonstra angajamentul față de valorile lor europene”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-un briefing.

El a descris drept „absolut iresponsabil și inacceptabil” un comentariu al prim-ministrului polonez Mateusz Morawiecki, marți, potrivit căruia criza „are mintea la Moscova”, potrivit Reuters.

Sprijinul financiar rus l-au ajutat pe președintele belarus Alexander Lukașenko să supraviețuiască protestelor în masă împotriva guvernării sale de anul trecut, după alegerile disputate.

Moscova și-a dublat sprijinul pentru Belarus și a criticat UE pentru criza migranților, despre care Bruxelles-ul spune că a fost fabricată de Belarus ca răzbunare pentru sancțiunile UE privind alegerile și alte probleme legate de drepturile omului.

Peskov a spus că UE a lăsat în trecut grupuri similare de migranți, iar mișcările sale de a închide granița acum au vizat Minsk.

„Acesta nu este altceva decât o nouă încercare de a sugruma de fapt Belarus”, a spus el.

×
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close