Antena 3 CNN Externe Rusia contrazice NATO: Alianţa nu e în măsură să finanţeze un contingent permanent în Europa de Est

Rusia contrazice NATO: Alianţa nu e în măsură să finanţeze un contingent permanent în Europa de Est

Rusia contrazice NATO: Alianţa nu e în măsură să finanţeze un contingent permanent în Europa de Est
09 Mai 2014   •   10:45

Alianţa Nord-Atlantică nu este, în prezent, în măsură să susţină desfăşurarea unui contingent important în Europa de Est, scrie cotidianul rus Kommersant, citând o sursă din Ministerul de Externe de la Moscova, în urma declaraţiilor comandantului suprem al Forţelor aliate NATO în Europa (SACEUR), generalul american Philip Breedlove, pe acest subiect.

Criza din Ucraina şi tensiunile cu Moscova ar putea determina Alianţa Nord-Atlantică să ia în considerare o prezenţă militară permanentă în ţările membre din Europa de Est, a afirmat marţi generalul Breedlove, citat de AFP şi Agerpres.

„Plasarea unei forţe militare permanente în Europa de Est necesită importante cheltuieli financiare şi noi estimăm că bugetul Alianţei nu este în măsură să susţină aceste cheltuieli”, potrivit Ria Novosti, scrie Agerpres .

NATO nu va câştiga nimic din întărirea trupelor sale staţionate în Europa de Est, întrucât „ţările în care Alianţa ar putea teoretic să-şi desfăşoare militarii” au frontieră cu Districtul militar occidental al Rusiei, unul din districtele militare cele mai bine dotate cu sisteme antiaeriene şi cu alte tipuri de armament.

Dmitri Sablin, membru în Comisia Consiliului Federaţiei (Senatul rus) pentru apărare şi securitate, a declarat anterior că Rusia este gata să facă faţă unei posibile extinderi a prezenţei NATO în Europa de Est şi că este în măsură să dea un răspuns adecvat la acest demers al Alianţei.

Senatorul rus a adăugat, însă, că, deocamdată, Rusia nu vede nicio necesitate de a-şi extinde propria sa prezenţă militară către Vest.

În acelaşi timp, vicepreşedintele Comisiei pentru apărare din Duma de Stat (camera inferioară), Franţ Klinţevici, a afirmat, ieri,i că Rusia va lua toate măsurile necesare pentru a contracara în mod adecvat o posibilă prezenţă militară permanentă a NATO în ţările membre ale Alianţei în Europa de Est, inclusiv prin negocieri diplomatice şi amplasarea armatei sale la graniţa cu Belarus

×
Subiecte în articol: Europa de Est NATO Rusia
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close