Antena 3 CNN Externe Rusia îi răspunde lui Trump în problema Crimeea: ”Noi nu returnăm teritoriile noastre!”

Rusia îi răspunde lui Trump în problema Crimeea: ”Noi nu returnăm teritoriile noastre!”

Rusia îi răspunde lui Trump în problema Crimeea: ”Noi nu returnăm teritoriile noastre!”
Sursa foto: Foto: Agerpres/EPA
15 Feb 2017   •   12:07

Reacţia Moscovei nu s-a lăsat aşteptată după ce președintele SUA, Donald Trump, a dat de înţeles clar că se aşteaptă ca Rusia să returneze Crimeea Ucrainei şi să reducă violenţa în estul acestei ţări, scrie Agerpres.

Rusia nu va returna Crimeea Ucrainei, a declarat miercuri purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova. "Noi nu returnăm teritoriile noastre. Crimeea este un teritoriu care aparţine Federaţiei Ruse", a insistat ea.

La rândul său, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin, a declarat că Kremlinul nu intenţionează să discute despre integritatea teritorială a Rusiei cu partenerii săi externi.

Totodată, agenţia TASS a relatat că statutul Crimeii nu a fost discutat în cadrul convorbirii telefonice dintre Putin şi Trump, care a avut loc la sfârşitul lunii ianuarie.

Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului rus) a reacţionat la rândul ei. "Crimeea este parte a Rusiei şi orice discuţie despre înstrăinarea acesteia din componenţa Rusiei aduce atingere integrităţii teritoriale", a afirmat preşedintelui Dumei, Viaceslav Volodin, fost adjunct al şefului administraţiei prezidenţiale, citat de agenţia de presă TASS.

"Haideţi să punem capăt tuturor acestor discuţii, examinării diferitelor declaraţii cu privire la Crimeea! Dar orice discuţie despre înstrăinarea teritoriului nostru (şi Crimeea este o parte a Rusiei) reprezintă o atingere adusă ţării noastre", a declarat el într-un discurs susţinut în Dumă, insistând că orice discuţie despre apartenenţa teritorială a Crimeii este neavenită.

În acelaşi timp, deputaţii ruşi aşteaptă declaraţii cu privire la Crimeea direct de la Donald Trump, a spus preşedintele Dumei, estimând că liderul de la Casa Albă ar trebui să treacă la punerea în aplicare a programului său electoral.

Potrivit oficialului rus, în programul electoral al lui Donald Trump au fost susţinute "normalizarea relaţiilor cu Rusia, cu China, încetarea acţiunilor militare, lupta împotriva terorismului".

Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea în martie 2014 în urma unui referendum nerecunoscut de către comunitatea internaţională, motiv pentru care UE şi SUA au instituit sancţiuni împotriva sa, sancţiuni ce au fost extinse şi prelungite din cauza sprijinului acordat de Moscova rebelilor separatişti din estul teritoriului ucrainean.

×
Subiecte în articol: Rusia Donald Trump Ucraina
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close