Rusia îşi retrage semnătura din Statutul de la Roma al Curții Penale Internaționale

16 Noi 2016   •   14:07
Rusia îşi retrage semnătura din Statutul de la Roma al Curții Penale Internaționale Foto: Agerpres/AP

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a semnat azi un ordin prin care revocă semnătura Rusiei din Statutul de la Roma, baza legală prin care a fost creată Curtea Penală Internaţională (CPI), conform unui document publicat pe pagina oficială a guvernului rus, citat de agenţiile de presă internaţionale.

 Putin a afirmat că 'trebuie acceptată propunerea Ministerului Justiţiei, în consens cu Ministerul de Externe, Curta Supremă, Procuratura Generală şi Comitetul de Instrucţie (...) de a informa secretarul general al ONU de decizia Rusiei de a nu face parte din Statutul de la Roma al Curţii Penale Internaţionale'.

'Decizia Rusiei de a nu participa la Statutul CPI, sau, cu alte cuvinte, retragerea semnăturii, implică consecinţe juridice prevăzute în Convenţia de la Viena asupra tratatelor internaţionale din 1969',  a precizat un comunicat al Ministrului rus al Afacerilor Externe.

Rezoluţia - graţie căreia Rusia poate rămâne în afara jurisdicţiei Curţii de la Haga - intră în vigoare chiar azi.

Cancelaria rusă a afirmat că timp de 14 ani cât a funcţionat, CPI a produs doar patru sentinţe şi a cheltuit peste un miliard de dolari.

În ianuarie 2016, purtătoarea de cuvânt a ministerului de externe rus, Maria Zaharova, a denunţat lipsa de obiectivitate a CPI când tribunalul a autorizat o investigaţie a posibilelor crime de război săvârşite în timpul războiului dintre Rusia şi Georgia din 2008 din regiunea separatistă Osetia de Sud, scrie agenţia EFE.

De asemenea, la începutul săptămânii, CPI a dat publicităţii o declaraţie în care se afirma că Rusia şi Ucraina se află într-un conflict armat şi în care Crimeea era considerată teritoriu ocupat, scrie AFP.

Rusia a semnat Statutul de la Roma în 2000, dar nu l-a ratificat niciodată.

Prin decizia de a revoca semnătura, niciun cetăţean rus nu va putea fi judecat la Haga pentru crime de război sau genocid decât în condiţiile în care Consiliul de Securitate al ONU, unde Rusia are drept de veto, decide acest lucru.

Sursă: Agerpres
x close