Antena 3 CNN Externe Rusia joacă dur. Anunţul făcut în această noapte de Kremlin: "Se va întâmpla foarte curând"

Rusia joacă dur. Anunţul făcut în această noapte de Kremlin: "Se va întâmpla foarte curând"

Rusia joacă dur. Anunţul făcut în această noapte de Kremlin: "Se va întâmpla foarte curând"
de O.P.    |    28 Aug 2014   •   06:27

Statele Unite şi-au exprimat miercuri îngrijorarea în legătură cu aparente incursiuni ale unităţilor militare ruse pe teritoriul ucrainean, apreciind că acestea ilustrează lansarea unei contraofensive orchestrate de Moscova în estul Ucrainei.

Rebelii proruşi din Ucraina au recucerit teritorii în estul ţării în ultimele zile, în contextul în care Kievul acuză Moscova că trimite tancuri şi militari în sud-estul Ucrainei.

"Aceste incursiuni arată că o contraofensivă dirijată de Rusia este probabil în curs la Doneţk şi Lugank", a declarat Jen Psaki, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american.

"Bineînţeles, acesta este un important subiect de îngrijorare pentru noi", a adăugat Psaki.

Al doilea convoi umanitar rus va fi trimis în Ucraina "foarte curând", a anunţat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, adăugând că Moscova era pregătită să trimită convoiul joi, dar aşteaptă decizia Kievului şi a Comitetului Internaţional al Crucii Roşii (CICR), relatează Itar-Tass.

"Al doilea convoi umanitar a fi trimis foarte curând. Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său ucrainean au convenit ieri (marţi) asupra necesităţii acestui pas, în contextul catastrofei umanitare din estul Ucrainei". a declarat Peskov miercuri seara.

Potrivit purtătorului de cuvânt, "partea rusă era pregătită să trimită convoiul mâine (joi), însă aşteptăm decizia Kievului şi a CICR, pentru ca operaţiunea să se desfăşoare în colaborare cu autorităţile de la Kiev şi sub egida Crucii Roşii".

"Din acest motiv, nu putem preciza data exactă când vom trimite convoiul", a adăugat el.

"Luând în considerare discuţia celor doi preşedinţi, sperăm la o cooperare mai constructivă" cu autorităţile de la Kiev, a afirmat Peskov.

Ministrul de Externe Serghei Lavrov a anunţat luni trimiterea unui al doilea convoi umanitar rus, precizând că Moscova a transmis Kievului "o notă oficială" pe această temă.

El a avertizat miercuri că cel de-al doilea convoi umanitar rus destinat Ucrainei "nu va fi şi ultimul".Un prim convoi, care, potrivit Moscovei, transporta 1.800 de tone de ajutor, a traversat vinerea trecută, după mai multe zile de aşteptare, frontiera ruso-ucraineană şi a ajuns la Lugansk, fără aprobarea Kievului şi fără să fie verificat de Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR).

Kievul a denunţat atunci o "invazie directă" din partea Rusiei.

×
Subiecte în articol: Ucraina Proteste Ucraina
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close