Antena 3 CNN Externe Rusia a pierdut echipamente militare în valoare de 16,5 miliarde de dolari în şase luni de război

Rusia a pierdut echipamente militare în valoare de 16,5 miliarde de dolari în şase luni de război

În 6 luni de război, Rusia a pierdut echipamente militare în valoare de peste 16,5 miliarde de dolari. Printre acestea se numără aproape 2.000 de tancuri, 234 de avioane și 15 nave din Flota Mării Negre, potrivit unui bilanţ realizat de Forbes Ucraina.

Rusia a pierdut echipamente militare în valoare de 16,5 miliarde de dolari în şase luni de război
Sursa foto: hepta
de Ştefania Pavel    |    25 Aug 2022   •   09:12

Potrivit unui bilanț realizat de Forbes Ucraina, cea mai mare pierdere a armatei ruse a fost nava amiral a flotei Mării Negre. Crucișătorul "Moskva" se ridică la suma de 750 de milioane de dolari şi s-a scufundat în luna aprilie după ce a fost lovită cu rachete de ucraineni. În afară de "Moskva", pe Insula Șerpilor și în apele din jur, forțele ucrainene au distrus echipamente și nave rusești în valoare de 165 de milioane de dolari. 

A doua cea mai mare pierdere a fost o aeronavă de transport greu Iliușin IL-76 de 86 de milioane de dolari, care a fost doborâtă de forțele de apărare aeriană la sfârșitul lunii februarie în Kiev. 

A treia cea mai scumpă pierdere înregistrată de ruși a fost cea a navei de asalt amfibiu "Saratov", distrusă în portul Berdiansk la sfârșitul lunii martie. Costul acesteia este estimat la 75 de milioane de dolari. 

De asemenea, Forțele Aeriene Ruse au înregistrat pierderi masive. Ruşii au pierdut 234 de aeronave militare cu un cost estimat la 5,3 miliarde de dolari. Printre aeronavele distruse se numără avioane de luptă Su-30SM și avioane de recunoaștere Su-24MR. Totodată, în exploziile de pe aerodromul militar Saka din Crimeea au fost distruse 9 avioane militare. Este cea mai mare pierdere a aviaţiei ruse într-o singură zi de la cel de-al doilea război mondial. 

Forbes Ucraina nu a inclus în estimarea de 16,56 de miliarde de dolari a pierderilor și valoarea rachetelor care au fost trase de Rusia asupra Ucrainei sau care au fost doborâte, numărul lor exact fiind dificil de calculat. Statul Major al Ucrainei a afirmat anterior că Rusia a folosit aproximativ 1.300 de rachete în doar primele două luni ale războiului, Forbes estimând valoarea acestora la 7,5 miliarde de dolari. 

×
Subiecte în articol: Rusia
Parteneri
ANM anunţă prognoza meteo pentru Săptămâna Mare
x close