Antena 3 CNN Externe Rusia, pregătită să răspundă amenințării militare a NATO

Rusia, pregătită să răspundă amenințării militare a NATO

Rusia, pregătită să răspundă amenințării militare a NATO
12 Iul 2016   •   10:39

Moscova este obligată să ia măsuri adecvate pentru a asigura securitatea Federaţiei Ruse ca răspuns la acţiunile Alianţei Nord-Atlantice, a declarat luni seara, pentru post public de televiziune Rossia-24, reprezentantul Rusiei la NATO, Aleksandr Gruşko, într-un comentariu despre rezultatele Summitului de la Varşovia, potrivit TASS şi portalului newsru.com. 

Conform oficialului rus, amplasarea a patru batalioane suplimentare ale Alianţei în ţările baltice şi Polonia contravine Actului fondator al relaţiilor Rusia-NATO. "Categoric, amplasarea a patru batalioane NATO este un pas care se înscrie în această linie militar-politică şi chiar geopolitică a Alianţei. Aceasta cere din partea noastră eforturi corespunzătoare pentru ca securitatea să ne fie asigurată", a spus el. 

Acţiunile NATO conduc la schimbări semnificative ale situaţiei militar-politice, a subliniat Gruşko. "Nu mai există un echilibru de forţe aşa cum a existat înainte de începerea tuturor acestor pregătiri ale NATO", a adăugat el, opinând că ţările membre ale Alianţei ar trebui să conştientizeze că a percepe Rusia ca pe un adversar militar duce la o situaţie fără ieşire. 

El a menţionat că ţările în care se preconizează desfăşurarea de batalioane NATO, în special Polonia, nu au fost niciodată parte a planificării militare ruse. 

În acelaşi timp, Moscova este pregătită să răspundă la propunerea NATO privind încheierea unui eventual acord pentru evitarea incidentelor militare. "Nu ne-am opune, mai ales că avem acorduri bilaterale în acest sens cu peste 20 de ţări ale Alianţei. Suntem pregătiţi să lucrăm pentru a îmbunătăţi aceste acorduri", a mai spus el, indicând că una din temele ce va fi abordată la reuniunea Rusia-NATO de miercuri vizează propunerea preşedintelui Finlandei, Sauli Niinisto, ca avioanele militare care zboară deasupra Mării Baltice să menţină transponderele (emiţătoare radio ce permit identificarea avioanelor) deschise, pentru a se preveni incidentele nedorite. 

Totodată, diplomatul rus a afirmat că potenţialul negocierilor bilaterale ruso-americane privind Tratatul de reducere a armelor strategice (START) a fost epuizat şi că orice pas în această direcţie trebuie să ia în considerare o gamă largă de diferiţi factori.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: Rusia NATO raspuns
Parteneri
Tradiţii şi obiceiuri în prima zi de Paşte. Ce trebuie să faci astăzi
x close